Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Mátrix - Újratöltve

A gépek és az emberek háborújának hosszú története még több és még látványosabb akcióval, még elképesztőbb harcjelenetekkel és még izgalmasabb sztorival folytatódik.

A történetet illetően igencsak szűken mérik a készítők az információkat, és csak kevesek ismerik a teljes képet, ennek ellenére lehet sejteni, miről is lesz szó a Reloadedben. Ebben az össznépi találgatásban a legfőbb támaszok a szép számban kiadott trailerek és tv-spotok, bár az előzetes műfajának megfelelően erősen a fantáziánkra és az intuíciónkra kell hagyatkoznunk.

Ami biztos: Neo egyik új képességének segítségével könnyebbé válik a mátrixban lévő emberek azonosítása, minek következtében felgyorsul a mátrixban élők felébresztése. A gépek sem tétlenkednek közben, elkezdtek a föld közepe felé fúrni, új ügynököket vetnek be, megjelennek az igencsak ijesztő Ikrek, és régi ismerősünk, a Mr. Smith nevet viselő program 2.0-ás verzióját is elindítják. Egy ilyen helyzetben csak egyvalaki lehet az, aki megoldást jelent: Neo.

Persze nem egyedül veszi fel a harcot a robotokkal és vírusokkal, lesznek segítői, például legközelebbi kollégája az elitcsapatban: Trinity, akihez fűződő románca kibontakozni látszódik, aztán a jó öreg Morpheus, aki megint tömör, találó és jelentőségteljes mondatokban fejezi ki magát. De nemcsak a szavak, hanem a harc mesterei is ők, erről a minden bizonnyal forradalmi akciójelenetek során mi is meggyőződhetünk. Mint ahogy arról is, hogy a Wachowski testvérek valóban kivételes tehetségű és képességű író-rendezők-e, és tudnak-e annyival újabbat mutatni, mint amennyivel az első Mátrix mutatott többet az azt megelőző akciófilmekhez képest.

Még az idén a mozikba kerül a trilógia harmadik része is, amely számos, korábban homályban hagyott kérdést fog megválaszolni. A Mátrix - Forradalmak (Matrix - Revolution) bemutatóját novemberre tervezik.
„Nem tehettük meg a Mátrix-rajongókkal, hogy hat hónapnál tovább várassuk őket a folytatással - nyilatkozta Joel Silver producer a Newsweeknek. - Már csak azért sem, mert az Újratöltve és a Forradalmak között nagyon szoros a kapcsolat."

1999-ben Larry és Andy Wachowski rendezők - akik mögött ekkor még csupán a Fülledtség című neo noir állt - második játékfilmjükkel forradalmasították az akciófilm műfaját, és új dimenziókat nyitottak a különleges képhatások és a harci koreográfia világában. Akárcsak a főszereplő Neo (Keanu Reeves), aki képes volt meglátni a valóságnak hitt máz mögött az igazságot, a nézők is bepillanthattak a „szép új világba", a számítógép generálta Mátrixba, amely igájába akarja hajtani a világot. Neo felébred a káprázatból, és rádöbben, hogy messianisztikus küldetése van: meg kell mentenie az embereket a szellemi vakságtól.

A forgatásról

Évekig tartó gondos előkészületek vezettek az új Mátrix-kalandig, amelyet az első film stábja készített. Larry és Andy Wachowski nemcsak írta és rendezte a filmet, hanem kivette a részét a mű képi világának megtervezéséből is.
Az alkotók 2001 februárjában megbíztak egy közútépítő társaságot egy csaknem négy kilométer hosszú - jelzőtáblákkal, lehajtókkal és felüljárókkal kiegészített - autópálya megépítésére a kaliforniai Alamedán található haditengerészeti bázis területén. A második rész egyik legfontosabb helyszíne ez az autópálya, itt játszódik - a Newsweek magazint idézve - „a filmtörténet egyik legvadabb és legizgalmasabb autós üldözése". Megálmodói ugyanolyan virtuális teret hoztak létre ezzel a sztrádával, mint amilyen a Mátrix-filmek virtuális valósága.
Az üldözés során tucatnyi gépkocsi rohan egymásba, miközben kung-fu harcokat imitáló küzdő jelenetek folynak az autók utastereiben és a mozgó autók tetején. Ez a jelenet a hírek szerint minden eddigi élőszereplős felvételt felülmúl, aki a látványt és az intenzitást illeti.

A héthetes alamedai és más kaliforniai helyszíneken történt forgatás után 270 napos maratoni munka kezdődött meg Ausztráliában: a második és a harmadik epizódot párhuzamosan forgatták itt 2001-ben és 2002-ben. A forgatások a legteljesebb titoktartás közepette zajlottak, olyannyira, hogy még a színészek is csak töredékeit láthatták az elkészült jeleneteknek. Ez a körülmény nem kis teljesítményt kívánt a rendezőktől, hiszen a titoktartási kötelezettség hátráltatta az élő és a komputer generálta akciók egyébként sem egyszerű összehangolását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ámen (Amen)

Két rendszer: a náci gépezet... A Vatikán és a szövetséges diplomácia. Két férfi belülről veszi fel… Tovább olvasom