Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Megértést és nyitottságot kérünk az Európai Tanácstól

A várakozásoknál jobb gazdasági növekedési eredményre számít idén Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő ezt azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón mondta, amelyet az Európai Tanács elnökével közösen tartott megbeszélésük után. Herman Van Rompuy arról beszélt, az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat.
Orbán Viktor közölte: Magyarország azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy miután Magyarország nem része az eurózónának, és mivel a magyar gazdaság problémái - a kommunista múltja miatt - bizonyos sajátosságokat is mutatnak, legyen fogadókészség és megértés azokkal a magyar gazdaságpolitikai intézkedésekkel, így például az adóreformmal és a versenyképességet segítő lépésekkel kapcsolatban, amelyek az eurózónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek, a magyar gazdaságnak viszont létfontosságúak.

Hozzátette, az Európai Tanács elnöke mindig nyitott volt azon megoldások iránt, amelyekkel Magyarország 2010 után próbálta és próbálja stabilizálni, növekedési pályára állítani gazdaságát. "Magyarország bejelentkezett az európai sikertörténet pozíciójáért, hiszen nagyon kevesen vagyunk az EU-ban olyanok, akik képesek lennénk egyszerre csökkenteni az államadósságot, kontroll alatt tartani az éves költségvetéseinket, és egyúttal növekedési pályára állítani a gazdaságot" - fogalmazott a kormányfő, aki utóbbira jó esélyt lát idén, és egyébként a várakozásoknál is jobb gazdasági növekedési eredményre számít.

Az Európai Tanács elnökével tágyalt Orbán Viktor. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "az elnök úr személyében Magyarország egyik fontos barátját fogadtuk ma". Ezzel kapcsolatban jelezte, a következő hét évre szóló uniós pénzügyi terv elkészítése nem jöhetett volna létre Herman Van Rompuy és stábja erőfeszítése nélkül, akiknek sikerült európai pénzügyi tervvé kovácsolniuk a tagállamok gazdasági szándékait.

Közölte azt is, hogy Magyarországnak fontos az eurózóna sikere, és bár nem vagyunk tagja a közös pénzt használó országok közösségének, de a magyar kormány minden olyan lépést támogat, amellyel helyreállítják a közös európai pénznem iránti bizalmat. Ezért Herman Van Rompuy számíthat Magyarország támogatására a bankunió és a pénzügyi-gazdasági koordináció ügyében.

A miniszterelnök szavait azzal zárta, reméli, hogy a magyar gazdaság 2013-ban - ha a növekedést is sikerül beindítania - egy olyan sikertörténetté válik, amely nemcsak Magyarországnak lesz fontos, hanem az európaiaknak is azt mutatja majd, válság idején is lehet egy közép-európai országban is sikeres gazdaságpolitikát folytatni.

Galéria kép

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a tájékoztatón kijelentette: 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában, remélhetőleg "már túl vagyunk a nehezén", de az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat. Kiemelte, a válságkezelésben elért eredmények ellenére nem lehet hátradőlni, fokozatosan és kitartóan tovább kell haladni a valódi gazdasági unió megteremtése felé. Nincs alternatívája a reformok folytatásának, egyetlen ország sem léphet vissza - mutatott rá.

Hangsúlyozta, az uniós tagállamok gazdaságainak megerősítése növeli a versenyképességet. Tartós növekedésre és a foglalkoztatási szint emelésére van szükség, és ehhez a bankunió megteremtése is hozzájárulhat - vélekedett. Hozzátette, a munkahelyteremtés a legjobb stratégia, hogy jólétet biztosítsanak az európai polgároknak.

Kiemelte, a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről született megállapodás "jó és fontos" Magyarországnak és Európának egyaránt. Az Európai Tanács elnöke üdvözölte, hogy a 27 uniós ország állam- és kormányfője vállalta a felelősséget, és nemzeti álláspontjaikat összehangolták a közös érdekek érvényesítéséért. Most az Európai Parlamenten a sor, hogy megerősítse ezt a sikert - fűzte hozzá.

Herman Van Rompuy szerdán találkozik Kövér László házelnökkel, majd Áder János köztársasági elnökkel tárgyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 milliárd a közoktatás megújítására és az életpályamodellre

A TÁMOP forrásaira alapuló programot Hoffmann Rózsa jelentette be szerdán Budapesten. Tovább olvasom