Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Mediawave: leporolt helyi filmek

A félmúlt abszurditása köszön vissza a kapuvári Mediawave kisfilmjeiből. A rendezvények között – április harmincadikától május harmadikáig – kiemelt helyet kapnak a helyi kötődésű filmek.
Ízelítő a tekercsek tartalmából: 1973-ban óriási emelvény állt a Fő téren. Az építménnyel szemben fehér lepel alatt Pátzay Pál alkotása, a Kenyérszegő. A művész a város akkori elöljáróival a díszpáholyban foglalt helyet. A lepel lehullt és előttünk állt a nő, karjában a mindennapi betevővel, másik kezében kés. Az alkotás csillog-villog, látszik, hogy új. Napjainkban – harminc évvel később – ráférne egy alapos renoválás. Az ünnepség után az idős művész fehér kalapban az emberek között botjára támaszkodva beszélget.

Előkerült még egy rövidfilm a kisvasútról. A színes alkotás a város nyomvonalán követi végig a szerelvény utolsó útját. Váti-tó, temető, Belsőmajor, Cseresznye sor.

A város fúvószenekara Csehszlovákiában turnézott. A mai öregek akkor még fiatalok voltak és fújták rendíthetetlenül.
Zászlóval a kezükben vonuló munkásőrök. A helyszín a művelődési központ. A színpadon elegáns elvtársak. Mögöttük felirat: „Hűség a néphez, hűség a párthoz." Aztán egy idős munkásőr egy fiatal munkásőr lánynak géppisztolyt ad át. A háttérben a tömeg tapsol. A kapuvári Varga Tibor Munkásőrszázad 15 éves ünnepélye.

A majálisok. Vonul a nép a Kossuth utcán. Zászlók, transzparensek, lufik. Aztán irány a höveji pihenőerdő. Busszal, kocsival, kerékpárral. Erdei színpadon erdei műsor, erdei diszkó. Sör és virsli. A parkerdőt mára felszámolták.

A felszabadulási emlékmű megkoszorúzása. A napjainkban Honfoglalási emlékhelyen egy hatalmas obeliszk állt, vörös csillaggal a tetején. Emlékeznek? Mondjuk, akik „háborút" indítottak a parkért. Vörös koszorúk vörös szalaggal. Kapuvár, a határőrváros. Díszszemle, emelvényről integetők. 1985-öt írtunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátlan szabadság - munkavállalók álma?

Egyes amerikai és angol cégek munkatársai annyi szabadnapot vehetnek ki, amennyit akarnak. A… Tovább olvasom