Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Megemlékezés és díjátadás Budapesten

Megemlékezést tartanak a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából ma a budapesti Holokauszt Emlékközpontban; a rendezvény keretében átadják a Simon Wiesenthal-díjakat, és kiállításokat nyitnak meg.
A Páva utcai emlékközpontot fenntartó Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány 2008 óta nyújt át elismerést azoknak, akik részt vállaltak a holokauszttal kapcsolatos források, emlékek összegyűjtésében, bemutatásában, feldolgozásában. A díjat a holokausztot túlélő Simon Wiesenthalról nevezték el, aki hatvan éven keresztül azt tekintette hivatásának, hogy a bujkáló nácikat felkutassák és bíróság elé állítsák.

A magyarországi zsidóság gettókba zárása kezdetének 66. évfordulóján tartandó megemlékezésen Székely Gábor, a közalapítvány kuratóriumának elnöke méltatja a díjazottakat, és Iványi Gábor lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora mond emlékbeszédet.

Az emlékközpontban a 125 éve született Weiner Leó zeneszerző életét és műveit bemutató kamarakiállítás nyílik. Szintén megnyílik a Késői hazatérés című képzőművészeti tárlat, amely zsidó származásuk miatt külföldre menekült festőművészek alkotásaiból nyújt válogatást.

A holokauszt idején Magyarországon embereket mentő Giorgio Perlasca születésének 100. évfordulója, valamint a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából Budapesten bemutatják a Giorgio Perlasca Alapítvány által készített, A történelem az élet tanítómestere - Giorgio Perlasca példája, egy igaz ember a népek között című dokumentumfilmet és a Giorgio Perlasca - egy kényelmetlen olasz című kötetet.

Székesfehérváron a városi önkormányzat szervezésében tartanak megemlékezést a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából a Zsinagóga emlékműnél.

Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében az önkormányzat és a Balatonfüred Városért Alapítvány rendez megemlékezést. Bemutatják Z. Karkovány Judit Hiányjel. Fejezetek a balatonfüredi zsidók történetéből című kötetét, majd előadást tart Glatz Ferenc történész, végül beszédet mond Olti Ferenc, aki balatonfüredi holokauszt-túlélők gyermeke.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkaadók kétharmadánál találtak szabálytalanságot

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) március eleji vizsgálatában, amelyet a… Tovább olvasom