Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megalakulhatnak az új minisztériumok

200 igen és 142 nem szavazattal keddi ülésén megszavazta az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvény módosítását.
200 igen és 142 nem szavazattal keddi ülésén megszavazta az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvény módosítását, amelynek az elfogadásával lezárulhat a kormány szerkezetének átalakítása. A módosítás értelmében három új minisztérium jöhet létre, valamint ismét lehet két államtitkár egy tárcán belül.

A törvényjavaslatot az MSZP frakció mellett megszavazta az SZDSZ képviselőcsoportja is. Nem tartózkodott azonban a teremben Kóka János, pártelnök-frakcióvezető és Molnár Lajos sem, aki korábban levélben azt kérte szabad demokrata képviselőtársaitól, hogy ne voksoljanak igennel a kormánystruktúra átalakítására. Szintén megszavazta a módosítást a miniszterré váló Gyenesei István, független képviselő, sőt a korábbi fideszes, ma már független honatya Lengyel Zoltán is. A kormányzati struktúra átalakítását a Fidesz, a KDNP és az MDF nem támogatta.

A törvénymódosítás értelmében Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) helyén három új minisztérium jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM), illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium (ÖM).

További változás, hogy a törvény lehetővé teszi a szakállamtitkárokon felül a jelenlegi egy helyett két államtitkár kinevezését is ugyanazon minisztériumba.

Gyurcsány Ferenc április végén jelentette be, hogy átalakítja kormánya szerkezetét és személyi összetételét is, miután az SZDSZ kilép a koalícióból. Az akkor megnevezett hét új miniszter közül hatan múlt héten letették esküjüket a parlamentben és munkába léptek a még életbe lépő minisztériumi rendszerben.

Eszerint Székely Tamás az Egészségügyi Minisztériumot (EüM), Szűcs Erika a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot (SZMM) Szabó Imre pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot (KvVM) vezetését vette át, Molnár Károly pedig az innovációért és kutatásfejlesztésért felel tárca nélküli miniszterként dolgozik.

Ezen kívül Szabó Pál is letette az esküt mint a GKM vezetője, Bajnai Gordon pedig maradt az ÖTM élén.

A keddi törvénymódosítás elfogadásával Bajnai vezeti az NFGM-et, Szabó Pál pedig a KHEM-et, valamint utolsóként Gyenesei István is leteheti miniszteri esküjét az ÖM élén.

Olvasóink írták

 • 4. orgona 2008. május 14. 12:57
  „Ezek nönek mint a bolondgombak pedig nincs rajuk szükseg!”
 • 3. matriné 2008. május 14. 10:03
  „De mennyire hiányzott! Mégtöbb semmirekellő!”
 • 2. orgona 2008. május 14. 08:37
  „Varhato volt!”
 • 1. á-kos 2008. május 13. 16:11
  „Hitte valaki,hogy nem fogják megszavazni ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazza az SZDSZ a kormányátalakítást

Megszavazza kedden a Parlamentben az SZDSZ az MSZP kormányátalakítással kapcsolatos javaslatait,… Tovább olvasom