Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Még több kedvezményt kínálnak a kötelezőkre

Akár 500 ezer gépkocsitulajdonos is biztosítót válthat a november 1-jétől 30-áig terjedő időszakban, amikor kötelező felelősségbiztosításukkal társaságot válthatnak. Az átszerződő ügyfelek megtakarítása átlagosan elérheti a 20-25 ezer forintot – tette közzé az egyik legnagyobb on-line biztosítási alkusz, a biztosítás.hu piaci elemzésében.
Fotó: Gyenes Kálmán
A kiélezett díjversenynek köszönhetően a biztosító társaságok és egyesületek általában infláció alatt emelték kötelező felelősségbiztosítási díjaikat, mintegy 1,5-2 százalékkal. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a különböző kedvezmények 5-10, sőt 15-30 százalékkal is mérsékelhetik a biztosítás díját, kiderül, a díjak csökkentek.

Évről évre nő azoknak a kedvezményeknek a száma, amelyek csökkenhetik a kötelező díját: 2004-ben 23-féle kedvezményt – egyebek mellett közszolgálati, nyugdíjas-, flotta-, hölgy-, mozgáskorlátozott-kedvezményt – nyújtottak a biztosítók, idén a kedvezmények száma 13-mal bővült. Az idén már öt biztosítónál 5-30 százalékkal alacsonyabb a kötelező díja, ha on-line köt szerződést az ügyfél, új típusú kedvezmény a környezetvédelmi, az őstermelőknek, a mezőgazdasági dolgozóknak, illetve a felekezeteknek járó díjcsökkentés.

A 2006-os kötelező-kampány nyertese – a biztosítás.hu becslése szerint – a MÁV Biztosító Egyesület lehet, mivel a MÁV tarifarendszerében nem tesz különbséget a korcsoportok között, a 30 év alatti autósok számára mind Budapesten, mind vidéken a legalacsonyabb díjat ajánlja. A középkorúak esetében már fordul a kocka, s a Budapesten kívülieknél egyre inkább olvad a MÁV előnye a Groupama, a TIR, a Magyar Posta Biztosító és a K and H Általános Biztosító javára – áll a biztosítás-hu elemzésében.

A kötelező piacát alkotó kilenc biztosító társaság és három biztosító egyesület közül 5-6 százalék kedvezményt mindegyik ad, a legmagasabb adható kedvezményt 45 százalékban maximálják – tette közzé elemzését a netrisk.hu.

A legegyszerűbb tarifát a netrisk szerint a MÁV Biztosító Egyesület alkotta meg, internetes kötésre 30 százalék kedvezményt adva. Bonyolult kedvezményrendszert alkotott az Aegon, a Generali-Providencia és az Allianz: az Aegon leginkább a partnerséget és a hűséget díjazza, az Allianz 17-féle kedvezménytípust alkalmaz, a Generali-Providencia új típusú kedvezményeket vezet be – az egyik kábelszolgáltató ügyfeleinek és a felekezeti autókra adható díjcsökkentést –, a TIR Biztosító Egyesületnél a 2006-ban adható összesített kedvezmény az egy évvel korábbi 30 százalékról 25 százalékra csökkent.


Átszerződők

A kötelező felelősségbiztosításukkal átszerződő autósok átlagos megtakarítása 2003-2004-ben elérte a 16 ezer, 2004-2005-ben a 18 ezer forintot, a jövő évre vonatkozó díjaknál tapasztalt kedvezményözönnek köszönhetően pedig már 20-25 ezer forintos átlagos megtakarításra is számíthatnak azok, akik biztosítót váltanak. 2003-ban 300 ezren, 2004-ben 250 ezren váltottak társaságot az átkötésre rendelkezésre álló egy hónap alatt, az idén ez a szám elérheti a félmilliót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem világít a fagyi reklámja

Tegnap reggelre eltűnt a győri Dunakapu tér legkisebb árudájának cégére. A Kossuth híd hídfőjénél… Tovább olvasom