Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Még 5 nap! Itt tart jelenleg a népszámlálás

A háztartások több mint 85 százalékában vették fel eddig az adatokat az öt nap múlva befejeződő népszámláláson - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán.
Mint mondta, az egész ország népességét- és lakásállományát összeíró népszámláláson a főváros a "sereghajtó", Budapesten a válaszadás szintje még nem éri el a 80 százalékot, és alig haladja meg ezt az arányt Heves és Somogy megyében is. A teljes körű adatfelvételhez ugyanakkor közel áll már a népszámlálás Zala, Tolna, Nógrád és Békés megyében.

Hétfő éjfél után már csak pótösszeírás keretében adhatnak számot adataikról az állampolgárok. Akiket október végéig nem keresnek fel a számlálóbiztosok, vagy addig nem voltak elérhetőek, novemberben még 8 nap áll rendelkezésükre, hogy jelentkezzenek a helyi önkormányzat jegyzőjénél a kérdőívek kitöltésére - jegyezte meg Virágh Eszter.

Mint a népszámlálási szóvivő rámutatott, ekkor még azok is pótolhatják az adatszolgáltatást, akik addig nem kívántak élni a válaszadás lehetőségével vagy azt kifejezetten megtagadták: velük szemben a pótösszeírás határidejének lejárta után szabálysértési eljárást indíthat a település jegyzője.

Utalt arra: nincs könnyű dolguk a számlálóbiztosoknak ezekben a napokban, mert utoljára maradtak a "nehezebb esetek", azok a válaszadók, akiket eddig hiába kerestek, munkájuk, elfoglaltságuk miatt egyszer sem találtak otthon. Többen vannak, akik a kedvező őszi időjárás után csak most térnek haza nyaralójukból: ők akkor járnak el helyesen, ha nem az üdülőjükről, hanem arról az otthonukról töltik ki a kérdőíveket, ahol az év nagyobb részében tartózkodnak - hangsúlyozta Virágh Eszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyó Miklós tagadta bűnösségét

Az ügyészség magánokirat-hamisítással vádolja Hagyó Miklós volt szocialista politikust, élettársát és ügyvédjét. Tovább olvasom