Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

MDT: a külhoniak szavazhassanak levélben

Belföld - A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) szervezetei támogatják a külhoni magyarság levélben történő szavazásának lehetőségét - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a tanács hétfői budapesti ülésének szünetében.
A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) szervezetei támogatják a külhoni magyarság levélben történő szavazásának lehetőségét - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a tanács hétfői, budapesti ülésének szünetében.

A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese ennek menetéről kifejtette: először nyilatkozni kell majd arról, hogy az érintett regisztrálja magát, vagy sem, és ezt követően kapja meg postafordultával a pártlistákat tartalmazó borítékot. A diaszpóra magyarsága így minden bürokrácia nélkül, a lehető legkönnyebben leadhatja a szavazatait - tette hozzá. Megjegyezte: a diaszpóra magyarságától nem várható el, hogy több száz, vagy ezer kilométert utazzon egy nagykövetségre szavazata leadása érdekében.

"A 2014-ben felálló parlament már valóban az egyetemes magyarság parlamentje lesz, minden magyarnak a szavazata benne lesz, éljen bárhol a világon" - fogalmazott a kormányfő helyettese.
Semjén Zsolt elmondta: a testület támogatta a Julianus-programot, amelynek célja, hogy feltérképezzék a magyarsággal kapcsolatos értékeket, tárgyi emlékeket, épületeket, könyvtárakat, sírokat, emléktáblákat. Azt kérték, a diaszpóra szervezetei az adott területen működjenek ebben közre - jelezte a miniszterelnök-helyettes.
Kiemelte, hogy ezekből az emlékekből kiállításokat szerveznek, az anyagi erőket pedig odaösszpontosítják, ahol élő közösség is van.

A kormányfő helyettese kitért arra, hogy a nyugati magyarság legnagyobb problémája az volt, hogy ha lejárt az útlevele valakinek, akkor az állampolgárság megállapításához az egész bürokratikus folyamatot le kellett folytatni. Ezért egészen a harmincas évekig visszamenőleg átnézték az állampolgárság lemondásával kapcsolatos aktákat, és jövő év elejétől egy gombnyomással kideríthető lesz, hogy akinek az okmánya lejárt, magyar állampolgár-e vagy sem. Ha időközben nem mondott le arról, akkor minden bürokráciát leépítve megkaphatja az állampolgársági papírokat, útlevelét. Így minden akadály elhárult az elől, hogy a nyugati magyarok is felvegyék a magyar állampolgárságot - jelezte.

Semjén Zsolt közölte, hogy a tanácskozáson a kormány köszönetet mondott a diaszpóra magyarságának a kiállásáért a Magyarországot ért támadások kapcsán. Szólt arról is, hogy pozitív visszhangja volt a nemzeti regiszternek, és mint mondta, támogatják, hogy a nagyobb szervezeteknél az emigráció többedik generációja számára angol nyelvű szekciót hozzanak létre.

Az emigráció harmadik-negyedik-ötödik nemzedékétől aligha várható el, hogy olyan szinten beszéljen magyarul, mint a magyar környezetben élők - jegyezte meg. Kiemelte: a magyar nemzet közösségében őket is meg akarják tartani.  Beszámolt arról a tervről, hogy egyetemet végzett, az adott ország nyelvét beszélő fiatalokat szeretnének a nyugati diaszpóra területeire küldeni, hogy ott magyarul tanítsanak, és a képzettségüknek, érdeklődésüknek megfelelő témát oktassanak. Ezek a fiatalok egyfajta "társadalmi konzulként" rövid képzés után az ottani magyaroknak segítenének űrlapok kitöltésében, állampolgársági ügyintézésben.
A tanács ülése a tervek szerint délután nyilatkozat elfogadásával zárul.

A Magyar Diaszpóra Tanács tavaly novemberben alakult. Alapító okirata szerint a diaszpórában élő magyarságnak - húsz évvel a rendszerváltoztatás után - végre kellő figyelmet kell kapnia a nemzetpolitikában. A tanács a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek közös fóruma, amely a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit tartja szem előtt, valamint megteremti a diaszpóra magyarságának önálló képviseletét.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. booo 2012. október 10. 16:19
  „69. kontrapista - Kitértél, mellébeszéltél! Csupán arra lettem volna kíváncsi, hogy amikor "jól ment" a külhoni magyarságnak, mindig elfeledkezett az "anyaországról". Most persze hogy jók vagyunk, mert az állampolgárság jó útlevél az EU nyugati csücskébe. Megjegyzem, én sem tartom jó ötletnek a szavazati jog megadását, mert aki nem itt él és nem veszi ki részét jóban-rosszban az ország sorsában az legalább ne szóljon bele!
  Egyébként felesleges egymás szapulása, a lényeget úgysem mi döntjük el. (Sajnos)”
 • 70. X_Y 2012. október 10. 11:18
  „69.kontrapista 2012.10.10. 07:42

  Menj békamenetelni, az való a szellemi szintedhez, csak ne gyere ide, békamenetelgess otthon Szerbiában.”
 • 69. X_Y 2012. október 10. 09:08
  „66. kontrapista 2012.10.09. 21:01

  <moderálva>

  Teljesen nyilvánvaló hogy minden lehetséges módon ártani akarsz Magyarországnak. Sajnos ebben partnerre találtál a mostani kommunista kormányban.

  Szerencsére a szerbek többsége nem ennyire ellenséges a magyarokkal szemben mint te... " ne laj madjarski " ezt vedd magadra nézve továbbra is irányadónak, dusu..”
 • 68. kontrapista 2012. október 10. 07:42
  „64.booo
  Boldogok, akik életük legnagyobb eseményének tartották a szabadkai bolhapiacon való bevásárlást, amit keresztül megismerték a 250.000 délvidéki magyarok sorsát.
  Komolyra fordítva szót, mivel kértél, megírom minek az árnyékában élünk a mai napig :
  1944-45 Vérbosszú a Délvidéken, amit Titóék követtek el a magyar lakosság ellen ( a Magyar Királyi Honvédség által tartott újvidéki razzia 2300 áldozata megbosszulása ) , amely egyes történészek szerint 40.000 magyar élet kioltásával járt. A Sajkás-vidéken a mai napig magyar nem jelenhet meg, de Újvidéken sem ajánlatos közterületen magyarul beszélni, mert kapjuk a " ne laj madjarski " ( ne ugass magyarul). Ez év januárjában az Újszegedi Rendezvényközpont kiállítása megtekintésével más lenne a véleményed a dolgokról, mint az említett szabadkai bolhapiaci élmények.
  A mindennapi életünket azért megvívjuk, de mindenkor számolni kel azzal a ténnyel, hogy csak megtűrt kisebbség vagyunk, akik akkor jók, ha átköltöznek Magyarországra.
  Remélem egyenlőre ennyi elég !”
 • 67. Manitu007 2012. október 10. 04:49
  „booo mennyire igazad van ,mekkora szám volt nekünk akkor a rizses csoki meg a bazóka rágó....:D :D Akkor nagyon jól éltek s akkor bizony nem akarták volna a magyar állampolgárságot,s bizony nem segítettek minket”
 • 66. NP1 2012. október 09. 21:20
  „booo 2012.10.09. 20:08
  Ahogy leírtad!
  Amikor a forintot dinárra kellett váltanunk én sem éreztem ezt a nagy össznemzeti szeretetet!”
 • 65. kontrapista 2012. október 09. 21:01
  „53.X_Y
  54,X_Y
  A karaván halad, míg a kutyák ugatnak !”
 • 64. xenopus 2012. október 09. 20:25
  „Lelki szemeim előtt máris látom azt, amikor Gipsz Jakab Magyar állampolgár, Mucsajpusztáról levélben szavaz, hogy kit látna annak az országnak a vezetőének. És esetleg Gipsz Jakab neve, lakcíme megjelenik az interneten mert nem jó pártra szavazott. Mivel a levélben szavazóknak név, lakcímmel -vagy máshogy- azonosítania kell magát. Na ezt már nem hívják titkos szavazásnak! Jó reggelt Kubatovok!”
 • 63. booo 2012. október 09. 20:08
  „47. kontrapista ! Kérlek ne haragudj, véleményed alapján úgy látom Szerbiában élsz vagy éltél. Kérlek emlékezz vissza vagy kérdezd meg szüleidet, és írd meg nekem, amikor 1980 magasságában Szabadkára jártunk farmerért, cigirágóért és kvarcóráért, lerítt a csóróság rólunk. Nálatok dübörgött a Titoizmus, magas nyugati keresetekkel. Miben és mivel gondoltatok ránk Magyarországon élőekre? Én valahogy nem éreztem azt, hogy segített volna nekünk valaki. Sőt! Jók voltunk mert márkát vittünk. Szóba csak azért álltak velünk magyarul, mert más nyelven nem beszéltünk. Lehet hogy csak én éreztem rosszul. Te hogy emlékszel?
  De kérlek ne haragudj meg azért hogy megszólítottalak, kérdést tettem fel. Ha megbántottam volna valakit, nem volt szándékomban, elnézést kérek! De ezekről is beszélni kellene ! Vitát nem szeretnék, csak a véleményedre lennék kíváncsi!
  55. DMagóg - nak pedig véleményem szerint igaza van!”
 • 62. booo 2012. október 09. 19:43
  „Tessék átköltözni, itt letelepedni, itt dolgozni, ide adózni és akkor semmi kifogásom, szavazhat!”
 • 61. macs 2012. október 09. 17:55
  „szodaviz,
  OK! nem felejtettétek el 2004 dec.5-ét, de azon is el kéne gondolkodni, hogy akik ezt a kérdést feltették, mennyit ártottak a magyar magyar viszonynak? Most a szavazás egy újabb lehetőség ennek a viszonynak tovább rontására.
  És csak egy halk javaslat, utána kéne nézned mi történt Magyarországon az elmúlt 20 évben. :-)”
 • 60. Manitu007 2012. október 09. 17:32
  „szódavíz nem gyülölöm a határon-túliakat,nem egy határon-túli ismerősöm, barátom, haverom van.Amikor a háború volt az akkori Jugoszláviában,a családom segített is egy családnak itt letelepedni,nálunk laktak segítettünk a papírok elintézésében....Azokkal a határon-túli magyarokkal van bajom akik olyan hozzászólásokat írnak,mondanak mint amit kontrapista is irt. A hangnem,és a stílus....De értsétek meg amíg nem viselitek saját bőrötökön annak súlyát amit a döntésetekkel hoztok ,ha olyan pártra szavaztok akit az itt élők többsége nem akar hatalomhoz juttatni akkor azzal ellenérzést váltotok ki még akaratokon kívül is.”
 • 59. szodaviz 2012. október 09. 17:02
  „20 év alatt csak rájuk ragadt néhány magyar szó.
  Igen, a szilveszteri bulin én is ott voltam.Ismerem azokat az embereket, akik szerbiáztak.
  Vannak janicsár magyarok.Ezt soha nem is vontam kétségbe.
  Magyarországon is találsz olyan nem magyar nemzetiségű embert, aki Magyarországot tartja a hazájának(asszimilálódott).
  Sajnálatosnak tartom, hogy magyar ember léttére valaki szerbiázik.Látom, gyűlölsz mindenkit, aki határon túli(a szerbekért én sem rajongom).Nem szerethet mindenki.Nem is várjuk el.A szerbektől már úgyis megszoktuk, és edződtünk.
  A 2004 dec.5-ét még sokan nem felejtették el, ne csodálkozz ha nem látnak szivesen Szabadkán a piacon.
  Akkor kellett volna megszavaznotok, akkor még szavazati jog sem járt mellé.”
 • 58. Manitu007 2012. október 09. 16:01
  „kontrapista van ám kinek osztogatnom a maradj csendben parancsot a lakásomban de ugyan olyan joggal oszthatom a HAZÁMBAN is,itt Te csak vendég vagy! ! vendégsében pedig illik normálissan viselkedni.ha nem ilyen hangnemben írogattál volna akkor Én is normális hangnemben írtam volna neked.Aki nem itt él s nem viseli a következményeket az ne is szavazzon.
  Szódavíz fröcsögő ?, milyen fröcsögő ugyan már :D Jah betelepített szerbek :D de pénztárnál tudták kérni magyarul a nyugdíjas jegyet :) de mikor már 1.5 órája nem mozdultak el a medencében a masszírozótól s egymást váltották akkor husss máris elfelejtettek magyarul
  de amilyen hangnemben beszéltek az itt kommentelőkkel az rátok vall.
  nem felejtem el azt a szilvesztert sem.Retro klub :Vajdasági magyarokat köszöntötte " műsorvezető" mire ők hálából elkezdték üvöltve kántálni,hogy Serbija Serbija vagy 5 percen keresztül na ennyit a határon túli magyarokról”
 • 57. mazsolaszolo 2012. október 09. 15:37
  „"Megjegyezte: a diaszpóra magyarságától nem várható el, hogy több száz, vagy ezer kilométert utazzon egy nagykövetségre szavazata leadása érdekében."

  Ez valóban így van, nem véletelenül verem már évek óta érte a klavit. Kérdés, hogy a külföldön élő magyar állampolgár mely esetben számít diaszpórának? Én eléggé sértve érzem magam, ha annak számítanak; én magyar állampolgár vagyok, aki külföldön él, nem pedig holmi szórványmagyar.

  Azért oda kéne figyuzni arra is, hogy ne kavarjuk össze a dolgokat. A levélben történő szavazás esetén nagyon-nagyon súlyos gondok merülhetnek fel: lásd: a demokráca szavazati rendszere: titkos, közvetlen, egyéni stb. Kicsit ciki lesz, ha névvel-címmel leadom a szavazatom a XXI.században...és nagy ciki lesz Magyarország vezetésének a XXI. század Európájában. Előre szólok: nem fognak neki örülni...

  (Viktorkám: nem trükközni kéne a szavazótáborral, hazudni-csalni (hej, pedig de tud járni a szájad, hogy ki csal, ha nem te nyersz!), hanem tisztességgel vezetni az országot. Ha normális és jó vezető volnál, nem kéne trükközni, mert megnyernéd anélkül is a választásokat. De így?!! ... :((( )”
 • 56. szodaviz 2012. október 09. 14:06
  „Én is új magyar állampolgár vagyok.Itt tanulok Szegeden és jól érzem magam.Nem érzem magam külföldinek.
  De ha valaki ezt is érezteti velem, azon csak jót szórakozok.
  Én úgysem fogok a fideszre szavazni.
  Amúgy a mórahalmi fürdőbe én sem szeretek járni.
  Annyi helyesbítés, hogy Mórahalomra általában a 90 es években Szabadkára telepített horvátországi és boszniai szerbek járnak át.Én személy szerint ki nem állom őket.Ha valami sz*rkeverés van a városban Szabadkán, akkor ők tuti benne vannak.
  Nem elég nekik az ingyen terület, szemet vetettek dél Magyarországra is.
  Van nekem olyan szerb ismerősöm, aki felvette a magyar állampolgárságot.Minden áron szavazni akar.Nem a fideszre,nem a jobbikra, hanem a Dk-ra v mszpre.Hogy miért? Azért mert szerinte ő mégjobban ki fogja árusitani az országot a nyugati érdekeknek.
  Az meg az ő érdeke, hogy a szomszéd ország ne legyen erősebb(vagyis Magyarország ne legyen).
  Ilyenkor egy kicsit fel megy bennem az ideg.
  Az egészből azt lehet leszűrni, hogy egy ostoba sz*rb, illetve ti fröcsögő balosok egy társaság vagytok...
  Ja igen, ha szavazok akkor a Jobbikra fogok, és arra is fogok buzditani mindenkit :) :) :).”
 • 55. DMagóg 2012. október 09. 13:49
  „33.kontrapista 2012.10.08. 21:06: "Magyarság csak egy van, amelynek mi is tagjai vagyunk, így JOGUNK VAN A PARLAMENTI VÁLASZTÁSON RÉSZT VENNI."

  TÖVÉNYHOZÓKAT választunk, MAGUNKNAK! Akik nem szenvedik el az általuk hozott törvényeket, azok ne szóljanak bele! Már megbocsáss, bármilyen magható módon is kerültél körön kívülre, a kíbiceknek kuss van! Bocsánatot kérek,de Ilyen egyszerű! Ám, ha legalább részben az itteni törvények szerint, itt próbálsz megélni, akkor legyen! Addig pedig szavazz a Te törvényhozóidra!”
 • 54. X_Y 2012. október 09. 11:40
  „47.kontrapista 2012.10.09. 07:34

  Amúgy kaphatsz te akármilyen állampolgárságot, ha beteszed a lábad az országba csak vendég vagy, idegen - ha maradsz akkor meg bevándorló, mint az afgánok...”
 • 53. X_Y 2012. október 09. 11:36
  „47.kontrapista 2012.10.09. 07:34

  Külföldi ne pampogjon bele Magyarország dolgaiba.. Pampogjál otthon.

  "Történelemből 1-es mert nem tudod, hogy a mostani határ 25 km-e kerül északabbra"

  Álmodik a nyomor:) Amúgy ha 25 km-rel kerül északabbra (gondolom a szerb megszálló csapatokat személyesen te vezeted majd) azzal még nem tudsz meghatni :)”
 • 52. jozko 2012. október 09. 10:33
  „Mekkora keverés lesz ezzel...
  Amúgy pedig kétélű fegyver, nem árt óvatosan suhogtatni!”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer határon túli magyar középiskolás utazhat október 23-án Magyarországra

Kétezer határon túli magyar középiskolás utazhat Magyarországra az október 23-ai ünnepségekre a… Tovább olvasom