Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Megalakult a Magyar Demokratikus Charta

Az új chartát a több száz aláíró között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Eörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Mizsei Béla egykori kisgazda országgyűlési képviselő is ellátta kézjegyével.
A charta újbóli életre hívását a Művészetek Palotájában megtartott szombati eseményen jelenlévők elsősorban azzal indokolták, hogy a demokráciát, és a demokratikus intézményrendszert ma nagyobb veszély fenyegeti, mint az elmúlt 18 évben bármikor.

A Magyar Demokratikus Charta aláírói nem akarják az igazságot kisajátítani, de azt más sem teheti - mondta a charta szombati megalakulásakor Vitányi Iván. A szocialista képviselő szerint veszély fenyegeti a demokráciát, miközben az utcai randalírozókat és a kirekesztést a jobboldalon sokan tűrik, sőt támogatják.

Mizsei Béla volt kisgazda képviselő szerint a Magyar Gárda akciói termékeny talajra hullottak, amikor a romák ellen kezdtek felvonulni. Szerinte a romákat, hasonlóan sok nyugati demokráciához, "ki kell művelni", ám a romáknak saját magukat is "meg kell regulázniuk", hogy javuljon megítélésük.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke szerint a romák félelmét tovább növeli, hogy a kormányzat tehetetlen a szélsőjobboldallal szemben. A politikusoknak vissza kell térniük a rendszerváltás céljaihoz, hiszen - mint fogalmazott: "emberéletekről van szó."

A magyar demokrácia elég erős, ám az átalakulás tovább tart, mint amire számítani lehetett - mondta a Független Hírügynökségnek a szombati aláírás után Eörsi Mátyás. A liberális képviselő nem pártpolitikai megfontolásból csatlakozott a kezdeményezéshez. Az SZDSZ támogatja a mozgalmat, ám pártként nem helyesli, hogy abban pártok is részt vesznek - tette hozzá a liberális politikus. Közölte: magánemberként érkezett a rendezvényre, mert támogatja a szélsőségek és a kirekesztés elleni fellépést.

Eörsi Mátyás kérdésre válaszolva azt mondta: egy demokráciában nem létezik szakértői kormány. A pártoknak a politika tartalmáról kell vitatkozniuk, hiszen gazdasági és szociális kihívások állnak az ország előtt. Ezért a politikusoknak a válaszokról kell vitázniuk, és a döntések mögé a megfelelő parlamenti többséget is biztosítaniuk kell.

A chartát több százan írták alá, ám a szervezők további támogatókra is számítanak. A charta szeptember 20-ára a Batthyány térre szervez felvonulást.

Olvasóink írták

 • 17. csuw 2008. szeptember 11. 16:33
  „Mi is a "szélsőjobb"? Gyakorlatilag mindenki, aki aki nem hajlandó tétlenül nézni hogy szétlopják az országukat, nem akarják, hogy elbutítsák a gyerekeiket, és nem szeretik azz a népcsoportot akik csak a töredékét teszik ki a lakosságnak ám a börtönöknek mégis a 90 %-át ők lakják. És még sokan mások, akik ellen még megnyilvánulni is tilos, gondoljunk csak erre a kettős mércére:
  a Hollán utcai "antifasiszta tüntetés" minden bejelentés nélkül és BKV járatok akadályozásával is egy "erkölcsös és jogszerű" tüntetés volt, ám ha pár barátommal odamegyek pl az említett jegyirodához, netán még kopaszok is vagyunk, akkor fél perc alatt ott van a rendőr és legjobb esetben csak elküld a büdös p*ba. Emberek, vegyétek észre, mindent az szélsőjobb fogalommal takargatnak pusztán azért hogy erkölcsi alapot szerezzenek maguknak...
  (már várom, hogy mikor fognak lefasisztázni, nyilasozni, nácizni stb ezen MAGYAR hozzászólásom miatt)”
 • 16. Civilian 2008. szeptember 07. 20:08
  „Legyünk őszinték! Eddig is ilyen "gatya-ügyekkel" foglalkozott a Gyurcsány-kormány, nem a növekvő munkanélküliség és államadósság megállításával, nem a gazdasági versenyképesség növelésével, stb.
  A kormány túlélési stratégiája nem a mi érdekeinket szolgálja. Ez már csak hab a tortán, nem más mint sz@r@kodás! Egyébként már megmondták: "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk." Mire várnak?”
 • 15. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 12:16
  „Kedves mnx !
  Itt alant többségében jobboldali megszólalások vannak.Azonban,ha végig kiséred az itt folyó politikai csatározásokról szóló híreket,azt láthatod,ez nem más mint hatalmi harc.
  Egyezséget keres az ős kommunista párt a Fidesszel,az SzDSz megmutatja erejét,mert tudja a kormány javaslatai nála nélkül nincs elfogadva.Azonban,választásokkor,kormányalakítás esetén,odahúznak,ahol esély látnak a bekerüléshez. A szélső jobb is nyomul felfele.Tehát közeleg a ciklus váltás,nagy a" kitöbbre ".
  Ennek levét,mind az ország népe issza meg.
  Nagy a hatalmi harc mégegyszer. Itt nyugodt kormányzás
  sosem lesz.”
 • 14. zeusz 2008. szeptember 07. 12:10
  „Bulgárgyuri, Vásárhelyimária, Gálvölgyi stb -- be vannak rezelve, ezért folytatják a gyűlöletkeltést a jobboldal ellen...GUSZTUSTALAN....”
 • 13. zweistein 2008. szeptember 07. 09:34
  „Kedves mnx! Az MSZP honlapján így fest egy közvéleménykutató kérdés (szó szerinti idézet):

  "Ön szerint lehetséges-e, hogy megszületik a Gyurcsány Ferenc által javasolt megegyezés, és végre minden politikus az ország érdekeit tartja szem előtt a sajátja helyett?
  - Igen, minden politikus félreteszi az önös érdekeket.
  - Nem, a jobboldal nagy része nem tud felülemelkedni az érzelmi politizáláson.
  - Valószínűleg nem, de a józan többség felismeri a megegyezés szükségességét.
  - Nehezen, de megszületik a politikai jobboldal ártó szándékai ellenére is."

  Legszívesebben kommentár nélkül hagynám, .... - - -
  de mégis, nem erre mondják azt, hogy akkor is hazudnak, ha kérdeznek??”
 • 12. 4 2008. szeptember 07. 09:04
  „Na még egy gárda, csak ez legális lesz mert a politika "elit" hozta létre!”
 • 11. mai 2008. szeptember 07. 03:24
  „Kedves mnx. Semmi nem változott a magyar politikában. A társadalmat azzal riogatják, hogy ha nem a szocialisták irányítják az országot, akkor itt Horthy fasizmus lesz és jaj a liberálisoknak, meg a zsidóknak, meg a cigányoknak. Hogy mi sem változott arra bizonyíték az is, hogy a Béke utcai iskola, ahova Ön járt, ma is bevakolatlan, mint akkor hagyták. kilátszanak a téglák és a betonkoszorúk. Ja, csak annyi változott, hogy Komócsin helyett (aki korábban elhunyt) most egy Botka nevű kommunista áll a város élén.”
 • 10. mai 2008. szeptember 07. 03:15
  „Amikor az 1990-es parlamenti választásokon csúnyán alulmaradt az MSZP gyorsan szükség merült fel egy, a jobboldali veszélyek elleni chartára. Ez volt 1991-ben. Most megint bajban érzik magukat a baloldalról, elő kellett venni megint a jobboldali veszéllyel való riogatást, s újból a charta alá menekülnek. Menekülnek? Rossz fogalom. Be vannak csinálva.”
 • 9. Gingko 2008. szeptember 07. 01:55
  „Ha már szoclib kormány tagjai sem írták alá, akkor gáz van.”
 • 8. mnx 2008. szeptember 06. 23:10
  „Tisztelt "1 velemeny"!

  Most mar vegkep nem ertek semmit!!
  Frankfurtbol irok,30-eve elek itt.

  Nekem ez mind "kinai"-ul hangzik: "fidesz","önkormanyzat" "a "Negy Mancs".stb.,stb.
  En a 60-as evekben a "Beke u.-i All. Alt. Iskola"-ba jartam Szegeden.
  72-ota az USA-ban vagy itt Frankfurtban elek.

  Oly sok idö lenne ez a 30-ev,hogy en mar nem ertelek benneteket??”
 • 7. 1 vélemény 2008. szeptember 06. 22:51
  „A FIDESz tárgyal a munkáspárttal / a kommunistapárt /.
  Akkor kedves homer,ki az aki a hatalmat akarja még az árán is,hogy az igazi komcsikkal szövetséget keres ?A szegedi jobbik felszólította Withner Máriát,lépjen ki a fideszből.Mindent a cél érdekében !
  Én ezekből a zagyvaságos szövetségekből,politikai viszályból,hatalmi harcból, veszélyes üzenetet látok.
  Az Orosz piszkálása a NATÓ ,AMERIKA részről igen fenyegetően veszélyes ! Itt azt hiszem, a kőolaj a hajtóerő.”
 • 6. mnx 2008. szeptember 06. 22:19
  „"homer"-nak

  egy szot sem ertek az egeszböl!!

  (Talan sok volt Neked is a halfesztival??)

  Megertelek!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. homer 2008. szeptember 06. 21:44
  „Gáz ez a fletó, e nagyon..
  Kepeszt mint az őrült..”
 • 4. homer 2008. szeptember 06. 21:44
  „Gáz ez a fletó, e nagyon..
  Kepeszt mint az őrült..”
 • 3. mnx 2008. szeptember 06. 21:07
  „Hurra!!!!!!

  Meg egy part!!!

  Mi is a fracia külpolitika alapelve??
  (Emlekezz Trianonra!!)

  OSZD MEG ES URALKODJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. kleizmeir 2008. szeptember 06. 17:47
  „kleizmeir 2008.09.06 12:33
  Tudják-e egyesek, hogy mihez is csatlakoznak:
  http://nol.hu/cikk/505342/

  Szó szerint idézve egy részlet:
  "A charta támogatói szerint a magyar demokrácia "ingatag", a szabadságot fenyegetik azon antidemokratikus erők, amelyek "újra meg újra magukkal azonosítják a nemzetet, és megtagadják politikai vetélytársaiktól a nemzeti ügy képviseletének legitim voltát, idegen érdekek követőiként állítva be őket". A charta szerint a kirekesztés járványként terjed a társadalomban, s egyes csoportok újra meg újra elvitatják a kisebbséghez tartozóktól, a másként gondolkodóktól, más nézetet vallóktól, más életmódot követőktől, más szenvedélyeknek hódolóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek."

  Vajon mi lehet az a "más szenvedélyeknek hódoló" ????? Ebbe azért sok minden belefér. Bár a "más életmód" sem felhőtlenül problémamentes. Tudják azok akik csatlakoznak, hogy mi minden fér bele a fentiekbe?”
 • 1. zwiestein 2008. szeptember 06. 17:30
  „Ajánlott link:
  http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=372
  Hol van Konrád György?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint a kormány tehetetlen a távhődíjjal

A Fidesz szerint a kormánynak nincs semmilyen módszere, hogy féken tartsa a távhődíjat - ezt a… Tovább olvasom