Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Médiatanácshoz fordul a Jobbik az MTV Híradója miatt

Budapest - A Jobbik azt várja a médiatanácstól, hogy vizsgálja meg a Magyar Televízió Híradójának hírszerkesztési gyakorlatát.
Mirkóczki Ádám szóvivő szombati sajtótájékoztatóján elmondta: beadványukban azt kérik, hogy a médiatanács tiltsa el a jogsértéstől a köztévé hírműsorát, amely a Republikon Intézet vizsgálata szerint súlyosan megsérti a kiegyensúlyozottság követelményét, alig biztosít megszólalási lehetőséget az ellenzéki pártoknak, különösen a Jobbiknak.

A szóvivő hozzátette: "próbaperként" tekintenek a médiatanács vizsgálatára, amely egyúttal azt is megmutatja majd, helytálló-e Orbán Viktor miniszterelnök állítása, hogy ha a médiatörvény gyakorlati alkalmazás során bármilyen politikai aggály igazolódik, készek orvosolni. Mint mondta: a Híradó kiegyensúlyozatlansága nem aggály, hanem tény, s ezt reményeik szerint a médiatanács is megerősíti.

Mirkóczki Ádám ismertette: a Republikon Intézet tanulmánya szerint a költségvetési szavazást megelőző héten az MTV esti Híradójában megszólaló politikusok négyötöde kormánypárti volt, míg a jobbikos jelenlét aránya az egy százalékot sem érte el. A hírműsor szerkesztői számára az országgyűlési választáson 17 százalékot szerző Jobbik lényegében nem létezik - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, ilyen egyoldalú közszolgálati híradó a rendszerváltás óta egyik kormány alatt sem létezett, ezek az arányok az egypártrendszert idézik.

Hozzátette: a kiegyensúlyozottság hiánya a Magyar Rádióban is megfigyelhető, a közrádió munkatársai április óta egyáltalán nem járnak a Jobbik sajtótájékoztatóira.

A Republikon Intézet szerdán nyilvánosságra hozott kutatása szerint a vizsgált decemberi héten az MTV Híradó politikai híreinek 83 százalékában a Fidesz-KDNP jutott szóhoz; Orbán Viktor egymaga négyszer annyit szerepelt, mint az ellenzéki politikusok összesen.

Az MTV az elemzésre úgy reagált: az említések és a megszólalások vonatkozásában az egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki pártok arányt tartják irányadónak. A vizsgált időszakban az említések 68 százaléka kötődött a kormányhoz és a kormánypártokhoz, 32 az ellenzékhez, míg a személyes megszólalások esetében valamivel nagyobb volt az eltérés - közölték.

Verhofstadt gyors cselekvésre buzdítja az EB-t a magyar médiatörvény ügyében

Mielőbbi döntést vár a magyar médiatörvény ügyében az Európai Bizottságtól az Európai Parlament liberális frakciójának elnöke. Guy Verhofstadt a német Focus magazinnak adott (a hetilap hétfőn utcára kerülő számában megjelenő) nyilatkozatában úgy vélte, a kérdés túl fontos ahhoz, hogy hónapokig kelljen várni az állásfoglalásra. "Itt alapvető jogokról van szó. A bizottság nem várhat hónapokat, hanem gyorsan kell cselekednie" - fogalmazott a belga politikus a müncheni magazinban. Mint a Focus megjegyzi, az Európai Bizottság szerint a vizsgálat márciusig eltarthat.

Német lapkommentárok a médiatörvényről

Kísértés címmel közölt rövid kommentárt szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar médiatörvényről és annak brüsszeli hullámairól. Günther Nonnenmacher, a német konzervatív újság öttagú szerkesztőbizottságának tagja rámutat: a magyar EU-elnökség nyitánya nem sikerült. Ennek oka elsősorban egy olyan médiatörvényben rejlik, amely már azelőtt nagy izgalmat okozott, hogy a miatta izgalomba jövők elolvashatták volna.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. achilleus 2011. január 09. 15:50
  „31. hozzászólás mattil 2011.01.09. 12:06
  Köszönöm Mattil. Megerősítettél abban, amit korábban írtam, már ami a "cég" alpári minőségét illeti. Szenny!
  30. hozzászólás tótkomlósi 2011.01.09. 12:04
  1990-ben mintegy félmillió háztartásban volt már kábeltévé, amit helyi kábeltévé társulások keretében a tagok befizetéseiből (hozzájárulásából) hoztak össze, ezek előbb önkormányzati tulajdonba kerültek, majd különféle cégek csaptak le rájuk, vagy a spontánprivatizáció keretében magánosultak. Az "alaptőkét" viszont a tagok adták össze, persze ezt mindenféle trükkökkel (pl. társasági tőkeemeléssel) lenullázták, a tagokat tulajdonosi jogaiktól megfosztották. Mellesleg ugyanez történt a szocializmusban felhalmozott közösségi vagyon döntő részével, csak itt kisebb volt az eredeti tulajdonosok köre.”
 • 33. Léni 2011. január 09. 15:11
  „Csodálkozok a Jobbikon, mert a "Médiatanácstól" vár gyógyírt a problémájára!
  Ők komolyan gondolják ezt, vagy csak az említett szerv meglétét akarják tudatosítani az
  emberekben esetleges megbízás alapján? Már nem tudom kinek mit higgyek el?
  De ha valóban sérelmük van, átgondolják, hogy kik és honnan vannak egyoldalúan kinevezve a
  médiatanácsban lévő tagok, rá fognak jönni, hogy ez bizony veszett fejsze nyele!”
 • 32. tintasbarns 2011. január 09. 13:06
  „Nekem csobogsz kicsi patak kormánytényezők úgy beszélnek a médiahatóságról mintha az független intézmény lenne.”
 • 31. mattil 2011. január 09. 12:06
  „27. horvathi 2011.01.09. 01:34

  Az hagyján, hogy a közszolgálati csatornát nem közvetíti és az ingyenes csatornákat is a magasabb vagy extra külön fizetős csomagba helyezi, de az már nálam is egyre jobban kiveri a biztosítékot, hogy mostanában egyre inkább megszüntetik a nézhető, vagy értelmes csatornák sugárzását és helyette a legigénytelenebb vackokat sugározzák. Az elmúlt egy év alatt megszüntették a digitális csatornákon elérhető minicsomagokat (ezt csak itt Szegeden, sehol máshol!!!!), a maradékból kivették a CNN-en kívül az összes hír(BBC, Euronews stb.), és kultúrális(d1, Mezzo, TV5, Pro7 stb.) csatornát. Most Január 4-től eltüntették a BBC Prime-ot, a Mezzót, a valóban női csatornaként működő, lakberendezéssel, gyereknevelési tanácsokkal és hasonlókkal foglalkozó Zone Club-ot ( a párom ki van nagyon akadva emiatt..)és még sorolhatnám.
  Helyette van sok-sok TV2-es és RTL Klubos ismétlőcsatorna egész napos Barátok közt, Jóban Rosszban és Megasztár ismétlésekkel, a Mezzo helyett (ami egyébként a Szegedi Nemzetiből is sokszor sugároz és támogatja az Operaversenyt!) meg két helyen is jön már analógon a Muzsika Tv egésznapos Dáridó Lajcsival és Házibuli Attilával ismétlésekkel.
  A T-Home szerint ez kell a szegedi parasztnak nem a BBC világhíradó meg a kultúra.. :-((((”
 • 30. tótkomlósi 2011. január 09. 12:04
  „29. achilleus 2011.01.09. 10:40

  Milyen lakosság által befizetett pénzek lenyúlásáról beszélsz te szerencsétlen?

  A T-HOME mit privatizált szerinted te nagyokos?

  Már megint a betanult szöveget vaúúúúúú!”
 • 29. achilleus 2011. január 09. 10:40
  „27. hozzászólás horvathi 2011.01.09. 01:34
  Na az ilyeneknek kellene a magasabb bírságokat fizetni, majd a csatornát a törvényszegőktől elvenni. Ez mind tolvajbanda, egyébként, a lakosság által befizetett pénzeket úgy emelték át magántulajdonba (az úgynevezett privatizáció során), hogy semmiféle tulajdoni hányad (részvény) nem illette meg a korábbi befizetőket. Na ez volt a lopás!”
 • 28. achilleus 2011. január 09. 10:35
  „25. hozzászólás Ebgondolat 2011.01.08. 23:09
  Akkor melyik pártot hozzák kapcsolatba a "nemzettel"? Azt, amelyiknek A nemzet az Magyarország lakossága? Minden más magyar nem nemzet?? Hárman szavaztak a magyar nemzet ellen a parlamentben: mind a három a magát szocialistának nevező párt tagja. Még a legenyhébb jelzőt is kerülöm ezekkel a véglényekkel kapcsolatban. És akkor te jössz azzal, hogy a narancsos kormány, nane.”
 • 27. horvathi 2011. január 09. 01:34
  „Immár 8 napja érvényben van az új médiatörvény és a T-Home-nál még mindig nem voltak képesek átolvasni azt.

  Ebben a törvényben ugyanis immár 4 közszolgálati TV csatornát:

  - MTV1
  - MTV2
  - Duna TV
  - Duna II Autonómia

  sorolnak fel, amelyek térítésmetes továbbítása minden hazai kábel TV társaságnak kötelezettsége.

  Ennek ellenére a T-Home még mindig nem illesztette be a kínálatába a Duna II Autonómia csatornát, azt náluk továbbra swem lehet fogni. Ezzel szemben Budapesten a UPC már alkalmazza az új törvény előírásait és az ottani kábel TV-s csomagokba január 1-től bekerült a Duna II Autonómia csatorna is.

  A T-Home mikor lesz hajlandó végre eleget tenni törvényi kötelezettségének?”
 • 26. Ebgondolat 2011. január 08. 23:15
  „24. hozzászólás medikuss 2011.01.08. 21:58
  fellegi elvtárs”
 • 25. Ebgondolat 2011. január 08. 23:09
  „9. hozzászólás achilleus 2011.01.08. 16:18
  "Sinkovics Ferenc: Nyilván közel sem érte még el tetőfokát az Orbán-kormányra, s ezáltal a nemzetre nehezedő külső és belső nyomás."

  Amíg narancsos orbán ilyen súlyoson megosztja az országot és gyűlöletet szít, addig a narancsos kormányt senki se hozza kapcsolatba a nemzettel!!!”
 • 24. medikuss 2011. január 08. 21:58
  „17. achilleus
  nem fogok nevetségesezni, nem szokásom, főleg hogy értelmes, érvekkel és számokkal alátámasztott a kommented.
  De akkor is tartom magam ahhoz, hogy ezzel vmit el akarnak fedni.
  Főleg hogy most már nekik is van Elkúrtuk elszólásuk. Nem jut eszembe melyik képviselő is volt aki azt mondta h elbasztuk.
  Szerintem egyik fél se jobb a másik, vagy végülis vegyük bele a jobbikot is, egyik se különb a másiknál.

  engem csak az zavar, hogy bort isznak és vizet prédikálnak (és ez nem dakota közmondás:))”
 • 23. történész 2011. január 08. 21:13
  „Ha már nekünk kell hírt írni.....
  Valaki tudja,hogy tényleg igaz ez a hír..itthon talán megemlítették volna ? ? ,

  Felhívás európai értelmiségiektől a magyar demokrácia védelmében 2011. január 8. szombat 8:37 | MTI
  A szabadságjogok számon kérhetőségét szorgalmazza a magyar demokrácia védelmében, az uniós intézményekhez és kormányokhoz intézett nyílt levelében 70 európai értelmiségi, köztük Göncz Árpád és Václav Havel.
  A levél aláírói úgy látják, megtörtént az, amit az Európai Unió hivatott megakadályozni: az EU saját határain belül, a 2004 óta tagállam Magyarországon felszámolták a liberális demokráciát. A kormány, habár demokratikusan választották meg, visszaélve parlamenti többségével módszeresen leépíti a demokrácia fék- és ellensúlyrendszerét, eltörli az alkotmányos korlátokat, és a kormányzó párt uralma alá hajtja az összes hatalmi ágat, a független intézményeket és a sajtót - állt az írásban.”
 • 22. történész 2011. január 08. 21:08
  „Budapest - Az InfoRádió híradása szerint az összes állandó belépőt visszavonta a Parlament sajtószolgálata január elsején. Kövér László házelnök az előző ülésszak végén az InfoRádióban jelezte először, hogy tavasszal drasztikus szigorításokra készül. Sajtóértesülések szerint a médiatörvényt övező felháborodás miatt enyhítenek a tervezett szabályokon. Az enyhített szabályok is korlátozzák a sajtó munkáját.”
 • 21. történész 2011. január 08. 21:03
  „http://hetivalasz.hu/jegyzet/mediatorveny-egy-elore-lathato-bukas-kronikaja-34611/”
 • 20. történész 2011. január 08. 20:46
  „Oszt meg és uralkodj. Ezzel minden nagy bummról elterelik a figyelmet”
 • 19. Nórikám 2011. január 08. 20:10
  „11.teebee! Ha minden ellenzékit elzavarunk akkor ugye újból egypárt rendszer lesz? Na, köszi, én ott 50 évet lehúztam, elég volt.Igaz, mindjárt lehetne a választásokon takarékoskodni! Ámbár a Rákosi és Kádár érában is volt választás, csak tudnám minek. "Szavazz a hazafias népfront jelöltjeire!" Miért? Azon kívül kire lehetett? De remélem királyunk most elintézi, ha egypárt rendszer lesz, nem lesz szavazás.”
 • 18. eldorádó 2011. január 08. 18:36
  „jómagam csak akkor akarok hallani a tévében az ellenzéki ballib politukosokról és bérenceikről, amikor tudósítanak a rabosításukról. A "szélsőjobb", pedig itt az interneten (lesz) a nyerő kommunikátor, tévébe nemigen kerülnek a jövőben sem.”
 • 17. achilleus 2011. január 08. 18:29
  „16. hozzászólás medikuss 2011.01.08. 17:55
  Akkor nézzük sorba:
  1) költségvetési számok
  2011. január 7., 11:40 - Az államháztartás pénzforgalmi deficitje tavaly 869,8 milliárd forint volt, ami az előirányzat 99,9 százaléka. Az NGM közleménye szerint a 2010. évi pénzforgalmi hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak a kormány évközi, bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedései, amelyek összességében 500-600 milliárd forinttal javították az államháztartás egyenlegét. Ezek nélkül a tavalyi hiány mértéke a GDP 6 százalékát is meghaladhatta volna. Az államháztartás decemberben - a helyi önkormányzatok nélkül - 434,9 milliárd forint bevételi többletet ért el. - (MTI-fidesz.hu)- http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=157338
  2) magán-államinyugdíj átjelentkezés
  Egyelőre alig pár ezren választották a magánkasszákat, Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint csütörtök estig 8.353-an nyilatkoztak arról, hogy magán-nyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni. (...) Utoljára frissítve: 2011. január 7., 20:43 http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=157367
  3) lenyúlás?: ebből ne lenne??
  3)a...Morálisan és jogilag is megkérdőjelezhető módon jutott hozzá csaknem félmilliárd forinthoz a Gyurcsány-kormány idején az a liberális filozófusi kör, amely szinte naponta állítja erkölcsi pellengérre a konzervatív oldal szereplőit. A társaság tagja Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György is - írja a szombati Magyar Nemzet. - Utoljára frissítve: 2011. január 8., 12:24
  ---feljelentéssel: Feljelentés az MTA Filozófiai Kutatóintézete ellen, Feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos az MTA Filozófiai Kutatóintézete és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közötti hetven millió forintos támogatási szerződés miatt - olvasható a szombati Magyar Hírlapban.
  Utoljára frissítve: 2011. január 8., 12:46 ....Budai Gyula jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt fordult a hatóságokhoz.
  3)b ...Budai: Véget ért a kormányzati visszaélések ideje, Sukorón nem épül sem most, sem a közeljövőben kaszinóváros - szögezte le Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a King´s City kaszinókomplexum beruházója, a KC Bidding Kft. 2010. december 20-án megnevezte végleges helyszínként a sukorói földterületet, kijelentette: felháborító és érthetetlen a beruházó közleménye.
  Utoljára frissítve: 2011. január 8., 12:04 ....
  De van még ilyen is:
  EÜ: Az egészségügyi tárca korábban előirányzott összegen felüli újabb mintegy félmilliárdos összegű szerződése, valamint uniós pályázatok révén több száz új mentőautót tud venni az idén az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel. - Utoljára frissítve: 2011. január 7., 16:14 - http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=157352
  Gazdaság: Novemberben 4,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

  A múlt év novemberében 4,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított előzetes adatok szerint - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Utoljára frissítve: 2011. január 7., 09:39 Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 novemberében 14,5 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint egyformán. (...)http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=157328

  Nem folytatom, tudod mit, mielőtt nevetségeseznél siralmsoznál: fidesz.hu”
 • 16. medikuss 2011. január 08. 17:55
  „Rájöttem valamire:)
  ez a médiatörvény mizéria egy nagyon jól megtervelt kis cselszövés. Mindenki ezzel foglalkozik, az EU-tól kezdve a nyugdíjasokig, így sok más dologgal nem, pl költségvetési számok, magán-állami nyugdíj átjelentkezés, lenyúlás stb.
  Ennek ez a célja, elterelni a nép figyelmét. Most a jobbik rá is segít erre, hogy feljelentgetnek majd, így lesz mindig miről cikkezni...
  nevetséges... vagyis inkább siralmas”
 • 15. történész 2011. január 08. 17:32
  „Mire számítottak ? Szerepeltek már elég sokat mikor törtek zúztak.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként jelentkezett a rendőrségen a tavalyi UTE-Fradi meccs egyik randalírozója

Önként jelentkezett a rendőrségen egy 23 éves fiatalember, akit a tavaly szeptemberi UTE-FTC… Tovább olvasom