Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Még nincs döntés a jegyzői helyek újraosztásáról

A házbizottság csütörtöki ülésén az újjáalakult LMP-frakció bizottsági helyeinek elosztásáról és esetleges jegyzői posztjáról is volt szó.
 A parlamenti pártok képviselői között konszenzus volt abban, hogy a független jegyző helyét az újjáalakult LMP frakció jelöltje töltse be, döntés azonban várhatóan csak a házbizottság következő ülésén születik a témában - reagált Szilágyi Péter független országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatójára Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek.

Szilágyi Péter azt mondta: pártja, a Párbeszéd Magyarországért (PM) információi szerint Kövér László parlamenti elnök a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy hívják vissza az Országgyűlés jegyzői posztjáról Szilágyi Pétert. A képviselő hozzátette: függetlenként nem vehetnek részt a házbizottság munkájában, így csak elmondás alapján értesültek az esetről.

Szilágyi Péter sejtése szerint az eset mögött az állhat, hogy az információs szabadságról szóló törvény módosító javaslatának szavazáskor, "amikor a trafikmutyi kirobbant", képviselőtársával, Karácsony Gergellyel egy "Loptok, csaltok hazudtok" feliratú táblát vittek be az ülésterembe. Emlékeztetett arra, hogy tettéért a parlament addigi történetének legnagyobb büntetését kapta.

Az Országgyűlés sajtófőnöke ugyanakkor cáfolta, hogy a jegyzői helyek újraosztásának bármi köze lenne a Szilágyi Péter által említett esethez és az azért kapott pénzbírsághoz.

A sajtófőnök kiemelte: a pártok közötti, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő megállapodás egyébként kifejezetten rendelkezik a jegyző kérdéséről. Az írásos megállapodás tartalmazza, hogy minden frakciót megillet legalább egy jegyzői poszt. Az LMP frakció - amelynek tagjaként Szilágyi Péter korábban betöltötte a jegyzői tisztséget - februári megszűnése "egy speciális helyzetet idézett elő, amely nem tekinthető precedensnek, ám most helyre áll az eredeti szándék" - fogalmazott Szilágyi Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a rezsicsökkentés több mint 100 ezer forintot hagy a családok zsebében

A Fidesz szerint a szocialisták semmit sem változtak, ma is a "mohó multikat" sújtó különadók miatt… Tovább olvasom