Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Médiatanács: a közös jogállami utat keressük a Klubrádió ügyében

A Klubrádió vezetői szerint a Médiatanács nem hajt végre jogerős bírói döntéseket. A Médiatanács szerint nem igaz, hogy a Klubrádió három jogerős ítélet birtokában van.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a Klubrádió a használatában lévő 95,3 MHz-es budapesti frekvencia ügyében három jogerős ítélet birtokában van. A hatóság közölte: a "közös jogállami utat" keresik az ügyben. A médiatanács blogján teszi közzé az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

A hatóság szóvivői irodája ezt a rádió vezetőinek sajtótájékoztatóján elmondottakra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel.

Kommünikéjében a hatóság súlyos félreértésként értékeli, hogy a sajtóban a Klubrádió tulajdonosainak nyilatkozataként jelenhetett meg az általuk kifogásolt állítás, "ugyanis ha a tulajdonos ilyet állított volna, akkor az nem felelne meg a valóságnak" - közölték.

Mint írják, a médiatanács bízik abban: a Klubrádió tulajdonosainak sajtótájékoztatóján elhangozottak nem azt jelentik, hogy a rádió vezetése nem kíván együttműködni a médiatanáccsal - "e kétség kívül összetett jogi kérdéseket felvető helyzetben - a jogállami megoldás megtalálása érdekében". A Klubrádió vezetői sajtótájékoztatójukon azt mondták: a médiatanács a bíróságon felül állónak tartja magát akkor, amikor jogerős bírói döntéseket felülbírálva nem hajtja végre azokat.

A hatóság reméli, hogy a rádió vezetőinek célja nem az, hogy ellehetetlenítsék a méltányos és jogszerű megoldás közös megtalálását, "hiszen éppen a hatóság tette lehetővé és garantálta majdnem egy tucat intézkedésével azt, hogy a rádió - a frekvenciáért fizetendő díj feléért - szünet nélkül sugározhasson budapesti hullámsávján".

A hatóság tájékoztatása szerint csütörtöktől a médiatanács blogján több lépésben hozzák nyilvánosságra a vitás ügy valamennyi részletét és dokumentumát. Azért, hogy a közvélemény ne csak a rádió szempontjából, hanem az objektív tények és hivatalos iratok közvetlen birtokában is megismerhesse ezt a kétségtelenül összetett jogi ügyet - írták.

A blogbejegyzés azt is tartalmazza, hogy a Fővárosi Ítélőtábla mondta ki először a tartalommal nem bíró oldalak aláírásának kötelezettségét a rádiós pályázatok során. A blogon szerepel a hatóság Legfőbb Ügyészségnek küldött indítványának első része is, amelyet a Klubrádió egyik pályázatával kapcsolatban készítettek azért, mert a médiatanács ellentmondásosnak ítélte az azzal kapcsolatos bírósági döntéseket.

A bejegyzés a dokumentum szövege mellett azt is tartalmazza: az új médiatörvény teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a frekvenciapályázatokat érintő hatósági döntéseket vitató felek teljes körű jogorvoslathoz juthassanak. "Az indítvány rámutat, hogy a régi médiaszabályozás alapján a Klubrádió helyén akár már egy másik rádió is szólhatna" - olvasható a bejegyzésben.

Az indítvány részletezi azt is, hogy miért támadta meg a Klubrádió az Autórádió pályázatát. A dokumentumból kiderül, hogy a médiatanács az ügyészségi törvény közérdekvédelmi feladatainak szabályaira, valamint az egyes hatósági eljárásokhoz és intézményekhez kapcsolódó ügyészi feladatokról szóló paragrafusaira hivatkozva fordul az ügyészséghez az ügyben.

A beadvány tartalmazza, hogy a 95,3 MHz-es budapesti körzeti rádiós frekvenciapályázaton a hatóság az Autórádiót nyilvánította nyertesnek, ám ezt a döntést a frekvenciát használó Klubrádió bíróságon támadta meg. A Fővárosi Ítélőtábla ennek eredményeként a pályázatot lezáró hatósági határozatot a nyertes tekintetében helyezte hatályon kívül, és a médiatanácsot e tekintetben új eljárásra kötelezte.

Az indítvány arra is kitér, hogy az ítélőtábla határozata szerint a pályázat valamennyi oldalát alá kell írni, az Autórádió beadványa pedig nem felelt meg ennek az alaki elvárásnak. A médiatanács erre alapozva zárt ki számos pályázót az eljárásaiból, többek között a Klubrádiót is.


Korábban:

Arató András vezérigazgató, Stock Richárd, a helyettese, valamint Vicsek Ferenc, a rádió főszerkesztője erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon beszéltek, egy nappal azt követően, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokú, megismételt eljárásában nem jogerősen ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozóan. Nem sokkal az ítélethirdetés után a hatóság pedig azt közölte: egyértelműen megszegné a médiatörvényt a médiatanács akkor, ha szerződést kötne a Klubrádióval a frekvenciára.

A Klubrádió egy másik frekvencia ügyében is perben áll a hatósággal. Az általa használt 95,3 MHz-es frekvencia pályázatának ügyében már számos bírósági döntés született. A hullámhosszon tavaly februárban járt le a rádió engedélye, azóta ideiglenes, 60 napos engedélyekkel használja azt. A hatóság tavaly júliusban hirdette meg a hullámhosszt, ennek keretében decemberben az Autórádiót nyilvánította nyertesnek - a Klubrádió egy ponttal maradt alul az eljárásban -, a bíróság azonban a Klubrádió keresetére alakilag érvénytelennek nyilvánította a nyertes pályázatot.

Arató András vezérigazgató a sajtótájékoztatón hosszasan sorolta a médiahatóság azon lépéseit, amelyek megítélése szerint jogsértőek voltak, és amelyeket a Klubrádió elleni hadjáratként értékelt. Ezek közül kiemelte a hatóság által Klub-szabályként emlegetett gyakorlatot, amely szerint ki kell zárni azokat a rádiós pályázatokat a frekvencia-odaítélési eljárásokból, amelyeknek nincsenek aláírva az üres hátoldalai. A hatóság erre hivatkozva zárta ki a Klubrádiót és számos más pályázót az eljárásokból.

Stock Richárd kifejtette: a médiatanács hiába hivatkozik egy bírósági ítéletre, az nem az üres oldalakon szereplő aláírások hiánya miatt tartotta alakilag érvénytelennek az Autórádió pályázatát, amely tavaly a Klubrádió által használt 95,3 MHz-es frekvenciára érkezett, és a hatóság nyertesnek hirdetett. Mint mondta, az ítélet szerint az Autórádió pályázatának egyetlen oldala sem tartalmazott cégszerű aláírást, mivel hiányzott azokról a cégnév, bizonyos, adatokat is tartalmazó oldalakat pedig egyáltalán nem írt alá a pályázó.

Arató András hozzáfűzte: a bíróság már három olyan jogerős döntést hozott, amelynek értelmében a 95,3 MHz-es frekvenciapályázaton érvényesnek kell tekinteni a Klubrádió beadványát. A hatóság azonban ezeket nem hajtja végre - mondta -, hanem ügyészségi eljárást kezdeményezett a médiatanács által ellentmondásosnak ítélet bírósági döntések miatt.

"Nem találtunk olyan jogi konstrukciót, amellyel kapcsolatban szóba jöhetne az ügyészség ebben a kérdésben" - fogalmazott Arató András, hangsúlyozva: bírósági ítéletet szerinte semmiképp sem bírálhatnak felül, ezért nyilvánvaló, hogy a médiatanácsnak jogi értelemben nincs igaza.

A vezérigazgató bírálta Auer Jánosnak, a médiatanács tagjának nyilatkozatait is, amelyek szerint az ítélőtábla volt az, amely a 95,3 MHz-es pályázatról hozott döntésében az Autórádió pályázatán túl elmulasztotta megvizsgálni a többi pályázat alaki érvényességét. Arató András hangsúlyozta: a bíróság ezt nem is vizsgálhatta, hiszen a többi pályázat iránt nem volt kétely.

A vezérigazgató szerint a médiahatóság számos módon nehezíti még a Klubrádió helyzetét, "a furcsa dolgok pedig egy irányba mutatnak" - fogalmazott. Ezek közé sorolta, hogy míg más rádiónak lehetővé teszi, hogy egyik napról a másikra frekvenciát váltson, addig a Klubrádiótól azt várná el, hogy hónapokig szüneteltesse adását, ha át akar térni egy másik frekvenciára.

Vicsek Ferenc azt hangsúlyozta: a médiatanács szándékosan zavarja össze a nyilvánosságot az ügyükkel kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 6. aranka2 2012. november 16. 19:41
  „Tuskó, le vagy maradva. Már rég átvette!”
 • 5. tuskóhopkins 2012. november 16. 07:13
  „A Médiatanács haladéktalanul vegye át a Kúria, az Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság, valamint a Jóisten hatáskörét is!”
 • 4. roxper 2012. november 15. 22:18
  „A narancstanács szerint a bíróság a hülye, meg a rádió, no comment!”
 • 3. X_Y 2012. november 15. 19:55
  „Előbb egy jogállamot kéne keresni - mert Magyarisztán nem az, hanem akarnokos anarchia, ahol az Zalkotmányt is ceruzával írják...”
 • 2. Lámpion 2012. november 15. 18:42
  „A közös jogállami utat már megismertük a Sláger rádió és a Danubius rádió esetében:(((”
 • 1. Lutetia 2012. november 15. 16:23
  „Vajon meddig mehet el egy Médiahatóság egy jogállamban? Na és Magyarországon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pedagógusok sztrájkbizottsága elküldte javaslatait a szaktárcának

A PSZ az intézmények átadás-átvételének időpontját 2014. január elsejére tolná ki. Tovább olvasom