Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Matthäus: az újságírók és a klubok akadályoztak Budapesten

Lothar Matthäus, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya szerint az újságírók és a klubok akadályozták a munkáját Budapesten. A német válogatott és Bayern München korábbi világhírű játékosa Huszti Szabolcsot dicsérte a Süddeutsche Zeitungnak.
Matthäus nem kis önbizalommal azt nyilatkozta, hogy az elmúlt években – mint fogalmazott – nem csak „kölyökcsapatoknál" edzősködött. Szavai szerint világklasszisok játszottak a „keze alatt", azaz jócskán bizonyított.

A korábbi állomásokra visszatekintve Lothar Matthäus kitért Magyarországra is, ahol 2004 januárja és 2005 decembere között állt a válogatott élén. Cáfolta azt a feltételezést, hogy a budapesti munkát csakis az akkor ott üzlettel rendelkező szerb felesége, Marijana miatt vállalta volna. Igazi szakmai kihívásról beszélt, de nem sok jót mondott. Szavai szerint akkoriban Magyarországon mind a futball, mind a hangulat a padlón volt. Emlékeztetett arra, hogy közvetlen elődjének utolsó mérkőzésére 857 néző látogatott ki. A játékosok – mint fogalmazott – a fizetésükre vártak, s az első hónapokban ő sem kapott semmi pénzt.

Matthäus így emlékezett: „Új játékosokkal új lelkesedést próbáltam ébreszteni, döntéseket hoztam, de az újságírók majdnem meggyilkoltak. Ott volt például Huszti esete..." A volt magyar szövetségi kapitány felidézte, hogy Huszti Szabolcsot – aki ma a Bundesligában előkelő helyen végzett Hannover oszlopos tagja – akkoriban még Magyarországon is alig ismerték. A Ferencváros kölcsönadta őt, Matthäusnak azonban feltűnt kiváló cselező-, illetve irányító-, a labdákat szélről tökéletesen beadó képessége.

„Meghívtam őt a válogatottba, mire hatalmas botrány tört ki – emlékezett az edző. – Hogy lehet az, hogy Matthäus egy olyan játékost válogat be, aki még a Ferencvárosnak sem kell?" – kérdezték sokan az újságírók közül.

Azután jött a japánok elleni mérkőzés, a magyarok – mint Matthäus felidézte – 2-0-ra vezettek Huszti két beadásából. „Később a rivális kiegyenlített, a 93. percben azonban a magyarok tizenegyeshez jutottak. Hárman akarták rúgni a büntetőt, de szóltam a segítőmnek, hogy mindenkit hessegessen el, mert Husztinak kell rúgnia. 3-2-re nyertünk" – jelentette ki Matthäus, hozzátéve: „Az ilyen játékosokat szeretem."

A volt kapitány felidézte azt is, hogy röviddel az Eb előtt a magyar válogatott irányítása alatt Németországot is két vállra fektette, mégpedig 2-0-ra. „Pedig huszonegyen mondták le a válogatottságot" – emlékezett az akkor történtekre, utalva arra, hogy a klubok „a legbrutálisabban" a szövetség ellen dolgoztak. A világbajnoki selejtezőcsoport – Svédország, Horvátország és Bulgária társaságában – azonban „túl nehéz volt az akkori fiatal magyar tizenegy számára" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az Állami Egészségügyi Központ

Tovább olvasom