Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Meg kell őrizni az EU pozitív szerepét a médiaszabadság biztosításában

Veszíthet tekintélyéből az EU az unión kívüli országoknál, ha tűri, hogy sérelem érje a sajtószabadságot.
Az Európai Uniónak lehetőség szerint meg kell akadályoznia, hogy tagországaiban sérelem érje a sajtószabadságot, mert ha az ilyen lépéseket eltűri, azzal árthat az unión kívüli országok szemében élvezett tekintélyének - hangzott el szerdán egy brüsszeli szakértői fórumon, amelynek témája az volt, hogy jó úton jár-e az EU a sajtószabadság biztosításában.

Az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű ismert politikai elemző műhely rendezvényén felszólaló szakértők kiemelték: a demokratizálódás útját járó országokban az unió pozitív erőt közvetít saját példájával, de ügyelnie kell arra, hogy a róla kialakult kép ne szenvedjen csorbát.

A találkozón felhívták a figyelmet az Újságírók Védelmére alakult Bizottság (CPJ) nevű független csoport nemrégiben közzétett jelentésére, amely a sajtószabadságot ért sérelmeket veszi számba átfogó módon. A terjedelmes jelentésben (http://www.cpj.org/2012/02/attacks-on-the-press-in-2011.php) Magyarországról is szó esik a médiaszabályozással kapcsolatos aggodalmak ismertetésével.

A brüsszeli rendezvényen jelen volt Neelie Kroes, a médiaügyekért is felelős európai bizottsági tag kabinetjének egyik képviselője, aki összegezte a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az uniós végrehajtó testület részéről felvetett korábbi aggályokat és az azokra adott magyar válaszokat, beleértve a törvény tavalyi módosítását is. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság idén is kért további tájékoztatást a hatóságoktól.

Kitért továbbá arra is, hogy a végrehajtó testület illetékességi köre médiaügyekben korlátozott, elsősorban akkor tájékozódik vagy lép egy-egy tagországnál, ha a uniós szabályok teljesülését érzi veszélyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 29-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom