Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Megérkezett az első két választási regisztrációs kérelem

Az egyikben egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet.
Megérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI) csütörtökön az első két választási regisztrációs kérelem; az egyikben egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet - közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője.

A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár egy e-mail cím vagy akár egy faxszám is. Meg kell adniuk továbbá egy postai címet is, ahová a szavazási iratokat kérik, de azokat átvehetik személyesen egy külképviseleten is, vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen, illetve a kijelölt 22 határ menti település egyikén.

A regisztrációt kérelmezők száma péntektől az NVI honlapján, a www.nvi.hu-n követhető lesz, naprakész frissítéssel. A táblázatból kiderül majd, hogy aznap, illetve addig összesen hány kérelem érkezett az irodához, hányan adtak meg egy-egy adott országba szóló konkrét értesítési címet, illetve hányan adtak meg a kapcsolattartáshoz e-mail címet vagy faxszámot; ez utóbbiakat külön-külön összesítik. Az egyes országokba szóló értesítési címeket országonkénti bontásban összesítik és közlik.

Előfordulhat, hogy valaki értesítési címként egy másik országban lévő címet ad meg. Ennek azért lehet jelentősége, mert több országban tiltják a kettős állampolgárságot, így Szlovákiában, Ukrajnában és Ausztriában.

Az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét - ahová a szavazási iratokat küldik majd - nem.

Az NVI a kettős állampolgárságot tiltó országokból érkező regisztrációs kérelmek számát csak összesítve közli, így nem lehet majd tudni, hányan szavaznak az említett három ország valamelyikéből.

Mindez azt jelenti, hogy az NVI által közzétett adatokból nem derül majd ki, hogy bármely országból hányan kérték regisztrációjukat a jövő évi országgyűlési választásra.

Pálffy Ilona, az NVI vezetője szerdán jelentette be, hogy augusztus 1-jén kezdődik a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja.

Tájékoztatása szerint a regisztrációhoz szükséges leveleket - 233 406-ot - már a héten kiküldték, és csütörtöktől fogadják a névjegyzékbe vételi kérelmeket.

Elmondta: a kiküldött 233 ezres körben nincsenek benne azok, akik olyan országban - Szlovákiában, Ausztriában vagy Ukrajnában - élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot. Nekik nem küldtek levelet, őket egyéb módon, például a médiában tájékoztatják.

A kiküldött levelek számára utalva jelezte azt is, hogy az állampolgárságot kérőknek csak egy része tette le eddig az esküt. Azoknak, akik július 31-ig állampolgársági esküt tesznek, később küldik ki a regisztrációs nyomtatványokat.

Azok pedig akik július 31. után tesznek esküt, az eskü után kapják kézbe a tájékoztatót és a névjegyzékbe vételi kérelemről szóló nyomtatványt.

A regisztrációs kérelmeket november 1-jétől elektronikus úton - ügyfélkapun vagy a választási iroda hivatalos honlapján, a www.nvi.hu-n - is el lehet juttatni az NVI-nek.

Olvasóink írták

 • 2. Secem 2013. augusztus 01. 18:47
  „Bizony, szatyi, 10 millió választára jogosult majd igy fog 12 millió szavazólapot produkálni! Én már most nem hiszek az egészben!!
  A Magyarországon élők csak saját szavazókörükben, személyazonosságot igazoló okmánnyal szavazhatnak, amig az "újmagyarok" bárhogy, bárhol, bárkivel, levélben, és lassan már füstjelekkel is. Kezdem magamat másodrendűnek tekinteni a saját országomban.... Pedig becsületesen fizetem az adókat, közterheket...
  Nem tarom jónak ezt a szavazati rendszert!”
 • 1. szatyi 2013. augusztus 01. 17:26
  „"Az NVI a kettős állampolgárságot tiltó országokból érkező regisztrációs kérelmek számát csak összesítve közli, így nem lehet majd tudni, hányan szavaznak az említett három ország valamelyikéből."

  Nohát! Innentől kezdve hiteltelen a másik cikkben leírtak: "Fidesz: kizárt a csalás lehetősége a választásokon."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börzsei Tibor az ÁAK új vezérigazgatója

Börzsei új beosztásába a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatói posztjáról érkezik. Tovább olvasom