Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Mécsesek és fáklyák a holokauszt emléknapján

Mécseseket gyújtottak a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján a budapesti Holokauszt Emlékközpontban, ahol újabb ezerötszáz név került fel az emlékfalra.
A Margit-híd pesti hídfőjétől indult az életmenet, hogy a résztvevők fáklyákkal a kezükben elérkezzenek a vizafogói mártíremlékműig, ahol Dávid-csillagot, Dunába csobbanó cipőt, menórát játszó lézerfény várta őket. Itt emlékeztek meg azokra, akiket a nyilasok 44-45-ben a jeges Dunába lőttek, illetve az elhurcoltakra a haláltáborokban kivégzettekre.

Az emlékrendezvényen Frölich Róbert főrabbi megemlékezésében azt mondta, ugyan ez a nap április 16-a az első magyarországi gettó felállításának napja, de a holokauszt nem ezen a napon kezdődött, hanem az első zsidótörvénnyel, jóval megelőzve a nyilasuralmat, fokozatosan törvényekből, rendeletekből, lelki és fizikai terrorból épített falakat emelve a zsidóság köré.

A közéleti szereplők és művészek részvételével megtartott rendezvény azonban csupán záróaktusa volt a holokauszt emléknapjának, ezt megelőzően a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány épületének udvarán tartottak megemlékezést.

A gyertyagyújtás előtt Kovács Tamás történész a közalapítvány gyűjteményi munkacsoportjának vezetője beszédében emlékeztetett rá, hogy 62 évvel ezelőtt április 16-án állították fel az első gettót Kárpátalján, ezért lett 2001-ben a holokauszt emléknapja ez a nap. A történész emlékeztetett a német megszállás után a zsidók nyílt és totális kifosztása a végkifejlet volt, állampolgárságukat addig nem kérdőjelezték meg, sőt egészen addig Magyarországon élt Európa legnagyobb és jórészt még érintetlen zsidó közössége. A megszállás után azonban a Sztójay-kormány kiszolgáltatta a zsidókat a náciknak, a hatóságok pedig hathatósan támogatták a németeket a deportálásban. A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy ha egyszer elkezdődik egy kirekesztő folyamat, nem lehet tudni, hol lesz a vége - mondta Kovács Tamás.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: ''Húsvét mindannyiunk számára piros betűs ünnep''

Köszöntőt intézett húsvét alkalmából a magyar polgárokhoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A… Tovább olvasom