Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Még mindig nagy a zsúfoltság Sopronkőhidán

„ Sopronkőhidán is nagy a zsúfoltság, viszont még mindig jobb a helyzet az országos átlaghoz képest” – hangzott el tegnap a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön Szent Adorján-napi ünnepségén.
A Himnusszal, továbbá dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter ünnepi nyílt parancsával kezdődött a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön Szent Adorján-napi állománygyűlése, amelyen a társszervek vezetői is részt vettek. (Szent Adorján a római korban keresztény rabokra felvigyázó börtönőr volt, aki megtért Jézus hitére, s vértanúhalált halt. Pt tartják a büntetés-végrehajtásban tevékenykedők védőszentjének.) A miniszteri parancs méltatta a büntetés-végrehajtásban dolgozók munkáját, hangsúlyozván: a börtön falai között igen fontos tevékenység a fogvatartottak személyiségfejlesztése, hogy az elítéltek ne váljanak újabb bűnelkövetőkké s megtalálják helyüket a társadalomban.
– Sopronkőhida a nemrég befejezett rekonstrukció után megfelelnek az uniós normáknak. Az ország harminchárom büntetés-végrehajtó intézete közül a veszprémi után a sopronkőhidai tekinthető a legjobban felszereltnek – mondta az állománygyűlésen dr. Pantali Zoltán ezredes. A sopronkőhidaiak parancsnoka kifejtette: a fegyház és börtön négyszázkilencvenkét férőhelyes, de jelenleg közel hétszáz elítélt él a falak között. Nagy a zsúfoltság, viszont a helyzet még mindig jobb, mint az ország más intézeteiben. A sopronkőhidai intézetben a rabok letöltendő szabadságvesztési ideje átlagosan meghaladja a hat évet. Akadnak külföldiek – többek között mohamedán hitűek – is a börtönben, ami megint pluszfeladatot ró a személyzetre. Ezen túlmenően akad olyan komoly anyagi erővel rendelkező elítélt, aki huszonegy ügyvéddel tart kapcsolatot. Ennek tükrében is nehéz a közel kilencven felügyelőnek, nevelőnek, szociális munkát ellátónak a tevékenysége, hogy munkájukat jogszerűen, ugyanakkor határozottan és hatékonyan lássák el.
Az ünnepségen huszonhárman részesültek elismerésben, pénzjutalomban vagy előléptetésben. Kebelei Zsolt őrnagy, a börtönben tevékenykedő kft. biztonsági vezetője parancsnoki jutalmat érdemelt ki. Mint mondta, tizennégy éve helyezkedett el Sopronkőhidán, a felesége is az intézetben dolgozik. Munkája során ügyel minden részletre, hogy a munkát vállaló rabok részéről ne alakulhassanak ki úgynevezett veszélyeztetett helyzetek. Szerencsére eddig semmiféle komolyabb összetűzésre nem került sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hastánccal is gyógyít

Huszonhét évvel ezelőtt Csíkszeredán született, gyerekkorában szüleivel átjöttek Magyarországra. Az… Tovább olvasom