Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megemlékezéssorozat a doni katasztrófa évfordulóján

Megemlékezéssorozattal készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) a doni katasztrófa, vagyis az 1943. január 12-én vívott csata 70. évfordulója alkalmából a hétvégén - közölte a tárca.
A közlemény szerint péntek reggeltől a fővárosi Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületére egy 200 méter hosszú és egy méter széles molinót feszítenek ki, amelyre az áldozatok névsorát nyomtatták. A 150 négyzetméteres felületen több mint 62 ezer név szerepel - írták.

A múzeumnál minden hozzátartozó, rokon, családtag vagy emlékező gyertyát gyújthat, leróhatja kegyeletét a hősök emléke előtt - fűzték hozzá.

A doni hősökre emlékeznek Szegeden

Pénteken 14 órától a Megyeháza előtt tartanak megemlékezést a 70 évvel ezelőtt történt doni áttörésről. A második világháború egyik legtöbb magyar áldozatot követelő csatájának évfordulóján, Kligl Sándor Háború című alkotása előtt mond beszédet mond Orbán Imre történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselője. Kovács Dániel, a Dugonics András Piarista Gimnázium diákja segítségével egy alkalomhoz illő verssel adózik Csongrád Megye Önkormányzata a doni hősök emlékének, melyet koszorúzás követ.
Szombat délután Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond, majd koszorúzást tartanak a múzeum udvarában elhelyezett emléktáblánál.

Az esemény egyben kezdete is a hajnali 3-ig tartó virrasztásnak, amely alatt hagyományőrző bemutató lesz, valamint korabeli felszerelések, harci eszközök tekinthetők meg egy kiállításon a Kapisztrán téren.

A HM, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) közös szervezésében megemlékezést tartanak szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, ahol Benkő Tiborvezérkari főnök felavatja a Nemzeti Emlékhelyet megjelölő oszlopot (sztélét) és Magyarország nemzeti zászlaját. Beszédet mond Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Szakály Sándor hadtörténész.

Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg.

A doni veszteségekről pontos adatok még ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg mintegy 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer főt vesztett, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát megállapítani nem lehet. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában, magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze hazájától.

Olvasóink írták

 • 13. Tiszthelyettes 2013. január 12. 16:35
  „11-12: szégyelljétek a pofátokat! Nagyapáink (talán a tietek is...) hősként viselkedtek és hősként is adták életüket. Míg mások a papírtalpú bakancsokról mekegtek és az első adandó alkalommal átálltak az ellenséghez, ahol a GPU-n kívül mindenki csak köpködte őket. Ők lettek azok a megmondóemberek ´45 után, akiknek a véleményét a magatokfajta műbőrkalapos panelnyugdíjasok két slukk kannásbor között felböfögik!”
 • 12. X_Y 2013. január 12. 10:46
  „"Hősök voltak, nem áldozatok!"

  Áldozatok voltak. A lovas tengerész olyan felszereléssel küldte őket az orosz télbe, ami még egy kora tavaszi Városligetben tett sétára sem lett volna alkalmas. Jó népnemzeti magyar szokás szerint a hadsereg vezetői meg a nagyonmagyar főurak egyszerűen ellopták a pénzt amiből fel kellett volna szerelni a harcba küldött bakákat. Papírtalpú csizmák, könnyű is kabát, használhatatlan fegyverek. A lovas tengerész a német hadsereg előtti golyófogónak küldte ki a magyar bakákat...”
 • 11. Mil 2013. január 12. 09:31
  „A jobboldal bűne ez is. Ezek csak ehhez értenek, nemzeti maszlag alatt újra és újra katasztrófába, csődbe vinni ezt a szerencsétlen országot..”
 • 10. Tiszthelyettes 2013. január 11. 16:45
  „(áldozatai pl. Drezda bombázásának voltak)”
 • 9. Tiszthelyettes 2013. január 11. 16:45
  „Hősök voltak, nem áldozatok!”
 • 8. queenmargareth1 2013. január 11. 15:52
  „akik valahogy mégis hazajutottak újra kezdhettek mindent, lerokkantak, megtörtek, SOHA nem felednek.Magyarok voltak, vittek mindenkit!!!a biztos halálba.
  És ez a cikk is valahol a tömérdek között van, de farkas flórián legelsőként szerepel.
  Színvonal az van, szégyen, nem ilyennek ismertem meg a dm-et.”
 • 7. deszki 2013. január 11. 14:03
  „Duna World minden szerdán megy a Sára Sándor film. Cavinton helyett.”
 • 6. csonakos 2013. január 11. 13:47
  „http://5mp.eu/fajlok/jmmkunhegyes/a_doni_katasztrofa_www.5mp.eu_.htm
  Itt lehet olvasgatni annak akinek a családjában nem volt olyan aki erről a szörnyű eseményről tudott volna hitelesen mesélni!
  Horthy legnagyobb hibája volt ez a mészárszékre küldés!
  Tisztelgés az ott és a menetben, fogságban elhunytaknak!”
 • 5. myckie 2013. január 11. 13:10
  „2. pistke21
  Én is szeretem a fantasztikus irodalmat!”
 • 4. pistke21 2013. január 11. 13:01
  „Drága egy komám ,Te beteg vagy !Ne nekem üzengess hanem az orvosodnak!Szerencsétlen!Nem tudsz olvasni!Én az ott harcoló és elesett emberekről írtam nem az itt döntést hozókról!Az egy másik történet!Egyébként a Margaréta fedőnevű hadművelet során megnéztem volna az arcodat ,hogy akkor milyen okos döntést hoztál volna!!!Ja!Én magyar vagyok ,nem náci!Ezt tisztázzuk!!!Legyél okosabb ha vitába szállsz!”
 • 3. dondongó 2013. január 11. 12:42
  „2. pistke21 2013.01.11. 11:55

  Nem akarnánk elfeledni azt, hogy kik is hajtották el a doni vágóhídra a teljes második magyar hadsereget. Vegyél be egy Cavintont ecsém, mert nem a komcsik vótak. :-)”
 • 2. pistke21 2013. január 11. 11:55
  „Sokan nem ismerik a történelmet,ez szomorú!!!Negyven év propagandája sokaknak elég volt ahhoz hogy, mást érezzenek az akkori eseményekkel kapcsolatban!Az akkori vezetés a 22-s csapdájában vergődött!Most egy választásunk van!!!!Fejet hajtva megemlékezni az ott elesettekre származás és hovatartozás nélkül!!!!!A legnehezebb dolog a világon a megbocsájtás!A háborúban sok kegyetlen embertelen dolog történt,most megbocsájtunk az akkori ellenségnek!Viszont elfeledni soha sem fogjuk!Ez a megemlékezés felülír minden jelenlegi pártpropagandát!Pl.:Az akkori Pesti harcokban lehettél Te a jobb oldalon v.a bal oldalon,úgy kifosztottak meggyaláztak ,lelőttek az oroszok mint a huzat!A magyar átállt katonákat és civileket még az orosz hadvezetés is megvetett!!!Többre becsülték a harcban elfogott v. elesett embert!Ezt most se feledje senki!Most nézz magadba és emlékezz reájuk!!!”
 • 1. rózsakert 2013. január 11. 11:25
  „gyorsan emelni mindenhol egy horthy szobrot....mert megérdemli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer: az LMP-ben nincsenek pártot megosztó dilemmák

A frakcióvezető szerint a közösen meghozott döntések mögé mindenkinek be kell állnia. Tovább olvasom