Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Megadóztatnák a turistákat Olaszországban

Az olasz városok 2007-től megadóztathatják a turistákat a Romano Prodi olasz miniszterelnök által javasolt költségvetés szerint. Az adó öt euró lehet személyenként és naponta.
Az elszállásoláshoz kapcsolódó adó bevételeit turisztikai infrastruktúrára és szolgáltatásokra kell majd fordítani. A városok szezonálisan is kivethetik majd az adót, amely alól az ifjúsági szálláshelyek mentességet kaphatnak.

Francesco Rutelli turisztikai miniszter szerint nem igazi klasszikus adóról van szó, csupán egy, a városoknak biztosított lehetőségről, ami nem érinti helyi lakosságot. Az eddigi visszhang vegyes, a római, a firenzei és a velencei helyhatóságok bevezetnék az adót, míg a nápolyiak nem. Az olaszoknak egyébként a várakozások szerint az idén 30 milliárd euró bevétele származik a turizmusból.

A költségvetési hiánnyal küszködő Olaszországnak csökkentenie kell a kiadásait, és növelni a bevételeit. Az előterjesztett büdzsé 14,8 milliárd eurós deficitcsökkentést tartalmaz, ehhez 33,4 milliárd eurós költségcsökkentési, illetve bevételnövelési lehetőséget kell találni. A várható megszorítások az eddigi hírek szerint a magas jövedelműeket érintik majd. A törvényhozás előtt fekvő javaslat szerint az évi több mint 75 ezer eurót keresők adója 41 százalékról 43 százalékra nő, míg a 40 ezer eurónál kisebb jövedelműek adója csökken.

Romano Prodi szerint a költségvetés igazságosabb viszonyokat teremt. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy a miniszterelnök költségvetési javaslata komoly ellenállásba ütközik a törvényhozásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,87 százalékkal emelkedett,… Tovább olvasom