Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Megérkezett Ray

A hónapok óta tartó hírverés után megérkezett a magyar mozikba a Ray című film.

A Hollywood Multiplex Duna Plaza előadásán a legjobb vetítési időben (szombaton kora este) alig haladta meg a nézőszám a tízet, s voltak akik vetítés közben távoztak. 

Ray Charles
Egy biztos: a magyar zenekedvelők füleinek nem azt jelentette soha Ray Charles zenéje, mint az amerikaiaknak. Ott a film DVD-változatából már árusításának első napján eladtak több mint kétmillió darabot.    

A film egyébként megérdemli azt a felfokozott várokozást, amelyben eddig részesült, bár még nem tudható, hogy hatszoros Oscar-jelöléséből hányat realizál majd. A stáb jól dolgozott Taylor Hackford rendező irányításával. Jamie Foxx címszerepben nyújtott valóban szenzációs alakítása sokáig beszédtéma marad majd. 

A legmegrázóbbak Ray Charles gyermekkori emlékeit idéző jelenetek, illetve annak bemutatása, hogyan ment át az énekes a drogrehabilitáción. A soul nagyapja még bele tudott szólni a történet formálásába, ettől lehettek annyira hitelesek életének legsötétebb szakaszai, nőügyei, harca a heroinnal, amelyet végül szerető felesége segítségével megnyert.

Nagyszerűen mesélik el az alkotók, hogyan vált Ray amerikai ikonná, aki még azt is megengedhette magának, hogy pályája felfelé ívelő szakaszában műfajt váltson, kipróbálja magát a tipikusan fehér countryzenében és nagyzenekari kíséret mellett énekeljen. Hitelesen idézi fel a film az ezzel kapcsolatos vitáit a menedzserekkel - Ray ebben is győzött munkatársaival szemben. 
Érdekes olyan zenészóriások felbukkanása, mint Quincy Jones vagy   Lowell Fulson. Talán nem eléggé kidolgozott annak bemutatása, hogyan   határolta el magát Ray Charles az ötvenes-hatvanas évek rasszista   politikájától.
 
Nem kétséges, hogy vannak a talán kicsit hosszúra nyúlt filmnek   melodramatikus részei is, de szerencsére "nem viszik el" az alkotást, amely főként Ray fiatalkorára koncentrál.  A film hazai bemutatása után napokon belül ide is megérkezik a filmzene CD-je. Tizenhét dal hallható az albumon a szenzációs Mess Aroundon, az I,ve got a Womanen, a What,d I Sayen, a  Hit The Road Jacken az Unchain My Hearton át a Georgia on My Mindig. A dalokat még Ray Charles választotta ki. A CD-t  egy "szimpla", illetve egy, a filmrészleteket tartalmazó DVD-vel kiegészített "de luxe" változatban is meg lehet vásárolni.  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezer euró büntetés a Google-nak

A luxuscikkeket gyártó francia LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA pert nyert a Google ellen, a… Tovább olvasom