Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Még éberebben

Süth Miklós országos főállatorvos szerint madárinfluenza-ügyben továbbra sincs semmi ok a pánikra, a cél a Magyarországon eddig csak vadmadarakban kimutatott betegség átterjedésének megakadályozása a háziszárnyasokra, amit védőoltás helyett a klasszikus járványügyi eszközökkel igyekeznek elérni. A főállatorvos erről a kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón beszélt annak kapcsán, hogy egy újabb, a horányi révnél talált bütykös hattyúról derült ki, hogy a madárinfluenza – feltehetően H5N1-es – vírusától pusztult el. Közben – a kormányszóvivő tájékoztatása szerint – az angliai laboratórium a múlt heti, négy új nagybaracskai hattyúról is visszaigazolta, hogy a bizonyos körülmények között az emberre is veszélyes H5N1-es vírustól hullott el, így hétre emelkedett az e vírus áldozatául esett magyarországi madarak száma. A szakemberek megítélése szerint egyelőre nincs szükség a magyarországi baromfiállomány vakcinázására. Ha a betegség átterjedését klasszikus járványügyi eszközökkel sikerül megakadályozni, az piaci előnyt jelent a későbbiekben.

A főállatorvos újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nincs hivatalos információja arról a hírről, hogy Németországban egy macskában is kimutatták volna a H5N1-et. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a hír valóságtartalmának beigazolódásáig arról, hogy miként terjedhetett át a madárbetegség egy macskára. Rögzítette ugyanakkor, hogy ennek – legalábbis az elmúlt évtizedek tapasztalatai és a tudósok eddigi ismeretei alapján – nincs realitása.
Eddig a hírek lényege, és józan magyar embernek most kell átgondolni, mi következhet még. Először ugye arról szóltak a hírek, hogy aki nem kerül közvetlen kapcsolatba döglött madárral – érthetőbben: nem turkál bele puszta kézzel –, az nem igazán tudja elkapni a betegséget. Kutyák, macskák sétálhatnak szabadon, bajuk nem eshet és gazdáiknak sem. Most aztán „a tudósok eddigi ismereteiről” kiderülhet, hogy csak eddig tartottak, mivel a fertőzött macskáról szóló hírt tegnap este az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, márpedig ezt illik komolyan kezelni. Ráadásul a német szövetségi állat-egészségügyi intézet vezetője is megemlítette, hogy Ázsiából hosszabb ideje ismert: macskák megfertőződhetnek, ha fertőzött madárból esznek. Azt még nem tudni, a macska „madárinfluenzája” átterjedhet-e emberre, bízzunk benne, hogy nem – de a magam részéről a kóborló saját vagy idegen macskák simogatását tegnaptól határozottan tiltom a gyermekeimnek.
Pánikra valóban semmi ok, de az éberségre annál inkább. Szerencsére ma már szinte mindenki tudja, mivel állunk szemben – és inkább jelentsenek be minden döglött vadmadarat a hatóságoknak, mintsem hogy egy is átadja a veszélyes vírust, akár csak egyetlen embernek.
A fokozott figyelemre már csak gazdasági okok miatt is szükség van Európában: Franciaország, a kontinens legnagyobb baromfiexportőre éppen tegnap vesztette el piacainak 5 százalékát, mivel húsz ország jelentett be importtilalmat a francia baromfira és libamájra egy pulykafarmon történt tömeges H5N1-fertőzés után.
S hogy mit kezdek majd az elmúlt napokban vásárolt, pecséttel igazoltan ellenőrzött magyar baromfitermékekkel? Maradjunk annyiban, hogy nem másutt, hanem az asztalon végzik majd, és ha kifogynak, újabbak kerülnek a helyükre...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom