Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megerősítették: Klinghammer István felel majd a felsőoktatásért

Az új államtitkár egyetértését fejezte ki a diákok hatpontos követelésének első pontjával, amely szerint reform és modernizáció kell a felsőoktatásban.
Klinghammer István lesz a felsőoktatásért felelős államtitkár - erősítette meg a minisztérium keddi közleményét pénteken Lovasberényben Balog Zoltán miniszter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője azt mondta, hogy kiemelten fontos terület a felsőoktatásé. "Nagy feladatok állnak előttünk, és a reform kiteljesítése teljes embert kíván" - indokolta a miniszter, miért kérte fel Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárnak.

Balog Zoltán közölte: Hoffmann Rózsa államtitkárként a jövőben a köznevelés ügyéért felel, és a nemzeti alaptanterv, valamint a pedagógus-életpályamodell elindítása lesz munkájának a középpontjában. A tárcavezető hozzátette, hogy Maruzsa Zoltán továbbra is helyettes államtitkár marad.

Klinghammer István egyetértését fejezte ki a diákok hatpontos követelésének első pontjával, amely szerint reform és modernizáció kell a felsőoktatásban. Kiemelte: ez a folyamat már megkezdődött, de a sikeres befejezéshez minden egyetemi polgárra szükség van.

Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) leendő felsőoktatási államtitkára beszél a minisztérium átalakításáról tartott tájékoztatón a lovasberényi kormányüdülőben 2013. febru
Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) leendő felsőoktatási államtitkára beszél a minisztérium átalakításáról tartott tájékoztatón a lovasberényi kormányüdülőben 2013. február 12-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fontos láncszemnek nevezte a hallgatókat, mert "értük van a felsőoktatás". Úgy vélte, hogy közös erővel munkálkodva a magyar diploma megint olyan értékes lehet, mint évszázadokon keresztül volt.

Újságírói kérdésre válaszolva Klinghammer István elmondta, hogy a diákok hat pontjából öt "a megoldás útján halad". A hallgatói szerződések esetében biztos abban, hogy jó szándékkal, kötelességtudattal a hallgatók azt fogják tenni, amit a társadalom elvár tőlük. És a társadalom megadja majd ehhez a segítséget – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a hallgatói szerződés alkotmányba foglalását firtató felvetésre válaszolva azt közölte: az alaptörvény azt rögzíti majd, a magyar társadalomnak jogos igénye az, hogy ha felsőoktatási támogatást ad, akkor azért cserébe kapjon valamit. Szerinte ez egy helyes alkotmányos elv.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) decemberben hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús robbanótestet találtak Egerben

Egy világháborús robbanótest került a felszínre Egerben a belváros rehabilitációs munkálatai közben pénteken, nem messze Dobó István szobrától, ezért 300 méteres körzetben ki kell üríteni a területet. Tovább olvasom