Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Médiatörvény: ˝a törvény húsz évvel visszaforgatja az idő kerekét Magyarországon a kommunista múltba˝

Az amszterdami Volkskrant című napilap - az ANP holland hírügynökség budapesti tudósítása alapján - vasárnapi honlapján ír a "bírálói szerint Európa legszigorúbb" médiatörvényéről, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés.
A tudósítás hivatkozik a hétfőre a Szabadság térre meghirdetett tüntetés szervezőire, akik szerint a törvény húsz évvel visszaforgatja az idő kerekét Magyarországon a kommunista múltba. A szervezőknek nincs sok esélyük arra, hogy megakadályozzák a törvény elfogadását: Orbán Viktor jobbközép kormánypártjának kétharmados többsége van az Országgyűlésben.

A cikk megemlíti, hogy a törvény szerint a kormány által kinevezett Médiatanács dönti el, hogy az újságírók "erkölcsösen" és "tárgyilagosan" tudósítanak-e. Azok a sajtótermékek, amelyek nem tesznek eleget ezeknek a normáknak, szigorú pénzbüntetéssel sújthatóak.
Az ANP idézi az 1877-ben alapított Népszava főszerkesztőjét, Németh Pétert: "Már egy alkalommal tiltakozásul üresen hagyott címlappal jelentünk meg. Ha elfogadják ezt a törvényt, akkor január 3-án is fehér címlappal jelenünk meg. Jelezni akarjuk az Európai Uniónak, hogy ez a törvény rossz" - utal Németh arra, hogy Magyarország január 1-től tölti be az EU soros elnöki tisztét. A főszerkesztő úgy véli, hogy az újságírókat öncenzúrára kényszerítik 2011-től. "Olyan helyzetbe kerülünk, amely már a kommunizmus alatt létezett. A törvény megteremti a diktatúra lehetőségét" - mutat rá.

Koltay András, a Médiatanács tagja szerint nevetséges a bírálat. "Micsoda ostobaság. A törvény egy kiegyensúlyozottabb médiához vezet" - nyilatkozta.

Heller Ágnes filozófus kétségbe vonja, hogy Orbán képes lesz a tájékoztatás minden formáját ellenőrzése alá vonni. "Már nem a Szovjetunió technológiája korában élünk. Lehetőség van arra, hogy egy magyar honlap külföldi szerveren keresztül működjön." A 81 éves Heller, aki a kommunizmus alatt ellenzéki volt, csatlakozik egy internetes alternatív televízióállomáshoz, hogy kikerüljenek a törvény hatálya alól: "Orbán tervei nem járnak sikerrel" - idézi a hírügynökség Heller szavait.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. magyarock1 2010. december 20. 09:42
  „Ennek a népnek nincs szüksége demokráciára, mert ez a csődtömeg lesz belőle, bűnözők paradicsoma, ide egy puha diktatúra kell, egy keménykezű vezetővel.”
 • 38. szilléri 2010. december 20. 09:30
  „Gyöngyszem az ügynök listából !
  ,,71. Lazarovits Ernő - Moszad - A Mazsihisz külügyi vezetője, Németh Péter újságíró, illetve főszerkesztő apósa."

  Ennyit az objektivitásról!”
 • 37. szilléri 2010. december 20. 09:17
  „Természetesen nagyon is, tiszta objektív emberekre hivatkoznak mint Paul Lendvai és Németh Pétert!”
 • 36. frakk 2010. december 20. 09:01
  „Elvtársak nyugalom, ez csak a kezdet. Eddig ti próbáltátok nevelni a totális médián keresztül a közvéleményt. Most a polaritás kicsit meg fog változni. Kellemetlen lesz , de nem fog fájni. Rendezni kell az agyhullámokat. Az esetek más megvilágításba fognak kerülni, ettől a demokrácia nem sérül, hiszen nálatok sem sérült. Ugye??”
 • 35. Admin07 2010. december 20. 08:01
  „Éljen Rákosi Mátyás! Éljen a Párt! Aki nem velünk az ellenünk!”
 • 34. Logaritmus 2010. december 20. 07:58
  „Szégyen, amilyen kormány van.”
 • 33. qrumpli 2010. december 20. 03:54
  „Lehet ,hogy hallotam már ezt a kijelentést?!
  "Az állam én vagyok"
  Hol itt a hiba ,nincsis diktatúra,
  Csupa jó élet vár mindenkire
  BOLDOG MEGELÉGEDETT MINDENKI.(vagy mégse?)”
 • 32. novaklaszlo56 2010. december 20. 03:02
  „Na, jó, egye fene, ezt még a végére.

  Szóval mindenhez lehet alkalmazkodni, mindent meg lehet szokni, vagy inkább így mondom: mindenbe bele lehet fásulni. Ha meg mégse megy a beletörődés, akkor...
  Olvastam a Nobel-díjas írónk, Kertész Imre néhány könyvét, köztük a Sorstalanságot is. A Koltay Lajos által készített filmet is láttam. Kertész elbeszélő írását műremeknek, Koltay(ék) filmjét remekműnek tartom. Hogy jön ez ide? Hát, a fásult, a sorsába lassan beletörődő ember utolsó, próbálkozása jutott eszembe, amit a film is döbbenetes erővel ábrázol: a csonttá-bőrré aszott holttesteket rakják a táborbeli szállító munkások a krematóriumba szállítás utolsó epizódjaként egy kordéra, amikor az egyik ilyen szerencsétlen, de még élő (!) torzó, összeszedvén az összes maradék erejét, röptében felnyög: "Tiltakozom!"
  Hogy mégis, mi a francért írtam ezt ide? Talán döntsd el ezt magad, olvasó!

  Merre van az a máglya? Mehetünk!”
 • 31. novaklaszlo56 2010. december 20. 02:38
  „Volt még sok gondolatom, némi töprengés után úgy döntöttem - mit veszíthetek még - elmondok még néhányat közülük.

  Azokat a hozzászólásokat, amelyeket valaha is írtam, köztük a dm.online-ra küldötteket, nem áll szándékomban visszavonni. Lehet, hogy nem is kell, mert azok pár hét múlva már nem is lesznek senki számára elérhetők... De a kitartásomra esküt nem teszek, mert a máglyán, elevenen történő, nyilvános megégetés szörnyen kegyetlen és megalázó halálnem, szóval lehet, hogy a rőzserakás tetejére kötözve mégis visszavonok mindent, mielőtt a lángok fellobbannának alattam. Ember vagyok. (Giordano Bruno is az volt, szegény, de ő végzetesen hitt az igazában...)

  Elhamarkodottan tettem javaslatot az imént az ifjak honkeresésére nézve. Rájöttem, hogy titokban kell az ilyesmit terjeszteni, mert az efféle ötletek nyílt hangoztatása a hatalmat a szabad költözési jognak a jobbágyaitól történő megvonására sarkallhatja, s így az ifjak előtt bezárulhat, vagy legalábbis beszűkülhet a szabad, új hon keresésének a határ átlépését jelentő lehetősége. Hiba volt, de semmi rosszat nem akartam, csak meggondolatlanul mondtam el nyilvánosság előtt azt, amit helyesnek tartottam. Sajnálom. De ígérem, jövőre ez már nem fog előfordulni velem ilyen könnyen. :)

  Békés karácsonyt! Tudjátok: Jézus születésének a napjára emlékszik a keresztény világ. De jaj lenne ennek a keresztény világnak, ha a Srác váratlanul ellátogatna ide, és látná, mit művelünk az ő nevében, hogyan hirdetjük és terjesztjük a Keresztényi szeretetet!
  Hátha nem lesz ideje eljönni a szülinapi bulijára, és akkor megúsztuk... Egyelőre. Szóval kellemes ünnepeket!”
 • 30. novaklaszlo56 2010. december 20. 02:10
  „Igen, Nórikám, így van, az az idézet sajnos igaz.
  Magyarország meredek lejtőre lépett, és nem csak a médiatörvénnyel, s úgy tűnik, jó úton jár ahhoz, hogy végső búcsút intsen a civilizált világnak. Sajnos az elmúlt évek során felhalmozott társadalmi feszültségek oly mértékben polarizálták és szegmentálták a ´zembereket´, hogy a radikalizálódás, rasszizmus, fasizálódás és a totalitárius állammá válás számára igen kedvezőek a viszonyaink. Ez valóban dermesztő, persze csak azoknak, akik világosan látják e folyamatok motívumait, mechanizmusát és céljait. Rövidesen minden, eddig nagy keservesen kiizzadt, demokratikus, és az emberi jogok (=élhető társadalom) szempontjából értékelhető eredmény odalesz: a hatalomban eddig is (alkotmányossági aggályokat ébresztve a gondolkodó emberben, pl. jogalkotás, KDNP)) jelenlévő klérus nyílt arroganciával és agresszióval léphet fel az érdekei képviseletében, s ez nem húsz évvel veti vissza a magyar társadalom fejlődését: meg fog születni az új (klerikális, hűbérúri, szent koronás) alkotmány. A jogalkotásban máris erősen érződik ennek az előszele, gondolom, nem kell a példákat sorolnom, mert nem is készülnék el a sötétség listájával reggelig. Hosszú, sarkvidéki, sötét télre készülj, jó éjszakát, Magyarország!
  Ja, igen, Heller Ágnes. Persze, a sajtó részben megteheti mindazt, amit a neves filozófus is mond, de az ország sajnos nem tud külhonba költözni, hacsak virtuálisan nem. De az ember nem virtuálisan fél, éhezik, fázik, vagy éppen viseli a méltósága nyesegetését. Az emberi méltóság pedig a legfőbb motorja a társadalmi haladásnak, s ebben eddig sem jeleskedett kis hazám igazán: éppen csak megindultunk, pár kezdő, tétova lépést téve felfelé az utóbbi évek során. Most lejtő jön, Meredek lejtő. Ifjak! keressetek hazát - magatoknak. Nekünk már van: építettünk magunknak. Ilyet. És mi, itt maradók, sokan tovább is ássuk..., err, bocs: építjük a hont. :( :( :(”
 • 29. Nórikám 2010. december 20. 01:10
  „Már egyszer le írtam- bár sajnos nem én találtam ki: " A demokrácia a félrevezethető emberek által meg választott szélhámosok diktatúrája" Lehet, hogy visszajön a Rákosi rendszer? Akkor voltak ilyenek. Lehet, hogy ezért már el is visznek.? Kommentelni lehet majd?”
 • 28. vuk 2010. december 20. 00:44
  „Epul szepen a diktatura.
  Media elfojtasa, nyugdijak elvetele es allamtol valo fuggese, az allamfo parttag, a legfobb ugyesz szinten (9 evre), alkotmanybirosag jogosztasa.
  A kovetkezo torveny az lesz hogy csak az a part nyerhet valasztast akinek fidesz a neve. Mi kell meg?”
 • 27. anyahajókabinajtóhajtogató 2010. december 19. 22:34
  „De jó hallani, ahogy a sorstalanok visonganak, épp ideje volt ennek a törvénynek, nagyon sok kárt okoztak az országnak.”
 • 26. KingTiger 2010. december 19. 21:30
  „Trollok lehet csitulni! Azok kongatják a legjobban a vészharangot, akik leginkább elbulvárosodtak a médiában.
  A "cirkuszt és kenyeret" jelszóból így próbáltak az első feltételnek eleget tenni. az a baj, hogy közben a másodikról meg elfelejtkeztek. (Persze saját maguknak jutott....)

  Remélem a DM-nél is bekerül majd a szűrő, és nem talicskázzák többet ránk a sok bulvárszennyet.....”
 • 25. JABBA 2010. december 19. 21:21
  „25. hozzászólás Neveletlen 2010.12.19. 21:06

  HA tudnád, hogy az istenítő királyod ezzel mekkora tömegnek csak azt lehet majd adni, amit OV megenged? Ha majd esetleg a 20%-nél több terror-al összehozható anyag lesz egy hiradóban vagy egy rádiós hirben, akkor igenis a nagy vezéred megmondja, hogy mennyit lehet az IGAZSÁGBÓL, ami a világon van elmonani a magyar népnek.

  Én ezt ahhoz hasonlítanám, mint Észak-Korea. És ez az EU-ban azt jelentené, hogy Magyarország lenne Észak-Koreája au EU-nak.

  Csak gratulálni tudok azoknak a süket embereknek, akik ezeket a hatalmi lépéseket normálisnak nevezik.

  Szerintem a Dmokrácia nem egyenlő a Diktatúrával, ami most itt van. (Minden a fikasz kezében van, ami előtte független volt) Ami meg nem tetszik nekik, akkor gyorsan hoznak rá egy tv-t úgy, hogy nekik legyen jó.

  Jövöre majd az ilyen hozzászólásokat, mint az enyém nem is lehet majd megjeleníteni, mert majd jön a fikast ÁVÓ-sai és itthon mindent kipucolnak. (Beleértve engem is)”
 • 24. Neveletlen 2010. december 19. 21:06
  „13. hozzászólás Gollam 2010.12.19. 18:11

  "Cenzúra???
  Az már cenzúrának számít a demokráciában (is), hogy valamiről erkölcsösen, TÁRGYILAGOSAN, netán valósághűen KELL írni???"

  Vajon akkor is ez lenne a véleményed, ha a médiatanács összes tagját a szocik jelölték volna?
  Ugyanígy nem volna benned szemernyi kétkedés sem, hogy a pártszimpátia szerint döntenek egy adott kérdésben?

  Persze teljesen teoretikus a kérdés, mert a szocik soha nem hoztak volna ilyen kommunista törvényt!”
 • 23. keiner 2010. december 19. 20:20
  „Kiváncsi lenném a külföldi újságírokat hogyan keszelnek?
  Ez még hiányoszik, hogy minden jött/mennt újságiró azt ír amit lát, saját szemmel. >:-(

  ironiá OFF”
 • 22. jozko 2010. december 19. 19:17
  „Szóval- egy tollvonással 20 év vissza!
  A nap legjobb ajánlata!
  Hol írjam alá?

  Sok mindent másképp csinálnék /csinálnánk?/ az ismételhető 20 év alatt!
  Például rendszerváltozást.
  Igazit.
  Rögtön az elején...”
 • 21. KamuNeni 2010. december 19. 19:15
  „Pontosan az lessz ahogy Heller Agnes mondja. A magyar Media atfog vandorolni kulfoldi szerverekre es onna folytatja tevekenyseget.

  Csak azt nem ertem hogy MO-rol hogy hogy eluznek minden fele businesst? Minden penzt kevesznek az emberek zsebebol, az uzleteket tonkre teszik a nagyobb cegek ki koltoznek? Nem feltuno ez senkinek?
  vagy annyira hulyek es idiotak az orszaggyulesi kepviselok es az orszag gyulesi tagok?? Ennyire ididotak a vezetok egyaltalan?

  Nem mer senki se ellenuk szavazni?

  En azt hiszem hogy ott egy korrupt diktatura van folyamatban amit a sok HIU Buta bekepzelt vezetoi pozicioban levo idiota nem is lat!!!!!!

  Egy normalis ember nem gondolkozik ugy mint ezek. Nem is lehet opket embernek se nevezni mert egy BUNTU torzsbeli analfabeta is csak a fejet razna ezekre. Azt hiszem EZEK a helyes megnevezes ezeknek az idiotaknak!!!!”
 • 20. Lacas 2010. december 19. 18:49
  „Teljesen mindegy ki irányitja a médiát.Az sosem lesz független.A bal nem engedi oda a jobbot,a jobb meg a balt.Ez a Fideszes szabályozás viszont már valóban túllő a célon.Ettől függetlenül nagyon időszerű lenne a mai magyar média megregulázása.Mocsok helyett valódi és értelmes,épitő jellegű hireket,műsorokat szeretnénk látni,olvasni”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes holdfogyatkozás keddre virradóra

Közép-Európában kedden napkeltétől, 6:29-től 9:53-ig látható majd. Tovább olvasom