Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Medián: Legtöbben az állami egészségpénztárt is megtartanák

A megkérdezettek többsége támogatná a több-biztosítós rendszer bevezetését, feltéve, ha megmarad az állami egészségpénztár is - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet április végén készített, reprezentatív felméréséből.
A lakosság 54 százaléka támogatna egy "vegyes" egészségbiztosítási modellt, amelyben megmarad az állami biztosító, és aki akar, szerződhet magánbiztosítóval - derült ki a kutatásból. A Medián február végén készített kutatása is hasonló támogatottságot mért ennek a modellnek, igaz, akkor még valamivel többen voltak azok, akik kizárólag a magánbiztosítók versenyén alapuló elgondolás mellett "voksoltak".

Az eltelt két hónapban viszont 31-ről 37 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik megtartanák a jelenlegi egységes állami egészségbiztosítási rendszert, főleg azért, mert a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan a Fidesz szavazói a korábbinál nagyobb arányban sorakoztak fel emellett az elképzelés mellett.

Az ilyen "átpolitizált" kérdéseknél általában a tapasztaltnál sokkal kisebb a különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye között; mindkét oldalon többségben vannak a "vegyes modell" támogatói - olvasható a felmérésben.

Az elemzés szerint a pártválasztás és a több-biztosítós modell megítélése közötti gyenge kapcsolat részben abból adódik, hogy a Fidesz-szavazók között szép számmal található fiatalok az átlagnál nagyobb arányban támogatják a biztosítási piac megnyitását, ám azt, hogy ez a piacnyitás pontosan mit is jelent, egyelőre viszonylag kevesen értik, csupán a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy többé-kevésbé tisztában van a jelenlegi és a több-biztosítós rendszer közötti különbséggel - áll a felmérésben.

Viszont minél inkább érti valaki a két modell közötti különbséget, annál inkább támogatja a több-biztosítós rendszert, és a modellről szóló vitákat feltehetően nagyobb figyelemmel követték azok, akik eleve rokonszenveznek a piaci szereplők bevonásával, másrészt a részleteket egyáltalán nem ismerők valószínűleg inkább "mennek biztosra" és ezért támogatják inkább a jelenlegi rendszer megtartását - közli az elemzés.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az alacsony iskolai végzettségűek körében azért alacsonyabb a támogatottsága a több-biztosítós modellnek, mert a válaszadók túlnyomó többsége saját bevallása szerint nincs tisztában azzal, hogy az mit is jelent.

A február közepén bevezetett vizitdíjjal kapcsolatban a Medián felmérése azt mutatta, hogy a bevezetés után két hónappal a korábbinál többen gondolják úgy, hogy a vizitdíj hatására a betegek magasabb színvonalú ellátást fognak elvárni, hogy csökken az orvosok túlterheltsége, javul az intézmények anyagi helyzete és visszaszorul a hálapénz. Igaz, az utóbbi két hatást továbbra is csak kevesen tartják valószínűnek, miközben továbbra is meghaladja a 60 százalékot azoknak az aránya, akik szerint az intézkedés miatt a szegények kiszorulhatnak az ellátásból - áll a dokumentumban.

(Forrás: Medián.hu, MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életben maradt az élve eltemetett újszülött

Brazília délkeleti részén, saját szülei temették el élve újszülött gyermeküket, de három órával… Tovább olvasom