Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Medgyessy: az MSZP-nek egyelőre nincs kialakult világképe

Magyarországon ma is demokrácia van, bár erős benne a tekintélyelvűség - mondta a volt kormányfő egy interjúban.
Még nem alakult ki a Mesterházy Attila vezette MSZP önálló, sajátos és megkülönböztető világképe, meg kellene fogalmazniuk saját magukat - erről Medgyessy Péter volt kormányfő beszélt a Magyar Nemzetnek adott, szombaton megjelent interjújában.

Az egykori miniszterelnök arról is beszélt, hogy véleménye szerint Magyarországon ma is demokrácia van, bár erős benne a tekintélyelvűség.

Az Orbán-kormány korábbi válságkezelési stratégiájáról, a devizahitelesek védelmében hozott intézkedésekről és az unortodox módszerekről szólva jónak nevezte, hogy a kormány a gazdaságpolitikájának középpontjába helyezte az egyensúlyjavítást. Hozzátette, hogy ezt túlhajszolt módon csinálták egy egyébként is kedvezőtlen nemzetközi helyzetben, és ez csökkentette növekedés esélyét.

"Az unortodox módszerek miatt a bankvilágban megszűnt a magyar gazdaságba vetett bizalom, így nem finanszírozzák az átalakulást" - fogalmazott. Hozzáfűzte: szerinte egy terítettebb adórendszerrel, nem kizárólag a különadókra alapozva kellett volna a gazdaságpolitika alapjait lerakni.

Medgyessy Péter arra is kitért, hogy a közgazdaságtanban közismert tény, hogy három végső felhasználási pont van: a beruházás, az export és a fogyasztás. Szerinte az csak látszat, hogy a különadókon keresztül meg lehet kímélni a lakosságot, hosszabb távon ezek a terhek is a fogyasztókat és a beruházásokat érik el.

"Ezt egyetlen miniszterelnök sem akarta elfogadni, sem Gyurcsány, sem Bajnai, sem Orbán. Mert egyikük sem közgazdász, hanem politikus" - mondta. Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon esetében is igaz-e ez, hiszen ő közgazdász, azt felelte: "nekem közgazdász az, aki makrogazdasággal foglalkozik. Ebből a szempontból tehát Bajnai nem közgazdász, Matolcsy György és Varga Mihályviszont az. Bajnainak vállalatirányítás a szakmája."

Olvasóink írták

  • 1. florian72 2013. október 05. 07:33
    „Aj aj Petike bácsi Matolcsyt jó szakembernek tartja nagy lehet a baj nála .
    Pont az ilyen emberek miatt van a baloldalon válság,a régi sérelmeiket nem tudták feldolgozni és lányos zavarukban már jobbra húznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freedom House: Magyarországon szabad az internet

A vizsgált hatvan ország között Magyarország a 8. helyen áll, összesített pontszámát némileg… Tovább olvasom