Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Medgyessy Péter szerint a választók kényszerítik majd ki az ellenzék együttműködését

Medgyessy Péter szerint a változást akaró választók kényszerítik majd együttműködésre az ellenzéki pártokat, a kérdés csak az, lesz-e olyan személyiség, aki köré csoportosulhatnak ezek az erők.
A volt kormányfő kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, ő kora miatt már biztosan nem vállalná ezt a vezető szerepet, de nevek említése nélkül megjegyezte, vannak olyanok, akiket alkalmasnak talál erre a feladatra. Mint mondta, nem kíván többet aktív politikai szerepet vállalni, a számára tetsző erők támogatását azonban nem zárta ki.

Medgyessy Péter egyebek mellett arról beszélt, nem értékeli túl az olyan kérdéseket, minthogy a monetáris tanács tagjainak fel kell-e esküdniük az új alaptörvényre, illetve nem foglalkozik például a szombati kormány melletti demonstrációval sem, helyette inkább az érdekli, milyen jövője van az embereknek, hogyan látják a kilábalást.

Hangsúlyozta, a magyar politikai vezetés mára felismerte a gazdasági egyensúly fontosságát, az igazi vita így szerinte most már arról szól az Európai Bizottsággal, hogy mi jelentheti a tartós megoldást az ország problémáira. Meglátása alapján a nagy elosztó rendszereken kellene változtatni, valamint lehetővé kellene tenni, hogy a bankok képesek legyenek finanszírozni a fejlődést, illetve, hogy visszatérjen a befektetők bizalma.

Medgyessy Péter szerint ehhez gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Úgy fogalmazott, alkalmazkodnunk kell a környezet feltételeihez, hiszen az "nem hülyeségeket diktál". Megjegyezte, ezt a fordulatot nem lehet a jelenlegi személyekkel végrehajtani. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterre kitérve azt mondta, őt olyan elméleti közgazdásznak tartja, akinek vannak jó gondolatai, de - mint folytatta - "Isten mentse meg azt az országot, amely megvalósítja ötleteit". Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak ezért szembe kell néznie saját magával és tudnia kell azt mondania, "jót akartam, de tévedtem". A volt miniszterelnök szerint a nemzetgazdasági tárcavezető menesztését az emberek is pozitívan fogadnák.

Medgyessy Péter az MSZP jelöltjeként került a kormányfői székbe a 2002-es országgyűlési választások eredményeként, hivataláról két évvel később, 2004 szeptemberében mondott le. Utódja Gyurcsány Ferenc volt.

Olvasóink írták

  • 2. babar 2012. január 25. 10:40
    „Ez az a Medgyessy akit a saját pártja és a liberálisok megbuktattak? Sajnálom szegényt mind a mai napig. Pedig olyan osztogatás régen volt, mint akkor. Bár arra a kérdésre is válaszolhatott volna Kálmán Olgának, hogy érzi-e a felelősségét az államadósság elszállásában!
    Láttam a riportot, szégyelje is magát! Szinte nevetve mondta, hogy őt csak az emberek helyzete érdekli! Ja, persze, miközben a milliárdokon csücsül!”
  • 1. igazságkereső 2012. január 24. 22:15
    „Vagyis 2004 szeptemberében Gyurcsány Ferenc megpuccsolta Medgyessy Pétert és onnantól kezdve országunk teljes kifosztása meg is történt több ezer milliárd forint országunkból történő ki-és eltüntetésével! Bírja ezt a birka magyar nép és még ölelgetik is Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnököt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán derűlátó a hiteltárgyalásokkal kapcsolatban

Derűlátónak mondta magát Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal. Tovább olvasom