Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Medián: Bajnait többen támogatják, mint Mesterházyt

A Medián márciusi felmérése szerint több jelölt esetén Orbán Viktort a szavazókorú népesség 29 százaléka tartja a legalkalmasabb miniszterelnöknek, Bajnai Gordon 16 százalékkal a második, míg három további jelölt közül Mesterházy Attila és Vona Gábor támogatottsága 9-9, Gyurcsány Ferencé 4 százalékos. A közvélemény-kutató a felmérés eredményét hétfőn juttatta el az MTI-hez.
A kutatás szerint a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok szavazóitól Orbán Viktor jelenlegi kormányfő 1 százalékot kapna, Vona Gábort, a Jobbik elnökét viszont egyetlen megkérdezett sem tartja alkalmasnak. Ebben a körben Bajnai Gordon (41 százalék) volt miniszterelnök "számottevő mértékben" megelőzi Mesterházy Attila MSZP-elnököt (28 százalék) és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét (13 százalék).

Amikor a további kérdésekben a választás két-két jelöltre korlátozódott, a felmérés adatai szerint az Orbán-Bajnai párharcot a jelenlegi miniszterelnök 32:28-ra nyerte meg, akinek ennél nagyobb a fölénye Mesterházy Attilával szemben (34:23) - olvasható az összegzésben.

A Medián szerint a Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közti különbség még szembetűnőbb, ha az elemzés a választások kimenetele szempontjából erősen felértékelődő aktív elkötelezettek preferenciáira irányul, tehát azokéra, akik állításuk szerint valószínűleg vagy biztosan elmennek szavazni, de egyelőre nem tudnak vagy nem akarnak megnevezni kedvenc pártot. Ebben a körben - ha két jelölt közül lehet választani - Bajnai Gordont többen támogatják a jelenlegi miniszterelnöknél (26, illetve 19 százalék), míg Mesterházy Attilát kevesebben támogatnák Orbán Viktornál (15, illetve 21 százalék).

A Medián közleményében figyelemre méltónak nevezte, hogy "többes jelölés" esetén az MSZP szavazói közül alig minden második (47 százalék) tartja a legalkalmasabbnak a párt elnökét, kétötödük valamelyik korábbi miniszterelnököt támogatná (Bajnait 26, Gyurcsányt 14 százalék).

Mindez a közvélemény-kutató szerint azt jelenti, hogy bár az Együtt 2014 támogatottsága elmarad az MSZP-étől, Bajnai Gordon szavazatszerző képessége meghaladja Mesterházy Attiláét. A Medián szerint a baloldali ellenzék szavazói és az aktív elkötelezetlenek egyértelműen Bajnait preferálják Mesterházyval szemben.

A felmérést 2013. március 22-e és 26-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország csaknem 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva súlyozással korrigálták, és így a minta közlésük szerint pontosan tükrözi a szavazókorú lakosságnak településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 2-5 százalék.

Olvasóink írták

 • 5. keletaru 2013. április 08. 19:41
  „Van az a bőr....”
 • 4. queenmargareth1 2013. április 08. 19:10
  „ezt is hallottam a rádióban, vitya jól kampányol, kivéve az hülye életmenetét.”
 • 3. queenmargareth1 2013. április 08. 19:07
  „ezt is hallottam a rádióban, vitya jól kampányol, kivéve az hülye életmenetét.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. április 08. 18:31
  „szegény ....házy ! hogy lemaradt, pedig még egy árva lúd se terheli a lelkét....”
 • 1. Cillit_bang 2013. április 08. 18:24
  „Itt a lehetőség......Lehet mocskolni a Mediánt..is..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PDSZ a tárgyalások azonnali megkezdését javasolja a szaktárcával

A PDSZ gyhangú szavazással támogatta, hogy függesszék fel a sztrájkfelhívást arra az időre, amíg zajlanak az újrainduló tárgyalások. Tovább olvasom