Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Mazsihisz: ítélje el a parlament a szélsőjobb fenyegetését!

A Mazsihisz arra kéri Kövér Lászlót, hogy az Országgyűlés ítélje el Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek a The Jewish Chronicle című lapban tett "fajgyűlölő nyilatkozatát".
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra kéri Kövér Lászlót, hogy az Országgyűlés ítélje el Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek a The Jewish Chronicle című lapban tett "fajgyűlölő nyilatkozatát". Az Országgyűlés elnökéhez intézett levelet a Mazsihisz kedden juttatta el az MTI-hez.

"Biztosak vagyunk abban, hogy a magyar demokratikus pártok képviselői képesek együttesen fellépni a szélsőjobb fenyegetése ellen, és ha szükséges, a házszabály módosításával fogják biztosítani Magyarország tekintélyének megőrzését" - írta Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a házelnöknek címzett levélben. A szervezet vezetői egyúttal biztatónak nevezték, hogy a KDNP nyilatkozatban ítélte el a parlamenti képviselő kijelentéseit.

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik külpolitikai szóvivőjét, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökét a The Jerusalem Post múlt hétvégi száma úgy idézte, mint aki a The Jewish Chronicle című folyóiratnak nyilatkozott, megkérdőjelezve a holokauszt magyar áldozatairól szóló ismert számokat, egy náci rendszerhez hasonlítva Izraelt és pártja támogatásáról biztosítva Iránt.

A politikus a lap szerint arról beszélt, szerinte kérdéses, hogy valóban 400 ezer magyarországi zsidót öltek meg vagy deportáltak a holokauszt idején. "Fantasztikus üzletté vált a számokkal való ugrándozás" - mondta Gyöngyösi.

Szerinte Izraelnek a palesztinokkal folytatott politikája "azonos a fajgyűlöleten alapuló náci rendszerrel. Nézze meg Libermant (az izraeli külügyminisztert), nem különbözik Göbbelstől (a náci propagandaminisztertől). Tiszta náci" - idézték a lapban a jobbikos képviselőt.

Gyöngyösi utalt Simon Peresz izraeli államfő 2007-es beszédére, amelyben méltatta honfitársai üzleti sikereit Magyarországon. "A zsidók Izraelen kívül építkeznek. Van a viselkedésükben egyfajta terjeszkedés. Ha Peresz támogatja a gyarmatosítást, akkor arra magától értetődő válaszuk az embereknek, hogy úgy érzik, nem kérünk a zsidókból" - fogalmazott a jobbikos politikus.

A Mazsihisz vezetői az Országgyűlés elnökéhez írt levelükben annak a véleményüknek adtak hangot: "megengedhetetlen, hogy a külügyi bizottság egyik tagja ilyen nyilatkozatot tegyen". Ezért kérik, hogy "megfelelő szankcióval sújtsák az ilyen személyeket és ideiglenesen, vagy véglegesen fosszák meg őket a bizottsági tagságuktól, felszólalási lehetőségeiktől".

Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv szerint "ez a nyilatkozat ismételten rávilágított arra, hogy Magyarországon létezik egy olyan társadalmi csoport, amelynek képviselői a Jobbik révén a parlamentbe kerültek és ezt arra használják fel, hogy gyűlöletet szítsanak, tönkre tegyék Magyarország jó hírnevét, és visszavessék országunkat abba a pária szerepbe, amelybe az 1940-es évek tömeggyilkosságai taszították".

Mazsihisz vezetői "különösen sajnálatosnak" tartják, hogy Gyöngyösi Márton a parlamenti külügyi bizottsági tagságát arra használta fel, hogy "olyan színben tüntesse fel magát, mintha annak tagjaként az egész bizottság véleményét tolmácsolná, és a többiek is egyetértenének azzal, hogy a zsidóságot és Izraelt gyalázza".

Gyöngyösi Márton hétfőn azt mondta, továbbra is vállalja a The Jewish Cronicle folyóiratnak tett kijelentéseit, amelyeket szerinte a The Jerusalem Post manipulálva idézett, és amelyeket vasárnap közleményben ítélt el a magyar Külügyminisztérium (KÜM) és a KDNP is.

Az ellenzéki politikus hétfőn kifejtett álláspontja szerint Magyarországon és világszerte is él és virágzik az "izraeli etnobiznisz", amely a holokauszt áldozatait használja fel. Szerinte a holokauszt magyar áldozatainak számáról vita van, Izrael pedig "agresszor, gyarmattartó állam, amely faji megkülönböztetést folytat és agitál jelenleg is Irán ellen".

A KÜM vasárnap közreadott közleményében azt írta, határozottan elítélik a Jobbik parlamenti képviselőinek a holokauszttal, az izraeli belpolitikai helyzettel, valamint a közel- és közép-keleti politikai viszonyokkal kapcsolatos álláspontját.

A KDNP szintén vasárnapi közleménye szerint Gyöngyösi Márton megállapításai nélkülöznek minden olyan erényt, amely a higgadt hangvételű párbeszéd kellékei lennének. Mint írták, "Magyarországnak tudatnia kell a világgal, hogy nálunk, Európa szívében minden nemzeti, etnikai, vallási felekezet tagja szabadon, megbecsülten és félelem nélkül élhet"

Olvasóink írták

 • 5. mivaan? 2012. február 09. 11:49
  „"Simon Peresz izraeli államfő 2007-es beszéde..amelyben méltatta honfitársai üzleti sikereit Magyarországon"
  - pl. a malév bedöntése, melyet most a tel-avivi reptér idézett elő múlt héten.. köszönjük.”
 • 4. bánki 2012. február 08. 08:39
  „The Jewish Chronicle című lap : tehát nekik nyilatkozott.

  A liberális értelmiség mindent elkövet annak értelmében, hogy megmaradjon ez az ,,ősi" előitélet. Kétségtelen, hogy létezik.

  Azért az figyelemre méltó, hogy a tizennégy ,,történelmi egyházból" négy zsidó !”
 • 3. szentmiki 2012. február 08. 07:04
  „1. StencilAtya, allah növessze nagyra a szakálladat, jól látod...”
 • 2. Nostradamus 2012. február 08. 05:36
  „Na ja. Kritika őket nem érheti. Itt egyedül ők a megmondóemberek...elég baj az nekünk.”
 • 1. StencilAtya 2012. február 07. 23:35
  „Mi a fenét képzel a mazsihisz nevű pénznyelő gittegylet? Mi alapján szól bele? Ja hogy a parlamentben is fajtársak ülnek..Jöjjön aminek jönnie kell.....Dr. Mahmoud Ahmadinejad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 millió köbméterre nőtt a napi gázkivétel

Az MMBF stratégiai földgáztárolójából még nem történt kivétel, ott 915 millió köbméter földgáz van. Tovább olvasom