Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Még száradnak a kertek Töltéstaván

Nem kapott vis maior támogatást Töltéstava a csapadékelvezetés megoldására, amit a tél óta még fel sem száradt kertek állapota tett sürgetővé. Az önkormányzat úgy véli: bár a magántulajdonú ingatlanok nem tartoznak a hatáskörébe, támogatná a vezeték elhelyezését.
Psszel az eső, télen pedig a felolvadt, hatalmas hó áztatta el a három éve kiépült lakótelep tucatnyi kertjét. Mint arról korábban hírt adtunk: az Arany János és a vele párhuzamos Karácsony utca telkei között a víz összegyűlt és még mindig nem száradt fel teljesen.
– Tizenegy gyümölcsfám lett oda, három éve ültettem őket – panaszolja a Karácsony utcai Tefán Miklós. A debreceni nyugdíjas házaspár családja után költözött a Dunántúlra és az új lakótelepen építkezett. Ekkor ültették a cseresznye-, az alma-, a barack- és a meggyfákat, amelyeket most kellett kihúzni az ázott földből.
– Ezek nyáron mutatták volna meg a termésüket – emel fel a földről két száraz facsonkot. – Megpróbáltam őket megóvni, felszaggattam körülöttük a jeget, de ez sem segített. A vízaknában meg tudom mutatni, meddig állt a csapadék: egyetlen arasszal a fedél alatt – mondja az idős férfi.
A tizenkét ház kertjével az a fő probléma, hogy a kertek vége nincsen egy szintben a házak előtt feltöltött területekkel. Mivel ez mind a két – egymással párhuzamos – utcára jellemző, a szomszédos telkek kis völgyecskét képeznek, s a csapadék középen összegyűlik. Az önkormányzatot több támadás érte a talajvíz miatt, Szabó János alpolgármester szerint azonban a polgármesteri hivatal nem felel a magántulajdonban lévő ingatlanokért. Úgy véli: a lakóknak ki kell vezetni a vizet a telkükről, s csak onnantól kötelessége a község vezetésének a továbbiakról gondoskodni. Mindennek ellenére az önkormányzat segít megoldani a kérdést.
– Egy kivételével valamennyi lakó beleegyezett, hogy vis maior támogatásból egy két-, háromszáz milliméter vastag elvezetőcsövet fektessünk le a telkek között. De hiába született meg elvben a döntés, mivel nem küzdünk forráshiánnyal, sikertelenül pályáztunk a megyei támogatásra – tudatja Szabó János. – Ennek megfelelően újra kell tárgyalni a kérdést, és ismét nyilatkoztatni kell a lakókat. Az önkormányzat vállalná a beruházás megterveztetését és az anyagköltséget, így az ott élőkre csak a munka elvégzése vagy elvégeztetése hárulna. Ez nem feltétlenül kerül pénzükbe, hiszen egy húsz méter hosszú, hatvan centiméter mély árok kiásását akár kézzel is megoldhatja az, aki nem akar gépeket engedni a kertjébe – mondja az alpolgármester.
Egyetlen kérdés merül fel mindössze: mire új döntés születhetne és beköszönt a tartós meleg, az otthonokban beszédtéma lesz-e még egyáltalán a téli csapadék elvezetése?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom