Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megállapodtak a béremelésről a MÁV-nál

Így elmarad a péntekre tervezett demonstráció.

Megállapodtak a béremelésről a MÁV-nál, így elmarad a péntekre tervezett demonstráció.

A megállapodás szerint a vasutasok 2013. július elsejéig visszamenőlegesen 2,4 százalékos alapbéremelést kapnak, amelyet a szeptemberi bérekkel, október 10-ig fizet ki a cég. A MÁV csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a béremelés nem érinti a vezetői kört.

Mivel létrejött a megállapodás, a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) nem demonstrál pénteken - közölte a VASZ az MTI-vel, miután csütörtökön délután megszületett az egyezség.

A munkáltatók vállalták, hogy 2014. június 30-ig a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket nem hoznak, csoportos létszámcsökkentést nem hajtanak végre.

A megállapodást a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., MÁV-Gépészet Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt. írta alá.

A MÁV Zrt. ugyanakkor vállalta, hogy a MÁV Vagyonkezelő Zrt., a MÁV Ingatlankezelő Kft., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV KERT Kft., a MÁV Vasútőr Kft. munkavállalói körében is ezzel megegyező elvek alapján és mértékben hajtják végre a bérfejlesztést.

Arról is megállapodtak, hogy a nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér 0,5 százalékának megfelelő havi tagdíj-kiegészítést biztosítanak a munkáltatók 2013. október elsejétől.

A VASZ emlékeztet arra, hogy 2013. július 8-án bruttó 25 ezer forintos egyszeri kifizetésben állapodott meg a MÁV csoport és a VASZ vezetése, amit a munkáltató július 12-ig át is utalt a munkavállalók számlájára. Ez az összeg az idei bérfejlesztés első negyedéves részletének felelt meg.

A MÁV közleményében megerősítette, hogy a csütörtöki megállapodás alapján 2,4 százalékos alapbéremelést hajt végre az anyavállalat, valamint a teljes körű konszolidációba bevont 11 leányvállalat mintegy 35 ezer munkavállalójánál.

A munkáltató elsődleges célja a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása.

A MÁV törekvéseinek támogatottságát mutatja, hogy a megállapodásban a szakszervezetek is - partnerként - vállalták, hogy 2014. június 30-ig nem veszélyeztetik a munkabékét - hangsúlyozta közleményében a vasúttársaság.

Olvasóink írták

  • 1. geza 2013. augusztus 22. 19:09
    „Ahogyan szolgáltatnak meg is érdemlik....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veres János: hiba volt elszalasztani a kaszinóberuházást

A projekt politikai gellert kapott - mondta a volt pénzügyminiszter. Tovább olvasom