Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megállhat a tejtermelés csökkenése

Megállhat a tejtermelés évek óta tartó csökkenése Magyarországon az év első hónapjainak adatai alapján – mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke a tej világnapja alkalmából.
Tavaly a tejtermelés mintegy 5 százalékkal csökkent, a felvásárolt tej mennyisége 1,35 milliárd liter körül mozgott. Ez a tendencia az év első hónapjainak termelési adatait figyelembe véve megállhat. A szakember magyarázata szerint jelenleg a világpiacon kereslet van a tejtermékek iránt, így Magyarországon is emelkedhet a termelés hosszabb távon.
A felvásárlási árak alakulása alátámasztja a Tej Terméktanács elnökének bizakodását: míg tavaly egy liter tejért átlagosan 64 forintot fizettek a feldolgozók a termelőknek, jelenleg 68,5 forint az átvételi ár.

Magyarországon a belföldi fogyasztás évente mintegy 1,1 milliárd liter. A fennmaradó mennyiséget, azaz több mint 200 millió litert exportálnak a termelők és a feldolgozók. Az import mennyisége mintegy 250 millió liter évente. Ezt elsősorban a környező országokból és Németországból hozzák be, főként hosszan friss (UHT) tej és ömlesztett sajt formájában.

Magyarországon a tejágazat éves árbevétele mintegy 140-150 milliárd forint. Az unió mostani költségvetési időszakában évente mintegy 4-5 milliárd forintos, főként beruházásra fordítható forrás áramolhat a tejágazatba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkilenc évnyi kóma után tért magához

Tizenkilenc évet töltött kómás állapotban egy lengyel férfi. Amikor visszanyerte öntudatát,… Tovább olvasom