Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Medián: nem az őszödi beszéd okozta a vereséget

Az önkormányzati választásokon elszenvedett kormánypárti vereség aligha magyarázható a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatását követő fejleményekkel - a nagyobbik kormánypárt és a miniszterelnök megítélése már szeptember elejére elérte a mélypontot - olvaható a Medián felmérésében.
Az önkormányzati választások végeredményének magyarázatát keresve könnyen adódik a feltételezés: az okok a megelőző két hét eseményeiben, az őszödi Gyurcsány-beszéd nyomán kialakult bizalmi válságban keresendők.

A Medián szeptember utolsó napjaiban elvégzett 3000 fős országos felmérése azonban (amely pontosan prognosztizálja a választás eredményét, nem igazolja ezt a feltevést, sőt azt mutatja, hogy ebben az időszakban éppenséggel a Fidesz-MPSZ vesztett szavazókat. Az MSZP támogatottsága már a múlt hónap elejére elérte mélypontját, és a szeptemberi drámai hetek ezen érdemben nem változtattak. Ezzel szemben szeptember eleje és vége között a Fidesz elvesztette azt a többletet, amelyet a megszorítások okozta kiábrándulás következtében szerzett.

A miniszterelnök elfogadottsága is szeptember elején volt a legalacsonyabb, számszerűen 33 százalékos, míg júliusban 38, augusztusban 35 százalék mondta, hogy a jövőben szívesen látná „fontos politikai szerepben". Azóta nem változott Gyurcsány Ferenc népszerűsége, miközben szinte minden vezető politikus támogatottsága számottevően csökkent.

Mindent egybevetve a politikai közhangulat rendkívül kedvezőtlen, az emberek csaknem háromnegyede úgy érzi, hogy az országban „rossz irányba mennek a dolgok".
Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a hangulatromlás nem az elmúlt hetekben következett be, sőt a nyár elején elkezdődött folyamat szeptemberben nem erősödött tovább. Természetesen azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a felmérés közvetlenül az önkormányzati választás előtt készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,87 százalékkal emelkedett,… Tovább olvasom