Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Megalakult az 56 tagú Magyar Gárda

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF szerint a parlamenti pártoknak el kell határolódniuk a Magyar Gárdától; a Fidesz felhívást tett közzé, amelyben felszólítja a Magyar Gárdát, annak tagjait és aktivistáit, hogy tartsák be a törvényeket, tartsák tiszteletben az emberek szabadságjogait.
A Magyar Gárda 56 tagja letette az esküt szombaton, a Budai Várban a Szent György téren. A felesketett gárdistáknak az okleveleket Für Lajos, az Antall- és a Boross-kormány volt honvédelmi minisztere adta át.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Pécsett beszélt arról, hogy szerinte a Magyar Gárda megalakulása összeegyeztethetetlen az európai demokratikus hagyományokkal, "a szélsőjobboldal grasszálása szégyent hoz Magyarországra és az egész jobboldalra". Felhívta a figyelmet arra: a kontinens demokratái már felfigyeltek arra, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda jelképrendszere és szóhasználata sokban emlékeztet a fasizmus szimbolikájára és a megfogalmazásaira. A kormányfő hozzátette: nem lehet tovább várni a felháborodással, mert a Jobbik aktivistái a gárdával megerősödve immár nemcsak a melegeket támadják meg, hanem mindazokat, akik másképp gondolkoznak, mint ők.

Közben az MSZP elnöksége azt kérte Sólyom Lászlótól, hogy nyilvánosan fejtse ki álláspontját a Magyar Gárda mozgalommal kapcsolatban , mert az államfő "egyértelmű szava most sokak számára hozna megnyugvást, további hallgatása pedig az ország nagy részének okozna csalódást". Az MSZP szerint a Magyar Gárda megalakulása "keltette félelem és zavar" eloszlatásában kitüntetett szerepe van a köztársaság elnökének.

A szocialista elnökség egyúttal felszólította a parlamenti erőket arra, hogy a lehető leghatározottabban utasítsák el a Magyar Gárda megalakulását, és ennek egyértelművé tétele érdekében szakítsanak meg minden esetleges kapcsolatot, politikai együttműködést a "félkatonai alakulat" hátországát adó Jobbik Magyarország Mozgalommal. Az MSZP vezetői úgy vélik: a Magyar Gárda kirekesztő, gyűlöletkeltő mozgalom, hiszen a politikai hátterét adó Jobbik Magyarország Mozgalom szélsőjobboldali ideológiát vall.

Erre reagálva Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője azt közölte: az államfő elítéli a félelemkeltésre alkalmas rendezvényeket és a félelemmel való manipuláció eszközét is.

A Fidesz a Magyar Gárda tagjainak délutáni avatását megelőzően tett közzé felhívást, amelyben felszólította a szervezetet, annak tagjait és aktivistáit, hogy tartsák be a törvényeket, tartsák tiszteletben az emberek szabadságjogait "és ne engedjenek teret senkivel szembeni hátrányos megkülönböztetésnek".

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Fidesz határozottan felszólít mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a Magyar Köztársaság alkotmányát és törvényeit, a rendőrséget pedig arra szólítják fel, hogy a testület tartsa és tartassa be a Magyar Köztársaság törvényeit valamint minden ember számára egyformán biztosítsa az alkotmányban rögzített szabadságjogok érvényesülését.

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője politikai hibának nevezte a Magyar Gárda létrehozását és közölte: azt várja el minden politikai párttól, hogy világosan és egyértelműen határolódjon el az ilyen szervezetektől.

A Magyar Demokrata Fórum azt várja, hogy minden párt zárja ki sorából azt, aki a Magyar Gárda alapítója, vagy tagja. A szervezet egy nyíltan militáns mozgalom, ami veszélyt jelent a csendes többségre - mondta el az MTI-nek Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője.

(Forrás: MTI, Hirado.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóvonatot is bevetettek Szolnokon

Tovább olvasom