Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Megegyeztek, de a bérmegállapodást a VDSZSZ nem írta alá

Aláírták a 2009-es évre vonatkozó kollektív szerződést kedd este a MÁV-nál. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) kivételével az érdekképviseletek a 4, 1 százalékos bérfejlesztésre vonatkozó megállapodást is aláírták. A VDSzSz a megajánlott 4,1 helyett hét százalékos emelést követel, a MÁV azonban ezt elutasítja.
Csaknem két hónapos egyeztetés után írta alá kedd este az új kollektív szerződést a MÁV és a hat, képviselettel rendelkező szakszervezet - írja közleményében Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke. A megállapodás 2009. január 1-től 2010. január 31-ig hatályos.

Tárgyaltak a bérekről is, ebben a kérdésben azonban csak részmegállapodás született. Elfogadta a 4,1 százalékos emelést a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége. A VDSzSz ezzel szemben kitart eredeti szándéka mellett: hét százalékos bérfejlesztést követel. A MÁV szerint viszont a jelenlegi világgazdasági helyzetben egy ilyen mértékű emelésnek nincs gazdasági alapja.

A 2009-re szóló bérmegállapodás szerint a vasutasok jövedelme 4,1 százalékkal nő. Emeltek a választható béren kívüli juttatásokon is - ennek mértéke az eddigi évi 250 ezer forintról 270 ezerre nő.

Gyakorlatilag azonos feltételekkel egyeztek meg a szakszervezetek a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-nél is. A kollektív szerződésben megtartották az eddigi juttatásokat, a béreket pedig ennél a cégnél is 4,1 százalékkal emelték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három balesetet okozott az M3-ason egy ittas férfi

Egymás után három balesetet okozott egy ittas férfi kedd este az M3-as autópályán. Miskolcról haladt… Tovább olvasom