Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Megbüntetik a tb-t nem fizető munkáltatókat

Büntetőjogi kategóriába tartozik az, ha a munkáltató a munkavállaló tudtán kívül nem fizette az APEH-nak az egészségbiztosítási járulékokat – közölte Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője.
A napokban mintegy 950 ezer személynek küldtek tájékoztatást, hogy az adatbázis szerint nincs jogosultságuk egészségügyi ellátásra, köztük tűzoltóknak, rendőröknek is. Jelenleg 950 ezer embernek nincs jogosultsága az OEP adatbázis szerint, ez viszont nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem fizetik a járulékot – mondta el Molnár Barbara. Hozzátette: becslések szerint az esetek több, mint felénél valószínűleg adatszolgáltatási probléma lehet.

A munkáltatónak eddig két kötelezettsége volt: fizetni a járulékot az APEH felé, és adatot szolgáltatni az OEP felé, 2007 január 1-től pedig már az adatokat is az APEH-nek kell szolgáltatni – tájékoztatott a szóvivő. Kiemelte: az adatszolgáltatás eddig vagy megtörtént, vagy nem, esetleg hibásan történt. "Az idei év arról szól, hogy ezeket a hibás adatokat kijavítsuk, és megoldjuk a problémákat" – mutatott rá Molnár Barbara. Ha a munkáltató a munkavállaló tudta nélkül nem fizette a járulékokat, az viszont a büntetőjogi kategóriába tartozik – emelte ki a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leonardo da Vinci Debrecenben

Tovább olvasom