Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megérkezett az első öt Gripen

Kedden délután öt Gripen vadászgép érkezett a kecskeméti légi bázisra abból a 14 repülőből, melyet Svédországtól bérel Magyarország; a gépek a tízéves bérleti idő letelte után magyar tulajdonba kerülnek.
A kecskeméti légi bázisra érkező Gripenek leszállása után Tóth Gábor alezredes, a Puma repülőszázad parancsnoka jelentette Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek, hogy a svédországi kiképzési feladatokat teljesítették.

A rövid, minden ceremóniától mentes érkezés után Pető István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szent-Györgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta, hogy a gépeket március 30-án veszik át a svéd kormány képviselőjétől. Ismertette, hogy a tervek szerint 2008 elején érkezik meg a tizennegyedik vadászgép, és 2009-től a Gripen repülőszázad teljesen hadra fogható lesz, a tervek szerint akkortól kezdik átvenni a készültségi szolgálatot a MiG-29-esektől.

A három együléses és a két kétüléses Gripent négy magyar és három svéd pilóta hozta Magyarországra. Az út a kecskeméti légi bázisig másfél óráig tartott. A svéd légierő satenasi bázisán 2005 januárjától öt magyar pilóta, áprilistól 16 technikus vett részt képzésen. Tóth Gábor alezredes elmondta, hogy sorsolással döntötték el, hogy ki legyen az a pilóta, aki a hazaúton nem a Gripennel repül.

A MiG-29-es és a Gripen összehasonlítására vonatkozó kérdésre válaszolva ismertette, hogy a manőverező-képessége, a kezelhetősége a Gripennek jobb, olyan "női gép", a tolóerő tekintetében a MiG-29-es a győztes, mert dupla hajtóművel gyártották.

Az Orbán-kormány idején, 2001 novemberében Stockholmban írta alá a magyar és a svéd védelmi miniszter azt a szerződést, melynek értelmében Magyarország 14 Gripen vadászrepülőt bérel. Két kétüléses és tizenkét együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt a magyar légierő.

A 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket, többek között egy szimulátort, és a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is. A bérleti szerződéshez kapcsolódóan egy Ellentételezési Megállapodást is aláírtak, amelyben a Gripen International kötelezettséget vállat a lízingdíj bizonyos ellentételezésére.

A Gripen vadászrepülő Svédország önálló fejlesztésű, olcsón üzemben tartható, többfeladatú, könnyű harci repülőgépe. A Gripen (griff) elnevezést a félig sas, félig oroszlán formájú mitológiai alakból származtatják. A svéd légierő 1997-ben állította szolgálatba. Kacsa előszárnyas, deltaszárnyú gép, ezért kitűnő manőverező képességgel rendelkezik.

A vadászgépeket gyártó Saab gyárában 2003 októberében kezdődött meg az első Magyarországra készülő vadászgép összeszerelése. Az egyhajtóműves vadászgép a hangsebesség közel kétszeresével képes repülni.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlázók attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek. Azt… Tovább olvasom