Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Még több gyümölcsöt kapnak a gyerekek

Több friss gyümölcs, zöldség, hal és teljes kiőrlésű pékáru került a gyerekek asztalára az óvodákban és az iskolákban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) koordinálásával tavaly végzett ellenőrzés eredménye szerint, mint a korábbi években - derül ki Rétvári Bence államtitkárnak az LMP-s Szél Bernadett és Sallai R. Benedek országgyűlési képviselők kérdésére adott írásbeli válaszából.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az Országgyűlés honlapján pénteken válaszolt a képviselőknek arra a kérdésére, hogy mit mutatnak a közétkeztetési rendelet bevezetésével kapcsolatos hatásvizsgálatok és költségszámítások.

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy - még a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló, április 30-án megjelent Emmi-rendelet előtt - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinálásában a megyei kormányhivatalok országos felmérést végeztek 2011 utolsó öt hónapjában. Ebben a kutatásban a közétkeztetők számára kiadott, rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásban foglaltak teljesítését vizsgálták.

Eszerint akkor a receptúra a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap a létesítmények 49 százalékában, a változatossági mutató a vizsgált létesítmények 82 százalékában felelt meg az ajánlásban foglaltaknak.

Az ellenőrzési tapasztalatok egyértelműen bizonyították, hogy az ajánlásban megfogalmazottak a rendelkezésre álló forrásokkal, gondos és ésszerű étlaptervezés mellett megvalósíthatók voltak, és ezt támasztották alá a mintaként szolgáló jó gyakorlatok, mint például a mintamenza program során szerzett tapasztalatok.

Rétvári Bence utalt arra is, hogy a gyermekek egészséges étellel való ellátását a kormány más intézkedésekkel is segíti, így például a tavalyi költségvetés a szociálisan rászoruló gyermekek étkeztetésére a 2011. évi, ugyanerre a célra fordított összegnek csaknem dupláját, 102 ezer forint normatívát biztosított gyermekenként az intézményfenntartóknak.

Emlékeztetett arra is, hogy a nyári gyermekétkeztetésre a kormány a 2011-2013-as évekhez képest az idén 10 százalékkal többet, 2,64 milliárd forintot biztosít, és a támogatás során előnyben részesítik a hátrányos helyzetű településeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy motoros Tiszakanyáron

Életét vesztette az a motoros, aki járművével egy személyautónak ütközött péntek délután a… Tovább olvasom