Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megalakult az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet

A miniszterelnök szerint a január 1-jétől egységes katasztrófavédelmi rendszernek köszönhetően Magyarország biztonságosabb lesz, mint korábban. Orbán Viktor úgy látja, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófa és az árvizek nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer.
A kormányfő az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából tartott hétfői budapesti állománygyűlésen arról is beszélt, hogy a közbiztonság olyan közügy, amelynek megteremtéséből és helyreállításából az állam mellett a polgároknak is ki kell venniük a részüket.

Utalt az előző nap hatályba lépett új alaptörvényre, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, továbbá képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok elvégzésében részt venni.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, és a magánérdekek a köz érdekei fölé kerekedtek. Szavai szerint mindez súlyos következményekkel, gazdasági károkkal járt, és emberéleteket is követelt. A kormányfő példaként említette a gondatlanul tárolt mérgező anyagokat, a folyami ártérre épített házsorokat, bevásárlóközpontokat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország az elmúlt években vészesen legyengült, a gazdaság a csőd szélére sodródott, a tisztességes munka becsülete elveszett, és gyökeret vert az a kártékony nézet, hogy munkával nem lehet boldogulni. Közölte, hogy mindennek véget akartak vetni, ezért látott hozzá a kormány Magyarország megújításához.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmet a magyar állam egyik legfegyelmezettebb és legjobban működő testületének nevezte, amely az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy munkája nélkülözhetetlen, sőt továbbfejlesztésre érdemes.

Hozzátette, hogy az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben.

Mint fogalmazott, az állam mától kezdve nem moshatja a kezeit, ha a katasztrófavédelem területén valami nem zajlik megfelelően.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az új törvény értelmében a jövőben "köteles szolgálatba" állíthatók lesznek azok az emberek, akik speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, vagy fizikai erejükre, munkabírásukra szükség lehet, például árvízi védekezések idején.

Az MTI felvételei


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője rendszerváltási értékű pillanatnak nevezte az általa vezetett, január 1-je óta immár egységes állami szervezet megalakítását.

Bakondi György a szervezet átalakítása, illetve egységesítése alkalmából tartott hétfői budapesti ünnepi állománygyűlésen arról beszélt, a változtatásra a biztonság fokozásáért és az egységes irányítás megteremtéséért volt szükség.

Elmondta: a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonság valamennyi szereplőjét egységes irányítás alá vonó, közbiztonsági feladatokat ellátó új szervezet a Belügyminisztérium alá tartozik, alapvető rendeltetése pedig az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának, a gazdaság biztonságos működésének, a kulcsfontosságú infrastruktúrák biztonságának a védelme.

A főigazgató az országos hatáskörű szervezet parancsnokságát átvéve - a Syma csarnokban felsorakozott állomány előtt - azt hangoztatta, a feladat nem egyszerű, a sikerhez erős közösségekre, a hivatás szeretetére, a hivatástudat erősítésére, a csapatban cselekvés képességére van szükség.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talicskában lopták volna a villanymotorokat

Hat műhelyt és két garázst tört fel, és villanyszerelési kábeleket, villanymotorokat, motorblokkot, szerszámokat próbált ellopni két férfi hétfő hajnalban a Polgárdi-Ipartelepeknél levő kőbányából. Tovább olvasom