Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

MÁV: meghallgatást tartanak a holokausztperben

A chicagói bíróság április 22-re meghallgatást tűzött ki abban a perben, amelyben a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei beperelték a MÁV-ot, és jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában. A vasúttársaság amerikai jogi képviselőt keres.
A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága csütörtökön közölte, hogy a cég jogi képviseletére a vasúttársaság ajánlattételi felhívást juttatott el 13, az Egyesült Államokban működő ügyvédi irodához.

A nyertes ajánlattevő - a vele kötött ügyvédi megbízási szerződés alapján - ellátja a MÁV Zrt. jogi képviseletét a chicagói bíróságon.

Mint a közleményben írták, azt szeretnék elérni, hogy a kereset elutasítsák, illetőleg a pert jogerősen megszüntessék.

A MÁV tájékoztatása szerint a pályázó ügyvédi irodák az ajánlataikat március 30-ig adhatják be.

Érvényes ajánlatot - több feltétel mellett - olyan ügyvédi iroda tehet, amely az elmúlt tíz évben holokauszttal vagy más, az emberi jogok megsértésével összefüggő, külföldiek károkozása ügyben látott el képviseletet, vagy közreműködött ilyen perben vagy peren kívüli eljárásban.

Feltétel továbbá, hogy a pályázók mutassák be a szóban forgó perre vonatkozó részletes szakmai koncepciójukat.

A pályázók ajánlatában meghatározott ár - az ügyvédi munkadíj vállalt maximuma és az esetleges sikerdíj együttes összege - nem haladhatja meg a 45 millió forintot.

Az ajánlatokat pontozási rendszer alapján bírálják el. Az ötfős bíráló bizottságban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által delegált tagokon kívül a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint jogi igazgatója vesz részt.

A MÁV Zrt. közölte, hogy a felperesek keresete 2010. március 24-én megérkezett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba, de a MÁV Zrt.-nek hivatalosan még nem kézbesítették.

A vasúttársaság arra számít, ha a chicagói bíróság a pert érdemi vizsgálat nélkül, eljárásjogi alapon nem szünteti meg, akkor a MÁV Zrt. hosszadalmas és költséges jogi eljárásnak néz elébe az Egyesült Államokban. Ebben az esetben a perben eljáró ügyvéd kiválasztására - a becsült ügyvédi díj nagysága miatt - a vasúttársaság közbeszerzési eljárást fog lefolytatni.

A holokauszt áldozatainak örökösei és közeli hozzátartozói egyebek között azért perlik a MÁV-ot, mert "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, valamint azért, mert megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől, megszegve ezzel a népirtás tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt. A perirathoz egy olyan fotót is csatoltak, amelyen MÁV feliratú vagonok és előtte emberek láthatók, az aláírás szerint zsidók szállnak be a kocsikba.

A kereset szerint a MÁV "pontosan tudta, mit tesz". "Az alperes által biztosított szerelvények nélkül több százezer zsidót nem lehetett volna Auschwitzba szállítani" - olvasható az okmányban.

Hasonló eset már történt Franciaországban: a bordeaux-i fellebbviteli bíróság 2007 márciusában - az elsőfokú bíróság illetéktelenségére hivatkozva - érvénytelenített egy 2006-os ítéletet, amelyben kártérítésre kötelezték a francia államot és az állami vasúttársaságot egy francia zsidó család második világháborús koncentrációs táborba hurcolásában való közreműködéséért.

A döntés azt jelenti, hogy a franciaországi felpereseknek és sok száz további panaszosnak polgári vagy büntetőbírósághoz kell fordulniuk, ott pedig jogászok szerint sokkal kevesebb esélyük van kedvező ítéletre.

Olvasóink írták

 • 12. Pinaman 2010. március 26. 19:54
  „halaval tartoznak a mavnak mert nelkuluk gyalog hajtottak volna oket ausviccbe, ezzel is tetezve a zsidok nem kicsi szenvedeseit!”
 • 11. lidocain 2010. március 26. 19:09
  „szerintem a máv perelje vissza őket,mert biztos vagyok benne,hogy egyik sem váltott menetjegyet.”
 • 10. igaz1017 2010. március 26. 17:57
  „Parazita genetikai hulladékok.”
 • 9. ferenczydenes 2010. március 26. 17:12
  „ez egy vicc, nem tudom, hogy egyáltalán hogyan veheti valaki komolyan.”
 • 8. AN 2010. március 26. 17:06
  „Multkor a BBC-n volt egy műsor, ahol erről beszéltek, és a riportalany szerint a perben felsorolt emberek már lényegében mind meghaltak, akik élnek, azok nem indítottak pert, és a halottak hozzátartozói közül, akiket megkérdeztek, szintén senki sem tudott arról, hogy per indult. Lehet, hogy egy-két öreg adott valami meghatalmazást egy leleményes ügyvédi irodának, de ennyi!”
 • 7. ferdzso 2010. március 26. 13:22
  „Egyszerűen elképesztő, hogy egyeseknek mit ki nem ad az esze! Felhívom a figyelmüket, hogy a németeket is be perelhetik, mert lehet, hogy a mozdony, egy 520-as, német "Bumbaldo" volt.Az ötlet jó: lehet hogy én is perlem a dohánygyárat, mert amikor szívtam, nem volt rá írva, hogy "A dohányzás káros az egészségre!" Csak valami Sopiane....,és még néha most is köhögök.”
 • 6. dodó 2010. március 26. 11:39
  „Szeresd és kárpótold a zsidót, hiszen már a fáraók alatt is szenvedett!”
 • 5. samsung10 2010. március 26. 08:53
  „Az indiánoknak mikor fizetnek ??”
 • 4. 751510 2010. március 26. 08:41
  „Ránéztem a naptárra és meggyőződtem, hogy nem április 1. van.”
 • 3. flexsnake 2010. március 26. 08:36
  „Íme a hülyeség amit a legtöbb zsidó ledöbbenéssel fogad. Természetesen amerikaiak ezek az örökösök.
  Amennyiben a máv emiatt elmarasztalható be lehet perelni autógyárakat is, fegyverüzemek vezetőinek leszármazottját stb....
  Ha a máv részt is vett a deportálásokban, nem írható a felelősségére mert közlekedési eszközként használták. Akár a nyilasok miatt is lehetne perelni mondjuk a bkvt mert azon meg nyilasok mászkáltak stb....
  Ez egy baromság. Az se véletlen hogy a pert amerikában indították, itthon ez még a bíróságig se jutna el.”
 • 2. Szusi 2010. március 26. 08:10
  „Nem rabolták már ki az egész világot a bankjaikkal? Ezeknek semmi nem elég? Vagy elfogyott a pénz? Háború volt! Tudom ez nem mentesít senkit, hogy ilyen szörnyű, embertelen dolgot elkövessenek. De! Mi is csatlósok voltunk ha az akkori vezetés a MÁV-nál nem teszi azt amit mondanak lelövik. És addig lövik az embereket amíg egyvalaki meg nem teszi ezt az embertelen dolgot. ( Tévedés ne essék én is elítélem ezt az embertelen dolgot) Csak miért éppen most jutott eszükbe és kinek lesz ettől jobb?”
 • 1. szilléri 2010. március 26. 06:51
  „Nekem már tele van a t.-m a pénzlenyúlással. Az unokáink is fizetni fognak. Megélhetési bűnözők.

  Fizessenek a palesztinoknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbikot támogatta a bankrabló?

Családja sejtése szerint a Jobbikot támogatta az a férfi, akit fegyveres bankrablás gyanújával… Tovább olvasom