Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Még nincs gabonaár

Végre aratnak a megyében, az őszi árpa felével végeztek, s talán a hét végén a búza betakarítását is elkezdhetik, ára azonban még mindig nincs a gabonának. Nem kezdődött meg a felvásárlás, a termelők bizonytalanok.
A 170 hektárnyi őszi árpájából egy 35 hektáros táblája maradt a szennyvíztisztítóhoz vezető út mellett, azt aratták tegnap délutánra a kunszigeti Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezetben. A három éve vásárolt Claas kombájn óriási port vert fel, ilyen az árpa, a nyomában lépdelő gólyákat azonban se a por, se a gép zaja nem zavarta.

– Szerencsére kombájnosunk, Kiss Zoltán se szenvedi a port – mondja Szalai Győző szövetkezeti elnök. – Bent teljes a komfort... Ami zavaró, és az a gazdaság egészét érinti, hogy még mindig nincs ára sem a lábon álló, sem a learatott gabonának. Akit megkérdezett az újságíró a megyében, egyként panaszolja ezt. Március óta rekordtermésről beszélnek, amiből semmi jót nem sejtenek a termelők. Egye-

lőre hiába érdeklődnek a gabonafelvásárlóknál, senki nem mond árat, mindenki kivár. A kunszigetiek régiós felvásárlópartnere kereste telefonon tegnap az elnököt, hogy udvariasan egészsége felől érdeklődjön. Valójában azt szerette volna megtudni, hogy a termelők mit várnak, milyen árra számíthatnak.

Vetőmag, műtrágya, üzemanyag

A búza vágását jó esetben a hét végén, a jövő hét közepén lehet elkezdeni, a megyében a legtöbb helyen még a sárga tábla tele zöld sujtással. De amint végeznek vele, csupán két hónap, aztán vetni kell. Vetőmagra lesz szükségük a termelőknek, műtrágyára, üzemanyagra, minél előbb szeretnék eladni. Kunszigeten egyébként az őszi árpa mellett 380 hektár búza vár majd aratásra, és 210 hektáron vetett tavaszi árpa. Most másodszor próbálkozott vele a gazdaság, szeretné sörárpaként értékesíteni. Tavaly nem sikerült, a mintát nemrég küldték el a laboratóriumba.

45 mázsás átlag

A szaktárca megyei hivatalának vezetője, Nagy Endre az aratással kapcsolatos gondokat számba véve a felvásárlás körüli bizonytalanságot említette elsőként. Az őszi árpából 45 mázsás volt eddig az átlagtermés, miközben a termény felét már betakarították. Hogy milyen lesz a búza minősége, még korai arról beszélni. A hivatalvezető csak az alföldi tapasztalatokról szólhat. Ott a megdőlt táblák minőségével gond lehet.

Az őszi árpa felével végeztek tegnapig

A hivatal növénytermesztési felelős szakembere, dr. Guzonyi Imre a Kisalföldnek elmondta, a megyében tegnapig a bő 10 ezer hektáros őszi árpa felének aratásával végeztek, az átlagtermés 37–47 mázsa között változik. A 6900 hektáros repce 40 százalékát vágták le, az átlagtermés 17–37 mázsa hektáronként. Tavaszi árpából 20 ezer, rozsból 1760, tritikáléból 6000 hektárról kell betakarítani a termést, az őszi búza vetésterülete pedig 64.500 hektár.

Szárazságra várva

Öttevényen kevés volt az őszi árpa, a 20 hektáros terület aratásával már végeztek, 45 mázsás volt az átlagtermés és a repcét is betakarították. A bácsai mezőgazdasági rt. ugyancsak befejezte a repce aratását, a megyében a rekorderek közé tartozik majd a gazdaság, hiszen 41 mázsás hektáronkénti termést ért el. Az 600 hektár őszi árpa aratását a jövő héten szeretné elkezdeni a gazdaság és betakarításra vár 400 hektárról a tavaszi árpa.

A megyében több gabonatermelőtől lehetett hallani, hogy a hektáronkénti 60 mázsa búza is elképzelhető, de hogy milyen lesz a minősége, sütőipari értéke, ez még az elkövetkező napoktól függ. Egy esős július vége tönkreteheti a reményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koltay Gábor: Félnek a filmemtől

Koltay Gábor Trianon című filmjét a Magyar Televízió nem mutatta be, a kritikusok támadják. A… Tovább olvasom