Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Médiatörvény: elkészült a jogszabály angol nyelvű fordítása

Elkészült a magyar médiatörvény angol nyelvű fordítása, amelyet a kormány továbbított a Budapesten működő külképviseleteknek és Magyarország külföldi nagykövetségeinek - közölte a kormányszóvivő kedden az MTI-vel. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ehhez hozzátette, hogy a fordítás mellett a jogszabályt ért vádakra is reagálnak.
Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, a jogszabály angol nyelvű fordítását elküldik az Európai Bizottságnak is.

A médiatörvény a magyar kabinet hétfő-keddi tanácskozásán is téma volt.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, nagyon sok olyan vélemény született a médiatörvényről az elmúlt időszakban, amelyet elmondások alapján alakítottak ki még azelőtt, hogy olvashatták volna magát a jogszabályt. Nagyon fontos, hogy a törvényt magát jól ismerjék meg a véleményalkotók, az újságírók, a közvélemény, a magyar kormánynak pedig mindent meg kell tennie ennek érdekében - emelte ki.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter december végén Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnökének írt válaszlevelében hangsúlyozta, meggyőződésük szerint a médiatörvény minden elemében kiállja az összes európai érték próbáját, ezért kérte Neelie Kroest, hogy a törvény szövegének gondos tanulmányozása után fogalmazza meg konkrét kérdéseit, amelyekre a magyar szakemberek haladéktalan és maradéktalan választ adnak majd. A magyar tárcavezető közölte azt is: biztos benne, hogy mindezek után az Európai Bizottság hiteles és mértékadó véleményt tud majd alkotni az új magyar médiaszabályozásról.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedd délután az MTI érdeklődésére elmondta: a médiatörvény angol nyelvű fordítása mellé egy "érvrendszert" is küldenek, amelyben kifejtik, hogyan vélekednek a jogszabályt ért vádakról.

Az Európai Bizottság azt az előzetes választ kapta a magyar kormánytól a médiatörvénnyel kapcsolatos érdeklődésére, hogy az összhangban van az uniós joggal, de a brüsszeli testület jelenleg még várja a részletesebb tájékoztatást ebben a kérdésben - mondta még hétfőn a testület egyik szóvivője.

Olivier Bailly - a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva - megerősítette, hogy a médiaügyekért is felelős EU-biztos karácsony előtt levelet intézett a budapesti kormányhoz, amelyben több aggodalmat fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban; ezek egyike a törvény által megteremtett médiahatóság függetlenségével kapcsolatos, tekintettel a testület összetételére.

Mint mondta, magyar részről már küldtek egy előzetes választ, amely szerint a szabályozás összhangban van az uniós előírásokkal, és további tájékoztatást ígértek.

Olivier Bailly hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs szó az Európai Bizottság, mint testület által indított vizsgálatról, csupán arról, hogy a médiaügyekben illetékes uniós biztos részletes tájékoztatást kért a magyar kormányzattól.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. deszkás 2011. január 06. 10:30
  „SZILLÉRI! A faék az gép műszaki nyelven(csak neked csak most) Dajcs Tomi nem ismerős?”
 • 36. Hannibal-ante-portas 2011. január 05. 23:30
  „Szillérinek, nádiposzátának és a narancsgőzben elbódultaknak üzenem, hogy segítek egy kis jogértelmezésben:

  Az, hogy az NMHH és minisztériumok a médiatörvény angol fordításából "kihagytak" bizonyos paragrafusokat, azzal megvalósították a BTK. 275. §-ában foglaltakat.

  "275. § (1) Az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve
  a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  b) lényeges tényt hamisan foglal közokiratba, bűntettet követ el és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

  Közokirat tartalmának meghamisítása - Már létező, alakilag valódi közokiratot változtat meg az elkövető. Ez lehet új adatok beírása, eredeti adatok törlése, megváltoztatása...

  Márpedig a kihirdetett jogszabályt közokiratnak minősül. Ha hivatalosan valamelyik állami szerv lefordítja a jogszabályt más nyelvre, akkor nem lehet, csak úgy találomra fordítgatni, mert az nem egyezik meg az EREDETI KÖZOKIRATTAL....

  Érdekes lenne ilyen szempontból is feszegetni a dolgokat....”
 • 35. szilléri 2011. január 05. 20:53
  „30. hozzászólás deszkás 2011.01.05. 13:56

  SZILLÉRI! És a te "isteneid" középiskolával miniszterek. D.T.

  Mi van ????
  Bebrics kalauz volt. Kádár meg írógép műszerész, Biszku meg egyszerű mint a faék !”
 • 34. keiner 2011. január 05. 16:41
  „32.szatyi, igazad van. Itt olvasható:
  http://nol.hu/belfold/hianyos_a_mediatorveny_angol_forditasa”
 • 33. keiner 2011. január 05. 16:39
  „Vissza lett dobva. :-)))
  http://nol.hu/kulfold/halvany_pr-fogas_a_mediatorveny_angol_forditasa”
 • 32. szatyi 2011. január 05. 16:38
  „Én is azt olvastam, hogy a necces részek nem lettek angolra fordítva! Ha ez így igaz, akkor megint adtunk az országimázsnak! És csodálkozunk, hogy Európa szeméttelepnek tart bennünket?”
 • 31. deszkás 2011. január 05. 14:06
  „Talán az eredetit le tudják ők is forditani? Hogy minket mire vélnek egy dolog de az hogy ők (EU) ilyenre se képes az azért sértő.”
 • 30. deszkás 2011. január 05. 13:56
  „SZILLÉRI! És a te "isteneid" középiskolával miniszterek. D.T.”
 • 29. rozator 2011. január 05. 13:33
  „Ráadásul hazudtak az eu-nak, mert hiányosan küldték ki a törvény angol változatát!!!!!!!!:http://www.origo.hu/itthon/20110105-tobb-paragrafus-hianyzik-a-mediatorveny-angol-forditasabol.html. Hát van az a vastag bőr.......”
 • 28. dodó 2011. január 05. 09:31
  „Martonyi kibökte: az antiszemitizmus ellen született a médiatörvény
  2011. január 04. 21:23

  Martonyi János az Inforádiónak nyilatkozva kijelentette: Nehezére esik megérteni, hogy éppen az emberi méltóság fogalmának az alkalmazását kifogásolják, hiszen pont ez a kérdés lényege. A külügyminiszer nem hagyott kétséget afelől, hogy úgymond az "emberi méltóság" védelmében hozták meg a törvényt. Szerinte az elmúlt években elharapódzott egy antiszemita, rasszista, kirekesztő szóhasználat, ezt akarják tűzzel-vassal irtani.”
 • 27. szilléri 2011. január 05. 08:29
  „25. hozzászólás N.P. 2011.01.05. 06:05
  Marha nagy tévedés! Acél egy buta, rosszindulatú és nem igen okos pali volt! Építőmunkáskén vezette a magyar kulturpolitikát olyan zsenikkel mint Gobi Hilda és Major Tamás.

  ,,Aczél György (1917-1991) építőmunkásként kezdett el dolgozni, miközben autodidaktaként képezte magát. Részt vett a Somér ifjúsági cionista mozgalomban."”
 • 26. keiner 2011. január 05. 06:44
  „oops
  http://nol.hu/kulfold/nemet_kormany__magyarorszag_ne_targyaljon_mediaugyekben_az_eu-szomszedokkal
  Ök is tagadnak le. :-))”
 • 25. N.P. 2011. január 05. 06:05
  „Hannibal-ante-portas

  Aczél politikai nézetei távol állnak tőlem, de egy rendkívül művelt, tájékozott, okos pasi volt. Szalairól nem olvastam hasonlókat.....(igaz, hogy az ő politikai nézetei is távol állnak tőlem)”
 • 24. Hannibal-ante-portas 2011. január 05. 00:02
  „Mi baj van a médiatörvénnyel?

  1. A felelős szerkesztők szabadságának korlátozása
  2. A közszolgálati hírszerkesztés koncentrálása
  3. A Médiahatóság egyszerre rendeletalkotó, jogértelmező és büntető hatalom!!!!
  4. A Médiatanács tagjai bármilyen törvény által védett információba betekinthetnek
  5. Az információs források felfedésének kötelezettsége
  6. Az oknyomozó újságírás ellehetlenítése
  7. Méltánytalanul súlyos pénzbüntetések
  8. Szabálysértésért elítélt médium 5 évig nem pályázhat frekvenciára

  És végül ez:

  "A Média Hatóság részt vesz a Kormány politikájának végrehajtásában." (109. paragrafus)"

  Erősen leegyszerűsítve, plusz még az, hogy a kormány ezzel ellenőrzése alá vonja az összes médiát (a médiahatóság minden tagját a kormányzó FIDESZ jelölte) A demokráciákban a sajtó ellenőrzi a kormányt, és nem a kormány a sajtót.

  Még kb. 30 olyan dolog van benne, amely egy demokrata szemszzögéből erősen megkérdőjelezhető. (Nem baloldali, hanem demokrata szemszögből!)”
 • 23. Hannibal-ante-portas 2011. január 04. 23:53
  „Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke mondta Tihanyban, a Korrektúra 2010 Médiakonferencián:

  "A mostani szabályozási tervben a vélemény-, a szólás-, a sajtószabadság már nem öncél,
  hanem a közösség érdekét, a társadalom integritását szolgálja."

  A Magyar Népköztársaság alkotmányának (1949. évi XX. Tv.) módosításáról szóló 1972.évi I. törvény :

  "64. § A Magyar Népköztársaság a SZOCIALIZMUS, a NÉP ÉRDEKEINEK MEGFELELŐEN biztosítja
  a szólásszabadságot,a sajtószabadságot és a gyülekezési szabadságot."

  Szeretném megkérdezni a narancskatonáktól (zugügyvéd, szilléri, nádiposzáta stb.), hogy nem úgy fest, mintha a narancs kezdene bevörösödni???? Mert akkor hamarosan eljöhet az Orbán elvtárs korszak??
  Azoknak írom, akik nem tudják, hamarosan eljön a kultúrában az 1980-as évek 3T korszaka. Tiltott, Tűrt, Támogatott (a szavak sorrendje néha változó), azaz a ,,Három T" a kommunista kultúrpolitika ,,terméke". Magyarországon az ún. Három T ,,kifinomult" változata a köztudatban Aczél György nevéhez kapcsolódik.”
 • 22. flexsnake*** 2011. január 04. 23:53
  „21. ha a médiák kivonulnak és külföldről fognak működni, elvesztik az adót. Már visszakoznának és hátraarcot fúj a kreorbán és a többi nyugdíjtolvaj.”
 • 21. tótkomlósi 2011. január 04. 21:06
  „Az RTL híradóban azt mondták, hogy állítólag hajlandóak átdolgozni a törvényt, de nem a nyugati nyomás hatására, hanem az alkalmazhatóság érdekében.

  Akkor ezek szerint megbukhatott a törvény??????”
 • 20. rozator 2011. január 04. 20:24
  „http://atv.hu/belfold/20110104_a_zdf_foszerkesztoje_szerint_orbanek_tonkreteszik_az_eu_hitelet!!!! Ez a sok hülye megint szembe jön velünk!”
 • 19. strangerrr 2011. január 04. 20:16
  „"Akkor is csökkennie kell valamelyest a nyugdíjaknak, ha megmarad a tőkefedezeti elem, ez a demográfiai arányok alakulása miatt elkerülhetetlen, de a tőkefedezeti elem jelenléte nélkül sokkal gyorsabb lesz a csökkenés. Orbánéknak sikerült elérniük, hogy a közbeszéd az elmúlt hetekben kizárólag a magánpénztárakról, az ott elért hozamokról, a költségeikről szól, és szóba sem kerül az, hogy mi lesz az állami nyugdíjalappal.

  Figyelemre méltó, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradást január 31-ig kell bejelenteni, és aki nem jelentkezik be, az automatikusan átkerül az államiba. Tehát február elejéig meg akarják kaparintani a pénztártagok megtakarítását, mindaddig hallgatva arról, hogy mit terveznek a felosztó-kirovó rendszer szabályozásáról. Mint Matolcsy már közölte, februárban jelentenek be ,,szerkezeti reformokat" - feltehetően akkor árulják el egyebek mellett azt is, hogy mit kezdenek az állami nyugdíjak szabályozásával. Legutóbb a Magyar Televízió Este című műsorában Orbán Viktor azt mondta: ,,Még nem értünk a végére, még kell néhány fontos döntést hoznunk" a következő hónapokban a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében. Arról azonban hallgatott, hogy mire készülnek. És mindenki tudomásul veszi, hogy miután a választások előtt hallgattak arról, hogy mit terveznek tenni a nyugdíjrendszerben (ahogy minden szándékukról hallgattak), még most is hallgatnak róla, amíg nem hagyta magát több millió ember visszaléptetni az állami nyugdíjrendszerbe"”
 • 18. ferdzso 2011. január 04. 19:39
  „Csupán, azt nem értem, miért akarják angol nyelven közölni az uniós tagokkal, ha kijelentették, hogy "nyugati" nyomásra nem fognak módosítani rajta. Akkor minek tudatni? "Égés!!!...-föld", választási ígéretek, és valóság.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították a lakás-árverezési moratóriumot

Meghosszabbította a kormány a lakás-árverezési moratóriumot április 15-ig - közölte a kormányszóvivő… Tovább olvasom