Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Médiatörvény: Navracsics szerint a jogszabály kiállja az európai értékek próbáját

Budapest - Navracsics Tibor szerint a médiatörvény minden elemében kiállja az összes európai érték próbáját, a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelező vélemények pedig, úgy látja, politikai motivációt rejtenek.
A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnökének írt válaszlevelében közölte.

A Financial Times című brit napilap egy múlt heti cikkében jelentette, hogy levélben érdeklődik a médiatörvényről a magyar kormánynál Neelie Kroes. Navracsics Tiborhoz írt levelében a holland biztos egyebek közt azt kérte, küldje el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján is olvasható válaszlevelében Navracsics Tibor azt írta: "meggyőződésünk, hogy a törvény minden elemében megfelel az EU irányelveinek és az Európában szokásos szabályozásoknak, illetve egyetlen részletében sem tartalmaz olyan szabályozást, mely az unió valamely országában ne lenne ismert."

A tárcavezető felidézi, hogy a magyar Országgyűlés december 21-én több mint kétharmados támogatással fogadta el az új médiatörvényt, amely "a mára már idejétmúlt és ellentmondásos" médiaszabályozást váltja fel. Az új szabályozás a köztársasági elnök aláírására és kihirdetésére vár.

Navracsics Tibor közölte: a médiatörvény hivatalos angol fordítása - tekintettel a törvény szövegének terjedelmére - egy hét múlva áll rendelkezésre. "Hozzám intézett levele alapján úgy vélem, kérése valójában arra irányul, hogy a megszületett törvény hiteles fordítását minél hamarabb juttassam el Önhöz - erről természetesen haladéktalanul intézkedtem" - írja, hozzátéve, hogy addig is, illetve azt követően is készek minden szükséges információt rendelkezésre bocsátani.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozza, meggyőződésük szerint a törvény minden elemében kiállja az összes európai érték próbáját, ezért kéri Neelie Kroest, hogy a törvény szövegének gondos tanulmányozása után fogalmazza meg konkrét kérdéseit, amelyekre a magyar szakemberek haladéktalan és maradéktalan választ adnak majd. Biztos benne, hogy mindezek után az Európai Bizottság hiteles és mértékadó véleményt tud majd alkotni az új magyar médiaszabályozásról.

Navracsics Tibor a törvény pontos szövegének ismerete hiányában megfogalmazott politikai álláspontokkal és az utóbbi napokban a sajtóban megjelent véleményekkel nem kíván foglalkozni. "Levelében Ön is +számos kommentátor+ véleményére hivatkozva fogalmaz meg kételyeket a magyar kormány demokratikus elkötelezettségével kapcsolatban, nem pedig a szöveg és a konkrét intézkedések ismeretében" - írja.

"Meggyőződésem - miként feltételezem alelnök asszony meggyőződése is -, hogy a kérdés valós megítélése csakis az objektivitás és a vélemények egyensúlya alapján elképzelhető. Minden ellenkező kísérlet, a törvény konkrét szövegét és intézkedéseit figyelmen kívül hagyó, a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelező vélemény felfogásom szerint politikai motivációt rejt. Meggyőződésem, hogy ennek elkerülése mind alelnök asszony és az Európai Bizottság, mind pedig Magyarország kormányának elemi érdeke" - fejti ki a miniszterelnök-helyettes.

A válaszlevélben arra is kitér, hogy 1989-90-ben a Fidesz volt az a politikai erő, amely legharcosabban állt ki a szabadság értékei mellett a több mint negyven évig uralkodó kommunista diktatúra ellenében. "Erőfeszítésünk és kitartásunk következtében Magyarország ma jogállam, ahol a média sokszínűségét, a szólásszabadságot és a politikai szabadságjogokat az európai értékek és jogszabályok mentén garantálja az alkotmány és a magyar jogrendszer. Nincs ma Magyarországon olyan politikai erő, mely elkötelezettebb lenne a fenti értékek és elvek mellett" - összegzi.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2010. december 31. 12:39
  „A szövegen jól látható az érdemi kodifikáció elmaradása!
  Pl: "10§, Lineáris Médiaszolgáltatás" Ez bizony fogalomzavar a javából.
  Nem lehet egy szolgáltatás lineáris, analóg vagy digitális igen, de lineáris (egyenes vonalú) nem!

  12§ 3.bek. Aggályos!

  18§-2 bek. Piackorlátozó, úniós direktívával nem harmonizál.

  27.§(1)A- Aggályos korlátozás, amit nem fognak betartani a fideszék!

  36. § (1)- úgy általában aggályosnak vélem a közmédiumok reklámperceit! Egy az adókból finanszírozott közmédium ne sugározzon reklámot az adófizetők pénzén!

  43. §(3) Nem lehet lineáris médiaszolgáltatásra jogosult szervezet :
  a) párt, a párt által létrehozott gazdasági társaság vagy alapítvány ,- Ez a tilalom aggályos! Értelmetlen és betarthatatlan a mai viszonyok között!

  75. §(1) A műsorterjesztőt -- teljes kapacitásának tíz százalékáig, de legfeljebb három médiaszolgáltatás
  tekintetében -- a médiaszolgáltatók körzeti vagy országos, audiovizuális közösségi
  médiaszolgáltatására vonatkozó, műszakilag és gazdaságilag megalapozott szerződéses ajánlata
  tekintetében szerződéskötési kötelezettség terheli .- Ez a piac működésébe való durva beavatkozás!

  84. §
  (1) A közszolgálati média- és hírszolgáltatás biztosítására, függetlenségének védelmére a z
  Országgyűlés létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt (a továbbiakban : Közalapítvány) . A
  Közalapítvány a Magyar Televízió Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság, a Duna
  Televízió Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság, a Magyar Rádió Zártkörűen Működő
  Nonprofit Részvénytársaság, valamint a Magyar Távirati Iroda Zártkörűen Működő Nonprofit
  Részvénytársaság (a továbbiakban együtt : közszolgálati médiaszolgáltatók) tulajdonosa.
  -Ez alapjaiban aggályos! A kormány egyértelműen befolyásolni képes a működését!
  84. §
  (4) A Közalapítványra e törvény eltérő rendelkezése hiányában az alapítványokra vonatkozó
  általános szabályokat kell alkalmazni .
  -No itt válik el a szar a víztől! Mert ami a fidesz befolyásoló túlsúlyát illeti azt a törvény tartalmazza, ami irreleváns azt már a PTK-ra bízza.

  Nos, eddig terjedt az időm a törvény cincálásában és bizony eléggé komoly agggályaim támadtak a törvényalkotó jóhiszeműségével kapcsolatban az eddig átolvasottak alapján.
  Ez a törvény egyértelműen azért született, hogy Orbán és csapata bebetonozza magát törvényi eszközökkel a közmédiába.”
 • 2. mazsolaszolo 2010. december 30. 20:59
  „Navrasics szerint lehet, hogy kiállja, de az EU szerint nem. És az utóbbi számít. Európa értékrendjéHEZ kell igazodni minden tagállamNAK, nem pedig egy tagállam idióta és élhetetlen pártjának "értékredjéhez" mindenki másnak.”
 • 1. deszkás 2010. december 30. 18:47
  „Nem is lenne Navracsics ha nem komcsizna. Azért ne vegyen rá mérget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét romlik a levegő Miskolc fölött

Miskolc - Ismét romlik a levegő minősége Miskolc fölött, ezért várhatóan pénteken újra elrendelik a… Tovább olvasom