Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Medián: Soha nem látott Fidesz fölény

A kormányválság növelte a Fidesz támogatóinak lelkesedését és elbizonytalanította a kormánypártiakat - így foglalta össze a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltté válását követő napokban készült felmérésének eredményét a Medián.
A választók csaknem fele már Gyurcsány Ferenc lemondása előtt is az előrehozott választást tartotta volna jobb megoldásnak, a kormányválság idején pedig még tovább emelkedett az arányuk. A közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy Bajnai Gordon jelöltté válása után, de még parlamenti megválasztása előtt az embereknek már 54 százaléka vélekedett így. Ennek ellenére - 51-ről 47 százalékra - csökkent azoknak az aránya, akik részt is vennének egy most vasárnapi választáson. A visszaesés leginkább az MSZP szavazóinál figyelhető meg, míg a legnagyobb ellenzéki párt támogatói egyre többen mennének el voksolni.

A teljes népességet figyelembe véve a két nagy párt szavazótáborának nagysága érdemben nem változott a Medián adatai szerint: a Fideszt 44, az MSZP-t pedig 15 százalék támogatná. A biztos szavazók között azonban a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága tovább nőtt és már 70 százalék voksolna rá szemben az a szocialista pártra szavazó 18 százalékkal.

A kutatás szerint más párt nem érné el az 5 százalékos küszöbértéket sem a teljes népességet tekintve, sem pedig a biztos szavazók válaszait figyelembe véve.

A felmérés arra is rámutat, hogy jelenleg a legnépszerűbb politikus Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, megelőzve Sólyom László köztársasági elnököt. Az államfő mögött Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor és Varga Mihály kapott helyet, míg Szili Katalin visszaesett a képzeletbeli lista hetedik helyére. Bajnai Gordon ismertsége bár nőtt, ám az őt ismerők csak 18 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben.

Olvasóink írták

 • 6. redstar 2009. április 27. 16:50
  „Mintha a törpe dakota rendelte volna ezt az eredményt..:))))
  "A felmérés arra is rámutat, hogy jelenleg a legnépszerűbb politikus Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, megelőzve Sólyom László köztársasági elnököt. Az államfő mögött Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor és Varga Mihály kapott helyet"
  Arra is rámutathatott volna egyúttal, hogy ez szégyen a megkérdezettekre, és - ha valós az eredmény - szégyen az ország választóira is...:(
  Csupa hataloméhes, öntelt,kicsinyes,kapzsi politikus...akiket -néhány elvakult hülyét kivéve - 4 év múlva éppúgy utálnak majd, mint a mostani garnitúrát...:)))))”
 • 5. flexsnake 2009. április 16. 17:53
  „Az ilyen közvélemény-kutatással csak az a baj hogy lemegy a boltba megkérdez két eladót és abból következtet majd 10millió ember véleményére :D”
 • 4. flexsnake 2009. április 16. 17:53
  „Az ilyen közvélemény-kutatással csak az a baj hogy lemegy a boltba megkérdez két eladót és abból következtet majd 10millió ember véleményére :D”
 • 3. lopicigazsi 2009. április 16. 09:04
  „Ha NEM utálod Bajnait, akkor
  NE is írd fel az utálkozófalra!:
  www.afal.hu
  _________________________”
 • 2. comet 2009. április 16. 09:03
  „Gyurcsány Liar Ferenc az országgal együtt a baloldalt is sikeresen lenullázta. Sok böszme meg tapsolt neki. Csak arra nem gondoltak hogy szélhámos királyuk elbújhat az össze rabolt milliárdjai mögé, ők meg igencsak bajba lehetnek. Habár még van néhány hónapjuk a begyűjtésre. Erre mondta Fletó "Húzzunk bele (elvtársak)"”
 • 1. cyt 2009. április 16. 08:11
  „Hogy a parlamentben lévő MSZP-SZDSZ csoport kb. 210-220 embere mennyire fittyet hány BÁRMILYEN közvéleménykutatási eredményre, az napról napra bebizonyosodik. Akkor mi értelme az egésznek? Egy normális demokráciában éppen ezek az adatok "segítik" a morális alapon álló társadalmat a demokratikus jogok (és kötelességek) gyakorlásában - de itt Magyarországon ennek nyoma sincs. Vajon kik és miért tartják akkor fenn ezeket a közvéleménykutatókat, nem is egy csoportot, de legalább egy fél tucatot? Ez az ország egy pár száz fős, neoliberális vallású, internacionalista beállítottságú, MSZ(M)P-SZDSZ-es embercsoport diktatúráját kell, hogy elviselje. Ezek az emberek csak még nagyobb bohócot csinálnak magukból, amikor ilyen közvéleménykutatási eredményeket publikálak, és mellette meg diktatúrát gyakorolnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belőttek egy baranyai roma család házába szerdán este

Old - Belőttek szerdán este egy roma család házába a Baranya megyei Oldon. Senki sem sérült meg, az öttagú családból ugyanis épp senki sem volt otthon. Tovább olvasom