Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megalakult az Igaz Emberek Társaságának elnöksége

Megalakult az Igaz Emberek Társaságának elnöksége, amely első ülésén egy elismerő oklevél létrehozásáról is döntött - tájékoztatta a Holokauszt Emlékközpont szerdán az MTI-t.
A közlemény szerint a Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak idején zsidó személyek mentésében közreműködők emlékének méltó megőrzésére hívta életre az Igaz Emberek Társaságát. A testület pénteki, első ülésén Deme Péter kultúraközvetítőt választották a társaság elnökévé, az elnökség tagjai pedig Buzinkay Géza egyetemei tanár, Golopencza Pál, Golopencza Jenő embermentő fia, Görög Sándor, kémikus akadémikus, Siklósi Szilveszter filmrendező, Sipos András, a Wallenberg Egyesület ügyvivője és Török Ilona televíziós rendező lettek.

Közlésük szerint a társaság döntött egy új elismerő oklevél létrehozásáról is, amelyet olyan magyarok vagy leszármazottaik kaphatnak meg, akik bizonyítottan zsidó emberek életét mentették meg a II. világháború idején. Hozzátették, hogy a Helytállásért nevet viselő magyar embermentő elismerés megalapítására méltó alkalomnak tartják Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját.

A közlemény idézi Szita Szabolcsot, a központ intézményvezetőjét, aki az új kitüntetést azért is tartotta szükségesnek, mert a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján, túlélő-szemtanúk hiányában már nem ismertethetőek el a magyar embermentők az izraeli Yad Vashem Intézet által kiadott díjjal.

A Holokauszt Emlékközpontban külön irodát alakítottak ki a vonatkozó bejelentések fogadására, s jelezték, hogy a tervek szerint évente legfeljebb tíz elismerő oklevelet adnak át - az első alkalom a Humánum Napján, augusztus 3-án lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkás: új világot teremtenek a fiatal kutatók

A fiatal kutatók az egész ország jövőjét jelentik - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke. Tovább olvasom