Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Medián: a Fidesz és Orbán népszerűsége is csökkent

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben 5 százalékponttal csökkent a Medián áprilisi felmérése szerint. Orbán Viktor két hónap alatt 8 pontot vesztett népszerűségéből, de még mindig a legnépszerűbb politikus.
Az intézet honlapján az olvasható: a kormánypárt támogatottságának visszaesése - amely már egyértelmű tendenciának tekinthető - együtt jár a lakosság további elbizonytalanodásával, hiszen a biztos szavazók aránya 42 százalékra csökkent. A visszaesés a Medián adatai szerint különösen jelentős a Fidesz szimpatizánsainál, ez magyarázza, hogy a kormánypárt támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében a februári 64 százalékról 56 százalékra apadt.

A Fidesz vesztesége nagyjából egyenlő mértékben hoz többletszavazatokat az ellenzéki pártoknak: az MSZP és a Jobbik nyeresége 3-3, az LMP-é 2 százalék a felmérés szerint. Így az MSZP 22, a Jobbik 16, az LMP pedig 5 százalékon áll a biztos szavazók között.

A Fideszt a teljes szavazókorú népesség egyharmada választaná, az MSZP-re 14, a Jobbikra 8, az LMP 3 százalék szavazna, míg a pártot nem választók aránya újabb rekordot ért el, immáron 40 százalék.

A Medián adatai szerint romlott a legtöbb kormánypárti politikus - különösen a miniszterelnök és a köztársasági elnök - megítélése. Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb politikus, népszerűsége azonban 8 pontot esett február óta, most 45 százalék. Őt párttársai, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Rogán Antal követik, Schmitt Pál 9 pontos visszaeséssel az ötödik (40 pont). A legnépszerűbb ellenzéki politikus a független Szili Katalin, aki 5 pontot javított megítélésén (31 pont). A húsz legismertebb vezető beosztású politikus népszerűségi listáját Mesterházy Attila, az MSZP elnöke zárja (24 pont), őt egy ponttal előzi meg Vona Gábor, a Jobbik elnöke, kettővel a fideszes Selmeczi Gabriella, hárommal Semjén Zsolt KDNP-elnök, néggyel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kövér László házelnök.

Az intézet arra is kitért, hogy a tavalyi országgyűlési választás óta egyszer sem volt olyan magas (61 százalék) azok aránya, akik szerint az országban rossz irányban mennek a dolgok, mint most.

A Medián felmérése április első napjaiban 1200 felnőtt személyes megkérdezésével készült.

Szintén csütörtökön publikálta legfrissebb felmérését a Századvég Alapítvány, amely szerint a Fidesz-KDNP őrzi kétharmados többséget a biztos szavazó pártválasztók körében. A kutatás alapján a Fidesz-KDNP 59, az MSZP 19, a Jobbik 12, az LMP 8 százalékon áll ebben a körben, Orbán Viktor pedig ma is a legnépszerűbb politikus a mezőnyben, a megkérdezettek 42 százaléka kedveli, 36 százaléka utasítja el.

Olvasóink írták

 • 4. ferdzso 2011. április 14. 21:18
  „Nem is csoda, hiszen a lakosság, ( a választók) "erős Széll-járásnak" vannak kitéve.Az "utókor" képviselőinek lesz dolga, és joga, "imába foglalni", vagy felelősségre vonni, a "kétharmaddal" rendelkező vezetés helytelen, vagy helyes döntéseit. (Minden esetre, én, ebben a nehéz helyzetben, független szakértőkre bíznám, a gazdasági kérdéseket...)”
 • 3. jozko 2011. április 14. 16:43
  „Díszmenetet könnyebb lenne levezényelni, az biztos!

  Ha nem is gyászmenet, de erőltetett menet áll előttünk.
  Szarban vagyunk, és a könnyebbség kedvéért tűzön-vízen át vezet a kiút...
  Felfoghatjuk tisztítótűzként /tisztítóvízként.../is.

  Éppen bele is dögölhetünk.
  már ha helyben maradunk!

  Nem a népszerűség növelésének időszaka ez egyik felelős vezető részéről sem.
  Az úgynevezett ellenzék -felelősség, sőt: felelősségre vonás nélkül! - most parádézik!
  Sőt : Szili Katalin növeli a népszerűségét!
  Politikus....”
 • 2. achilleus 2011. április 14. 15:22
  „stencil!
  Nem tartana sok fáradtságomba, hogy naponta 100 aktuális kommentet rakjak be, folyamatban lévő ügyekről, amelyben mszp-s, szdsz-es a gyanúsított. És nem csak egy felhergelt polgi, elcsattanó (ha ugyan) pofonja a téma. De besegítek, ebben a történetben mindenki mszp-s (az áldozat is), sajna hiányzik belőle a rendőrkapitányúr: Előre kitervelte a csepeli iskola vezetőjének meggyilkolását Deme Gábor volt szocialista politikus és bűntársa - áll a vádiratban. E szerint Deme volt élettársa is közrejátszott abban, hogy kiderüljön az a több millió forintos sikkasztás, ami a kettős gyilkossághoz vezetett. A Magyar Nemzet a vádiratra hivatkozva azt írta: a volt MSZP-s elnökségi tag élettársa szakításuk után munkahelyén átköltözött a későbbi áldozat irodájába. K. Ildikó ezután tájékoztatta arról Takács Lászlót, hogy Deme Gábor többször is elvett az alapítványi támogatásként befizetett összegekből. Az intézmény vezetője ezt követően akarta kirúgni a férfit, aki később vele és K. Tamás elsőrendű vádlottal beszélt meg találkozót. A vádirat szerint K. Tamás először Takács Józsefet lőtte le, majd egy másik tanárt, Papp Lászlót, aki több mint 10 percig szenvedett halála előtt. Deme Gábor a kollégája haláltusáját végignézte."”
 • 1. StencilAtya 2011. április 14. 14:58
  „Jogerősen bűnös a fideszes ...fejező volt polgármester

  A fellebbezés visszavonása után a napokban jogerőre emelkedett az elsőfokú bíróság korábbi ítélete, amely szerint Tarr Lajos volt lökösházi fideszes polgármester bűnös tettleges becsületsértés bűntettében, közölte a sértett, Szűcsné Gergely Györgyi, a város új polgármestere.

  Tarr Lajos 2009 nyarán - még polgármesterként - hivatali szobájában bántalmazta Szűcsnét, aki akkor általános iskolai igazgató és önkormányzati képviselő volt. "Takarodj ki innen, te, ....fej!" - ezzel a mondattal dobta ki őt az irodájából. Az esetnek szem- és fültanúja volt, az ő vallomását bizonyító erejűnek fogadta el a Gyulai Városi Bíróság első fokon tavaly novemberben, és egy év próbára bocsátotta Tarrt. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy tettét Tarr polgármesterként, saját hivatali szobájában követte el. Az elsőfokú ítélet után a volt polgármester fellebbezést jelentett be, de nem sokkal azelőtt visszavonta, hogy elkezdődött volna az április 19-ére meghirdetett másodfokú per. Így a Gyulai Városi Bíróság korábbi ítélete jogerőre emelkedett. <moderálva..>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunvald-ügy: Gál csak erkölcsi felelősséget érez

Gál György vádlotti meghallgatásának második napján is csak erkölcsi felelősségét ismerte el a sok… Tovább olvasom