Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Még mindig vonzó befektetői célország hazánk

Magyarország két hellyel visszacsúszott, de még így a hetedik legvonzóbb befektetői célország Európában. Látványosan értékelődik fel Oroszország, és Lengyelországot említették legtöbben lehetséges helyszínként.
Az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég 834 vállalatvezető megkérdezésével és 43 ország statisztikai adatainak felhasználásával készült felméréséből az is kiderül, hogy a befektetők számára nem a költségek a legfontosabbak, hanem a politikai és jogi stabilitás, valamint a logisztikai infrastruktúra fejlettsége.

Tavaly világszerte rekordot döntött a külföldi tőkebefektetések mennyisége, így Magyarországon is. Itthon a negyedével több, 135 beruházás azonban csak 11 ezer új munkahelyet hozott létre. A befektető vállalatok 22 százaléka német, az amerikaiak 13 százalékkal a második helyen vannak.

Tavaly első ízben Kína lett a legvonzóbb célország, s növekszik India és Oroszország részesedése is, míg a tengerentúl és Nyugat-Európa nagy mértékben vesztett vonezerejéből. A mi térségünk kis mértékben esett vissza, de Kína után a világon a második legkedveltebb tőkeinvesztíciós terület.

Magyarország a beruházási szándékok rangsorában tavaly óta az ötödikről a hetedik helyre esett vissza, de például Csehország hét helyet zuhanva tizedik lett. Látványosan értékelődik fel Oroszország, és Lengyelországot említették legtöbben lehetséges helyszínként. Magyarországnak azonban többféle komoly erőfeszítést kell tenni vonzereje megtartása érdekében, mert Nyugat-Európában már most a szolgáltató szektor a legfontosabb befektetői terület, míg Közép- és Kelet-Európában még az ipar a domináns. Azt az előnyét is meg kell tartania hazánknak, hogy az európai átlagot lényegesen meghaladó az itteni érdekeltségek bővítése - mondta Havas István, az E & Y magyarországi vezérigazgatója.

Magyarország a terhelt vonzerő - utalt a különféle politikai és gazdasági bizonytalansági tényezőkre Egyed Géza, a gazdasági tárca szakállamtitkára, aki elmondta, hogy az egy főre jutó kumulált (összesített) befektetésekben hazánk tavaly még az első volt a térségben, de ez azóta valószínűleg már megváltozott. Egyed idézett egy másik külföldi felmérésből, amelyből kiderül, hogy a beruházókat legjobban zavaró magyarországi tényezők az adószabályozás, az adó mértéke, az üzleti környezet változékonysága és a bürokrácia.

Olvasóink írták

 • 6. busch 2008. június 12. 10:09
  „HAZUGSÁG!!!!!!!!!!

  Magyarország a beruházási szándékok rangsorában tavaly óta az ötödikről a hetedik helyre esett vissza, HAZUGSÁG .. 12 HELY


  Magyarország a terhelt vonzerő - utalt a különféle politikai és gazdasági bizonytalansági tényezőkre Egyed Géza, a gazdasági tárca szakállamtitkára ................Március 11. Külkereskedelmi kamara Budapest.. Nyugateurópai Investorok bejelentették.. nem kivánnak a jövőben magyarországon investálni illetve befejezik
  eddigi fejlesztésüket Indok ... Bizonytalan gazdasági és politikai helyzet valamint növekvő korrupció...”
 • 5. Dew 2008. június 11. 21:44
  „Bocsánat, irónia volt. Gyakorlatilag az ömlik a médiából és a "mértékadó" véleményformálóktól, hogy Magyarországon fasizmus, rasszizmus, fajgyűlölet van, a Gárda embereket félemlít meg, szóval kvázi olyan a közhangulat, mint Németországban a második világháború előtti hónapokban. Ezzel szemben mégis özönlenek be a befektetők.

  Arra akartam rámutatni, hogy akkor vagy a befektetők hülyék és harmadik világbeli féldiktatorikus állapotok közé fektetnek be, vagy a megmondóemberek hülyék és hazudnak össze-vissza.”
 • 4. Elég! 2008. június 11. 20:49
  „Már megint hogy jön ide a magyar gárda?
  Unalmas kicsit a téma.Én nem vagyok se fajgyűlölő se semmi,de abból igenis elegem van,hogy a zsidók kiárúsítják az országot,és a hazaáruló magyarok!!!Gusztustalan,aljas dolog!Ezeket az embereket nem érdekli az,hogy hova jut az ország,egyedül az a céljük,hogy minél több vagyont halmozzanak föl!Az egész parlamentet alá kéne aknázni,(természetesen minden parlamenti jelenlévővel)és a levegőberöpíteni egy gombnyomással!Ez a véleményem az egészről.Majd miután ez megtörtént olyan embereket kellene az ország élére állítani,akik ,,okosak,,!Nem nagy fizetéssel,egyszerűen úgy kapnák,ahogy teljesítenének!Ezt most nagyon lerövídítettem,de elegem van abból,hogy lassan már magyarként semmi jogom sincs a cigányokkal,kínaiakkal,és zsidókkal szemben!Ezért az országért az én magyar őseim harcoltak meg,és a zsidó-cigány nemzetiségeknek inkább megkéne
  húzniuk magukat,hogy egyátalán ez az ország befogadta őket!Ennyi!”
 • 3. exe 2008. június 11. 19:49
  „A MAGYAR GÁRDA...nem fasiszta..és nem félemlít megsenkit!
  Pedig már jó lenne?!”
 • 2. Dew 2008. június 11. 19:36
  „Pedig kis hazánkban tombol az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a Magyar Gárda rendszeresen megfélemlít mindenkit, fasiszták menetelnek az utcákon ésatöbbi ésatöbbi. Vagy ezek szerint mégsem???”
 • 1. egyszeru polgar 2008. június 11. 18:58
  „Tavaly Kina, India es oroszorsag??? Ezekben az orszagokban mar azelott is ehberert lehetett dolgoztatni az embereket, hatalmas profit hozammal. Magyarorszag is beallt a sorba, de leginkabb azert kedvelt a kulfoldiek szamara, mert fillerekert meg lehet venni minden allami tulajdont. Ez lehet gyar, mezogazdasagi piac vagy eppen repuloter. A folyamat mar 1990-ben kezdodott, amikor egyik cipogyarunkat akkor egy lakas aranak megfelelo 300 000 Ft-ert adtak el.Hasonlo sorsra jutott egy konzervgyar meg abban az evben. Na aztan jottek sorba a tobbiek. A magyar kozgazdaszok vilaghiruek voltak, csak nem tudom milyen elojellel /+,-/? En csak mint a nevem, egy egyszeru polgar vagyok, megis tudom, a kulfoldi befektetok nem a magyar nep erdekeiert teszik amit tesznek, hanem a sajat tokejuk gyarapitasaert. Ezert van az, hogy lassan mindent atvesznek, termeles es munka nincs, csupan a piacot tartjak kezben. A nemzeti jovedelem csokken, az allami kiadasok novekszenek. Ez oriasi instabilitast es belso feszultseget eredmenyez gazdasagilag es tarsadalom politikailag is az allampolgarok kozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos munkabaleset Dunaújvárosban

Meghalt az a munkás, akit egy acélszerkezethez szorított egy emelőkosaras daru szerdán egy… Tovább olvasom