Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Megegyezett a koalíció a visszaléptetésekről

Az országgyűlési választások első fordulójának eredményeiről és a második fordulóra való felkészülésről tartott egyeztetést a kormánykoalíció két pártjának, a szocialistáknak és az SZDSZ-nek az elnöksége hétfői, együttes ülésén.
A szocialista párt részéről Hiller István pártelnök mellett Szekeres Imre elnökhelyettes, Kiss Péter kancelláriaminiszter és az együttműködésre már vasárnap éjjel javaslatot tevő Lendvai Ildikó frakcióvezető jelent meg a Gyurcsány Ferenc kormányfő parlamenti dolgozószobájában tartott egyeztetésen. A szocialista képviselőasszonnyal egyébiránt véletlen éppen egy időben, egy lifttel érkezett a miniszterelnöki dolgozószoba elé Kuncze Gábor SZDSZ-elnök és Horn Gábor kampányfőnök, valamint utánuk megérkezett és szintén részt vesz a megbeszélésen a szabad demokrata oktatási miniszter, Magyar Bálint is.

A kormánypártok megegyeztek, hogy az SZDSZ 55, a szocialista párt három helyen lépteti vissza jelöltjeit egymás javára az országgyűlési választások második fordulójában. Kuncze Gábor szabad dekmokrata pártelnök a megbeszélés után elmondta: a főváros V. kerületében Pető Iván, a IX. kerületben Gegesy Ferenc javára lép vissza a szocialista jelölt. Pest megye 12-es számú választókerületében pedig Kuncze Gábor marad versenyben, az ő támogatására kérik a szocialista szavazókat is.

Hiller István, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy az MSZP és az SZDSZ közös kampányt folytat a választás második fordulójáig hátralévő két hétben.

- A visszaléptetések eredményeként azt reméljük, hogy a koalíciós jelöltek a legjobb eredményt érik el és mandátumot szereznek. Arra szólítjuk fel jelöltjeink támogatóit mindenütt az országban, hogy a visszalépések után támogassák a koalíció jelöltjeit - így Hiller István.

A koalíciós tárgyalásokat amúgy csak a választási végeredmények ismeretében kezdi majd meg a két párt.

Az SZDSZ vasárnapi választási rendezvényén egyébiránt kiderült, hogy szavazóik, legalábbis azok, akik jelen voltak éjfél után a Liberálisok Házában, igen kedvelik Gyurcsány Ferencet. Hiszen amikor a miniszterelnök az eredmények ismeretében átlátogatott a szabad demokratákhoz, olyan hatalmas üdvrivalgással és a szocialista miniszterelnök „húzzunk bele" rigmusának skandálásával fogadták a liberális szimpatizánsok, hogy a végén Kuncze Gábor félig humorosan még meg is jegyezte: „"a de ez mégiscsak egy szabad demokrata rendezvény".

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom