Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Még lábon van a kukorica java

A tavaszi talaj-előkészítéseknek csak a harmadával végeztek a gazdák, tennivaló még bőven van
Hatvanötezer hektárra terveztek vetni a megyében őszi búzát, s tegnapig bő ötvenegyezer hektáron került földbe a mag. Őszi árpából viszont az eredetileg gondolt tízezer hektárnál már mintegy ezerötszáz hektárral többet vetettek. Befejeződött a rozs, a tritikále és a káposztarepce vetése is – tájékoztatta a Kisalföldet Janák József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának megbízott vezetője.
Az őszi nagy betakarítási munka egy részével már végeztek a gazdák, de még sok a tennivaló. A nyolcezer-hétszáz hektáron lévő cukorrépából ezerötszáz hektáron még a földben van a termés, és feltehetően lesznek gazdák és gazdaságok, amelyeknél földben is maradt.

A Rábaközben járva hallottuk, nagyjából elérték a megyében az uniós kvótát, a cukorrépa egy részét csak az állatok etetésére használhatják.
A megyében a cukorrépa kiváló termésátlaggal, hektáronként ötvenöt tonnával fizetett. Befejeződött a burgonya betakarítása. A valamivel több mint ezer hektárról átlagosan harminchárom tonna termés került a raktárakba.

A megyében idén negyvenháromezer hektár volt a kukoricás, eddig bő tizenötezer hektárról törték le a termést, hektáronként átlagosan 7,1 tonnát. Tápon, ahol a kukoricának több mint a felét betakarították, az előbbinél is magasabb, 9,2 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés. Nagyon valószínű, hogy a megyei átlag is magasabb lesz az eddig mértnél. A napraforgó betakarítása viszont maradéktalanul befejeződött a szűkebben vett régióban, a 17.600 hektár átlagtermése 2,6 tonna volt. Ugyancsak végeztek a megyében a szója aratásával, a 768 hektárról átlagosan 2,1 tonna termés került a magtárakba.

A szakminisztérium megyei hivatalának vezetőjétől megtudtuk, a kukorica tárolásával várhatóan nem lesz gond. A kukoricát november 1-jétől lehet intervencióra felajánlani, s azok a nagytermelők, akik már jelezték ilyen szándékukat, raktárral együtt ajánlják fel termésüket. Ha a kukorica raktározásával várhatóan nem is lesz gond a megyében, nem lesz, már ma van gond a szárításával. A szeptemberig tartó bőséges esőzésnek köszönhetően igen nagy a nedvességtartalma, húsz-huszonkét százalék, ugyanakkor a tárolási víztartalomnak tizennégy százalék alatt kell lennie.

A nagy gázfelhasználók számára a kormányzat novembertől emelte a gáz árát, a drága szárítási költség hat-hétezer forinttal is növelheti a termés tonnánkénti előállítási költségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai program

Valamennyi mérkőzés 20.45 órakor kezdődik. Tovább olvasom