Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megelevenedtek

a farsangi szokások

Folytatás az 1. oldalról.

– A népszokás szerint korábban a tűzoltók tartottak ilyenkor menetet, amikor is nőnek öltözve becsengettek a házakba, a falubeliek pedig fánkkal várták őket – tette hozzá Frühwirthné Payrits Mariann. – Mára már a falu apraja-nagyja vonul, de a fánksütés hagyománya megmaradt. Az iskola szülői munkaközössége, a kópházi fiatalok szervezete és lelkes aktivisták – igazi csapatként – életben tartják a hagyományt. A fánkon kívül sokan pénzt is adnak, amit közösségi célokra szoktunk fordítani. Idén közel harmincnyolcezer forint gyűlt össze. Örülünk annak, hogy településünkről nem tűnt el ez a népszokás, minden évben sokan vesznek részt a közös farsangoláson.

Volt, mikor tuskókat húzattak a lányokkal

A farsang a vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig (március 8.) tartó időszak, lakodalmak, disznótorok és egyéb mulatozások ideje. A hamvazószerdát megelőző három napot farsangutójának, vagy farsangfarkának is szokás nevezni. A farsanghoz fűződő népszokások számtalan nép különböző rítusainak emlékét őrzik. Ekkor van a busójárás, sok helyen a pártában maradt lányokkal tuskót húzatnak, a fiatalok kakast ütnek. A farsang azonban főként a fonók, bálok, télűző mulatságok időszaka. A két világháború között külön báloztak az iparosok, a gazdák; de kisebb csoportok – például a tűzoltók – is rendeztek bált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a férfierő?

A férfi számára a potencia és persze az impotencia is központi kérdés, hiszen a nemi képesség a férfiasság jelképe. Enélkül a férfi értéktelennek, sőt, természetellenesnek képzeli magát. Utánajártunk, mennyiben pénzkérdés a potencia, s mennyibe is kerül a férfiasság. Becslések szerint a 20 és 60 év közötti férfiak mintegy 35–55 százalékának vannak potenciazavarai. Tovább olvasom