Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Megegyezést sürget a DK a kormány és a hallgatók között

Molnár Csaba alelnök kedden azt mondta: noha a tiltakozó diákoknak jobbára igazuk van, tandíjügyben nekik is engedniük kell.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint megegyezésre van szükség a kormány és a felsőoktatási hallgatók között. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke kedden azt mondta: noha a tiltakozó diákoknak jobbára igazuk van, tandíjügyben nekik is engedniük kell.

A politikus sajtótájékoztatóján kifejtette: a 2013-as költségvetésben a felsőoktatásra szánt 115 milliárd forint elfogadhatatlanul kevés, a 2010 előtti összeg alig több mint fele. Ezért azt kezdeményezik, hogy jövőre 30-40 milliárddal többet fordítsanak a felsőoktatásra, majd az összeget a következő években fokozatosan emeljék a korábbi szintre.

A DK arra is javaslatot tesz - és indítványát a kormánynak, valamint a hallgatói érdekképviseleteknek is eljuttatja -, hogy a hallgatókat a jelenlegi tervek helyett a második évfolyamtól kezdve egységes, havi 5-10 ezer forintos tandíj terhelje, amit diákhitel helyett ösztöndíjakból is fedezni lehet.

További javaslatuk, hogy a hallgatók által befizetett összeg egészében az egyetemeknél maradjon, illetve hogy az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés átjárható legyen.

Molnár Csaba elmondta: az államilag finanszírozott képzési helyek számát a tervezett 10 500-ról megemelnék, 25-30 ezerrel, hogy 2014-tól ismét 55-60 ezer legyen.

A DK célja még a hallgatói szerződések azonnali megszüntetése, valamint az egyetemi autonómia helyreállítása.

Molnár Csaba azt mondta: a DK a hallgatói tiltakozások céljaival egyetért, megmozdulásaikkal szolidáris. Ugyanakkor - fűzte hozzá - a felsőoktatásban olyan súlyos válsághelyzet alakult ki, amelyet a felek csak tárgyalással, megegyezéssel orvosolhatnak. A DK ezért készített el egy olyan javaslatot, amely a kompromisszum alapja lehet - közölte.

Olvasóink írták

  • 1. Cillit_bang 2012. december 11. 14:40
    „50-60 ezer?? Nem sok eszük van! Ja most nézem kik mondták! "Promised Land"! És M I B Ő L ? ? ? ?
    Közben a maszopos szóvivő valami Török - érettségizett??- a F@szbuk oldálan úszítja a diákokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kkv-k és a családi gazdaságok érdekében nyújt be módosító indítványokat az LMP

Az LMP hét módosító indítványt nyújt be a polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslathoz -… Tovább olvasom